夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

唔理佢係唔人係一個成癮者, 如果您咁樣對住佢再對多 50 年, 您願意嗎? 如果值得至可以奉上自己的一生和幸福, 睇唔到您值得為佢奉上的價值何在?

大宅

好媽媽勳章

人在不同的階段會沉迷不同的愛好,拍拖初期可能會沉迷女友的身體,到性成為了理所當然,又有新的刺激,on line game,可能再者愛到酒吧飲酒.......更多更多.

問題不是沉迷打機,而是沒有控制自己的能力,是一個態度.可能你向他父母投訢也沒有用,因為在家打機不用洗錢,只用工餘時間打機,他們覺得沒有問題,不是你的興趣而矣.

日本的宅男,足不出戶,只有打機,不上班,不上學,不是更差嗎?

如果他沉迷睇電視,你可能覺得感覺不至太差.
我覺得你的重點應該放在他有沒有控制自己的能力去考慮,不是單單打機的問題.

禁止發言

好媽媽勳章

子爵府

你同得佢一齊都想都係想一生一世,人生就係平平淡淡,假如你識過另一個男朋友,可能無呢個問題,但可能過左十年八載都會迷上另一樣你接受唔倒既興趣而無時間陪你,可能係好健康既興趣都唔定,咁到時又如何,一世流流長總要互相適應.
原帖由 meian 於 09-9-1 17:03 發表
多謝你, 可能我真係當局者迷 (唔知係未咁用)

但我地只係廿幾歲...仲未結婚已經咁淡都係一種福嗎? 我真係唔知...唔係反串....因為我知好多人比我更差情況....

我冇要求要初初拍拖果時o既甜蜜ar....因為都冇點甜蜜過 ...

子爵府

好媽媽勳章

樂觀d睇係好過出去唔知佢做咩(賭/滾),起碼响屋企有個背脊睇下.
不過咁對住d機人真係好辛苦,當唔當佢响樹好呢?唔使招呼佢但自己又做唔出.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我前bf都係依類人.我地拍左拖都有8年啦.
當我認真諗自己未來可唔可能同一個咁0既人過人世時~我的選擇係離開!
我知道自己咁做真係好衰,白白浪費左人地8年的青春.
為自己好~我覺得我無做錯.
我唔想有仔有女果時先後悔.我情願比人話我衰格.
如果你覺得自己可以一直過住依d生活0既,咪一齊囉.
自己選擇的人生將來唔好怨天怨地!
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

男爵府

BK Milk勳章

放生佢=放生自己.....冇錯!

but唔知會唔會有喱一日出現...我仲未有心理準備....

原帖由 Angel_BB 於 09-9-1 17:51 發表
sorry,我超級憎人打機的!

好彩俾我遇到一個 (我老公) 唔鐘意打機,我老公連上網都唔多鐘意,次次見親佢都係check下yahoo mail, yahoo news, yahoo video (睇貓貓狗狗video)... 平時放假佢都係背向住我,不過唔係打機,係吸塵 ...

男爵府

BK Milk勳章

我真係唔知有咩可以滿足倒佢令佢開心,我只記得佢同我講過佢好enjoy win左果刻....可能喱個好勝心只可起打機上cover倒.....

原帖由 CYT0408 於 09-9-1 17:36 發表
都係果句..
佢係咩原因...咁鐘意打機....

打機既好處, 就係..
只要你不斷不斷咁去玩, 就一定可以升level,失敗左, 可以再黎過,
同時, 打緊機可以唔理現實既問題/壓力.....

我都會打機...有時好悶,唔想諗野, 都會去 ...

男爵府

BK Milk勳章

未結婚...我都仲有得揀....話唁定佢都係咁諗.....

不過睇尼佢真係唔係理想對象.....

我"要求" 好簡單....可以囉出多過做自己興趣o既時間去相處已經好滿足....就算6:4 都好丫.....

而家o既我地係: 2:8 ......(2=同我相處o既時間, 8=佢做"自己中意做o既興趣)

原帖由 mother904 於 09-9-1 18:09 發表
sorry,我真係唔覺得你呢段關係有繼續既必要,打機唔係錯事,但如果打機打到咁沉迷,全世界只有打機值得佢花時間同心力,我唔覺得呢個人係理想對象。

結左婚,可能就要麻醉自己,為家庭為仔女忍落去,到左忍無可忍既時候,你到時仲會 ...

男爵府

BK Milk勳章

我有時好自暴自棄起度諗: 如果真係o徙....都o徙左5年青春啦...唔爭在....如果唔係好唔抵....

