跳至

首頁

尾頁

大宅

可能我真係太多慮啦, 哈哈... 不過原來老師會教佢地洗乾淨個毛巾筒先至用黎漱口, 咁都好0的... 我「幻想」係上午茶點已經黏滿食物碎, 「偶」個幾兩個鐘, 到中午未洗又用黎漱口... 哈哈, 可能我想像力太豐富啦.... 如果洗乾淨至用, 咁就ok 0既都~

原帖由 Gogojuly 於 09-9-2 11:30 發表

用毛巾筒漱口好污糟?我又唔覺喎.毛巾及毛巾筒在家洗乾淨先帶返學,小朋友漱口前都會洗過先用架.佢地都係刷牙先要漱口啫,老師會教佢地點用的了,不要過份擔心
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

大宅

請問兩間匯基有無關0架?? 係咪同一個辦學團體0架??

原帖由 flysss 於 09-9-2 23:52 發表
匯基有兩間, 大坑東是中中, 政府派位, 另一間是在東九龍, 是救恩的結龍學校, 只是第六年, 是直資. 其實這幾年中一收生, 是1000+人申請收110-120人. 所以反而收到Band 1 生. 有朋友的仔女好top, 在中西區讀都選這間, ...
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

複式洋房

應該是同一團體, 聽說兩間學校的老師也很有心為學生的.

您的孩子還小, 不用太擔心, 先處理現在的需要吧.

原帖由 李小B太太 於 09-9-3 12:10 發表
請問兩間匯基有無關0架?? 係咪同一個辦學團體0架??

伯爵府

畀面勳章

原帖由 李小B太太 於 09-9-3 12:05 發表
可能我真係太多慮啦, 哈哈... 不過原來老師會教佢地洗乾淨個毛巾筒先至用黎漱口, 咁都好0的... 我「幻想」係上午茶點已經黏滿食物碎, 「偶」個幾兩個鐘, 到中午未洗又用黎漱口... 哈哈, 可能我想像力太豐富啦.... ...

而家點我唔知, 我仔前年讀全日班時, 係午飯後才漱口, 才會用個毛巾筒. 上午茶點後唔使漱口的.

其實你有疑問, 可以問老師的, 好過自己擔心!

大宅

咁又係, 有排都未到中學...

原帖由 flysss 於 09-9-3 23:57 發表
應該是同一團體, 聽說兩間學校的老師也很有心為學生的.

您的孩子還小, 不用太擔心, 先處理現在的需要吧.

大宅

我之前問左老師, 佢話條毛巾係用三次, 污糟的話老師會幫佢地洗喎...

不過宜家唔駛擔心啦, 因為轉左下午班, 淨係食一次茶點0乍, 嘻嘻~

原帖由 恩祺媽(carol) 於 09-9-4 09:54 發表

而家點我唔知, 我仔前年讀全日班時, 係午飯後才漱口, 才會用個毛巾筒. 上午茶點後唔使漱口的.

其實你有疑問, 可以問老師的, 好過自己擔心!

男爵府

原帖由 李小B太太 於 09-9-4 17:25 發表
我之前問左老師, 佢話條毛巾係用三次, 污糟的話老師會幫佢地洗喎...

不過宜家唔駛擔心啦, 因為轉左下午班, 淨係食一次茶點0乍, 嘻嘻~

你個小朋友讀K1呀?佢讀開下午班,咁到小學時,會否擔心唔習慣呢?

男爵府

原帖由 Gogojuly 於 09-9-5 16:36 發表

你個小朋友讀K1呀?佢讀開下午班,咁到小學時,會否擔心唔習慣呢?
聖彼得咪有下午班o羅, 呵呵! 其實聖彼得想插下午班都唔難架~
呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

男爵府

你講換鞋呢架呢, 又唔係間間有架喎, 我個女n1返偉思, k1返聖心, 兩間都無換鞋bor, 同樣去playground玩時, 都係踏黎踏去, 但小朋友玩後會洗手架麻!
原帖由 李小B太太 於 09-9-1 14:40 發表
潮陽真係好衛生好體貼,
入學校會換鞋仔,
消毒手仔,
走又會換鞋同消毒手仔.

