嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好似真係 'ur' 快咗 wor~ 不過仍然嘔! 不過嘔親都連埋 D 痰一齊, 嘔親都有痰, 都唔知 D 痰喺邊度嚟!

複式洋房

喂你轉咗B-free都嘔奶, 則未必關milk bottle事!! B-free "Ur"快咗咪即係食咗多D風囉!!小心呀!!

我醫生果時有個意見俾我, 你可試下得唔得...
BB應約20mins 飲完需要的milk; eg: 20mins drink 150ml就stop, 下次奶如早咗要飲, 就可早些比milk, 此情況持續數天才加奶...看看加奶後是否可隔4hrs才要奶....

Every BB is different, hope it helps la!!

大宅

我唔知關唔關奶樽又或者奶既分量事? 但建議不如你詢問下醫生意見啦, 我家姐個仔之前都係咁嘔奶, 都係口鼻一齊噴! 之後睇e生話亞b有奶類敏感症, 唔適合飲奶粉, 要轉飲豆奶, 之後一天光哂, 冇再嘔, 一樣肥肥白白.
我唔係話你bb嘔係因為咁原因, 不過我覺得你又試轉咗新奶樽, 又試過不同既方法都唔得, 咁不如問下e生意見啦.

公爵府

畀面勳章

可能bb未適應新奶樽,因為用bfree易飲左,試多2次再係咁,睇下醫生穩陣d
或者試下2安掃一次風,俾佢休息5分鐘先再食,睇下好唔好d,希望你bb唔好再嘔啦,做媽媽真係好擔心

民房

原帖由 雪晴晴 於 09-8-28 16:05 發表
我冇諗過嘔奶要入醫院,係去健康院勁重先知輕左7%,健康院醫生寫紙叫我入醫院,去到醫院有同姑娘傾奶樽呢個問題,我話chu chu奶樽係十字咀,要啜先出奶唔啜唔出奶,佢地話初生可能冇咁大力去啜,同啜奶個時可能大力咀角會入 ...

普通嘔奶就梗係唔使去醫院啦!不過見你話"餐餐都嘔番成支奶出o黎",講到咁嚴重,咁我都驚你bb有冇事,所以問o下囉~ 至於你話"初生可能冇咁大力去啜",其實以我所知,chuchu都有隻乳膠咀俾o的吸吮力冇咁強o既bb,我之前去買o野時個promoter介紹o架,你可以試o下... 不過我都認同佢話"啜奶個時可能大力咀角會入風",其實用咩牌子o既奶咀都會有咁o既問題出現o既... 其實我bb由出世到而家都係用chuchuo既樽,一直都食得好好o架,所以我都好推介佢俾我o的朋友!
anyway,希望你bb健健康康啦~

公爵府

畀面勳章

我bb好健康,多謝關心

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你話 BB 嘔出來好多痰, 咁你 BB 飲緊那只牌子奶粉呢? 我仔仔出世時, 佢飲惠氏 S26 及 A+ 都有咁既情況, 最後就因為成日出濕疹 及 多痰關係, 醫生叫我轉 d 唔好咁甜及咁燥既奶粉, so 我比仔仔轉飲左雪印思敏兒

一轉飲雪印思敏兒時, 我仔仔 exactly 就係次次飲完7安, 就噴返3安出來 (8個月大仲係咁), 醫生亦 check 過仔仔無任何問題, 因為我仔仔出世係大頭 BB, 1歲半前都每個月定期回醫院 follow up 既, 醫生只係一句話, 可能仔仔胃淺唔飲到咁多奶, 仲叫我改為3小時1次, 5安奶, 比返夜奶佢飲 ... 果時, 我無 follow 醫生指引, 因為我日頭要返工, 二來仔仔訓起上來, 行雷都唔醒, 好難整醒佢飲奶, 仔仔醒左後又訓唔返, so 我無理佢, 只係在固體食物方便加多些高營養食物比佢食 ….同時, 因為成日噴奶關係, 仔仔一見到奶樽就 cry, 我以為佢係厭奶期添

最後, 仔仔到左8個半月, 我忍無可忍, 即同仔仔轉飲 森永大仔 …. 第一餐飲森永大仔就無嘔, 之後第二天又如是…. 咁我就立即一次過幫佢轉晒森永大仔, 同埋佢即時介左厭奶之餘, 仲愛上飲奶奶, 果刻才知道, 原來我害左佢, 因為係奶粉唔夾佢既腸胃, 而導致長期嘔奶

p.s. 我果時因為仔仔成日嘔奶, 市面果 d 牌子都 try 過晒 (果時無用 bfree, 只用 dr. brown, 因為原理結構係一樣), 都仍然次次飲完7oz奶, 過半小時就噴返3oz出來, 好恐怖

首頁

尾頁

跳至