今日返救恩竟然無人度體溫...
(要到8:45am至有人響門口度體溫,
但全日班由 8:00am 已有人返....)
返到學校又唔似潮陽集體去一次廁所先,
...

男爵府

原帖由 spmok1999 於 09-9-6 17:16 發表
聖彼得咪有下午班o羅, 呵呵! 其實聖彼得想插下午班都唔難架~

係男女校嗎?多唔多功課?多功課既,咪要做到好夜囉

男爵府

聖彼德是男女校。
原帖由 Gogojuly 於 09-9-7 13:19 發表

係男女校嗎?多唔多功課?多功課既,咪要做到好夜囉

大宅

玩完會洗手, 但玩緊時會捽口捽鼻...可能我真係多慮啦, 哈哈~

如果小學有半日班, 我都會俾佢讀半日0架, 我自己都鐘意讀半日啦, 推己及人嘛, 哈哈~

聖彼得小學係我好想小笨入到的小學!~ 不過, 三年後至再諗啦~~

男爵府

媽媽, RELAX, 小朋友係要係少少菌下成長架, 唔係仲容易病。

原帖由 李小B太太 於 09-9-7 15:34 發表
玩完會洗手, 但玩緊時會捽口捽鼻...可能我真係多慮啦, 哈哈~

如果小學有半日班, 我都會俾佢讀半日0架, 我自己都鐘意讀半日啦, 推己及人嘛, 哈哈~

聖彼得小學係我好想小笨入到的小學!~ 不過, 三年後至再諗啦~~ ...

大宅

尋日婆婆帶返學, 又出現同類情況:

兩個小朋友喊, 結果兩個老師一人抱一個, 淨係掛住 tum 佢兩個, 其他小朋友無人理!!!!..... 後尾小笨又扁咀想喊, 其中一個老師至拿拿聲攬埋小笨, 但, 其他小朋友仍然無人理....!!!

呢個情況, 同第一日我去陪佢返學時, 食茶點果陣情況一樣...!!! 幾個老師堆埋其中一檯, tum 一個喊緊的小朋友, 其餘兩檯小朋友因為無喊, 所以無人理, 自己輪輪盡盡食野, 結果又倒瀉水又咩, 0的老師至七手八腳過黎抹....

婆婆親眼見到後, 都同我一樣, 好掛住潮陽....

呀......

侯爵府

回覆 1# 李小B太太 的文章

小笨媽︰我記得喇,之前你好似話想比個女讀凌月仙,老公就想揀救恩,原來你最後都選了救恩。我諗你揀凌月仙就唔會有呢啲情況出現的。

大宅

係呀, 無錯, 就係我啦!!!

係囉, 如果一初揀左凌月仙, 可能就無宜家0既煩惱啦.... 一初我之所以讓步揀救恩, 都係因為「貪」佢有宗教堂...唉, 唔知係咪揀錯左呢...

原帖由 patwong 於 09-9-8 10:17 發表
小笨媽︰我記得喇,之前你好似話想比個女讀凌月仙,老公就想揀救恩,原來你最後都選了救恩。我諗你揀凌月仙就唔會有呢啲情況出現的。

侯爵府

回覆 3# 060905 的文章

盈盈媽咪︰盈盈係咪返k1喇?慣唔慣呀?

侯爵府

其實凌月仙應該係天主教的,因明愛是天主教的嫲﹗佢哋食茶點時都會"多謝天父賜我飲食的"﹗
原帖由 李小B太太 於 09-9-8 10:20 發表
係呀, 無錯, 就係我啦!!!

係囉, 如果一初揀左凌月仙, 可能就無宜家0既煩惱啦.... 一初我之所以讓步揀救恩, 都係因為「貪」佢有宗教堂...唉, 唔知係咪揀錯左呢...

...

男爵府

係呀, 你真好記性呀, okay呀, 估唔到盈盈去到個新環境都完全okay, 無喊, 仲勁鐘意返學。
原帖由 patwong 於 09-9-8 10:21 發表
盈盈媽咪︰盈盈係咪返k1喇?慣唔慣呀?

侯爵府

咁叻女
原帖由 060905 於 09-9-8 10:27 發表
係呀, 你真好記性呀, okay呀, 估唔到盈盈去到個新環境都完全okay, 無喊, 仲勁鐘意返學。

首頁

尾頁

跳至