但有時我又會諗: 我已經同佢相處左5年都搵唔倒平衡點....傾親佢只會維護"打機", 姚為我淨係識得講"打機", 跟本佢就唔知我只係想大家多d時間相處搵返個平衡點出尼.....

我開始灰心了....

原帖由 Frangipani 於 09-9-1 19:20 發表
恕我直說﹐他甘中意打機﹐你係唔係身邊他可能都唔係甘感覺得到。有你係度﹐照顧他起居飲食﹐幾好呀﹗他不是愛你﹐他愛的是你的方便﹗值唔值得﹐聰明的你可以辨別得到。你尹街去﹐他無理由發你脾氣, 憑甚麼呢﹖發火的應該係你。我係你﹐尹我 ...

男爵府

BK Milk勳章

唔願意, 唔願意....
唔值得一d都唔值得....
因為既然我起佢心目中唔值得囉時間出尼,佢都唔值得我去奉上青春.....

原帖由 Nancy20090615 於 09-9-1 21:46 發表
唔理佢係唔人係一個成癮者, 如果您咁樣對住佢再對多 50 年, 您願意嗎? 如果值得至可以奉上自己的一生和幸福, 睇唔到您值得為佢奉上的價值何在?

男爵府

BK Milk勳章

冇錯...就係自制能力問題,佢同我講過佢有自制能力....

我已經feel唔倒=feel唔倒我地好似一般人拍拖咁....

我都唔知佢以邊隻愛o既"態度"尼對我...

原帖由 ssyy29 於 09-9-1 23:29 發表
人在不同的階段會沉迷不同的愛好,拍拖初期可能會沉迷女友的身體,到性成為了理所當然,又有新的刺激,on line game,可能再者愛到酒吧飲酒.......更多更多.

問題不是沉迷打機,而是沒有控制自己的能力,是一個態度.可能你 ...

男爵府

BK Milk勳章

梓軒媽咪,

你果時捨得架? 點樣令到你咁大勇氣o既? 你比我拍得更耐,我都係岩岩5年....你果時成8年都忍倒痛? 教下我...

原帖由 梓軒媽咪 於 09-9-2 05:08 發表
我前bf都係依類人.我地拍左拖都有8年啦.
當我認真諗自己未來可唔可能同一個咁0既人過人世時~我的選擇係離開!
我知道自己咁做真係好衰,白白浪費左人地8年的青春.
為自己好~我覺得我無做錯.
我唔想有仔有女 ...

伯爵府

原帖由 meian 於 09-9-2 09:09 發表
唔願意, 唔願意....
唔值得一d都唔值得....
因為既然我起佢心目中唔值得囉時間出尼,佢都唔值得我去奉上青春.....

呢句說話,正正就係答案啦.

如果我係你, 而自己仲係好後生既,我會去識個新既男朋友. 我都唔反對男人打機上網, 但太沈迷真係要不得.我係1個好簡單既人, 男友都勁鍾意 ”電腦”,但始終應該有”現實世界”囉.所以我男友唔會因為上網打機而放棄同我拍拖既生活.

大宅

打機打到toilet都唔去? 仲要成廿歲仔? sorry, 完全連做成年人應有既自制能力都無! 如何能付託終生? 終生伴侶唔係提款機, 唔係吹氣公仔, 而你向你分享一生喜恐哀樂,一齊面對人生既人! 你BF暫時只懂同死物分享一生喜恐哀樂, 你想繼續放多D時間落去...希望你唔好後悔la....
係呀!好多成功人仕都会打機, 但人地識自制, 唔会玩到toilet都唔去! 任何野過度沈迷都係唔好, 想繼續一齊請帶佢去接受輔度學懂自制先la, 如果唔係無謂放時間係D "活死人" 到la!

複式洋房

actually, my c6 also behaviour like this, but remember - no one perfect in the world. you can ask yourself, is there any good thing from him? If yes, then, try to accept it, and do something you like with others (e.g. your family members or your friends).

I have the same feeling and experience with you which I was so unhappy some times, even want to divorce. But when you think about his good thing, and think about your bad thing, then you will become less unhappy. Esp you have children, don't give up so easy la.

大宅

如果我老公係咁, 我只會做一樣野, 就係離開佢,
我要既係一個關心我既人陪係我身邊,
而唔係要1個同屋主關係既男人, 仲要我服侍埋佢.

我老公都好鍾意打機, 好鍾意踩單車, 好鍾意行山,
佢知我夜晚一個人訓唔到,
但佢踩單車, 行山都係凌晨,
我比佢去, 但佢返屋企會帶我上山飲早茶,
當係補返留我自己係屋企.

每個人都有自己沉迷既野,
但如果沉迷到連身邊人既感受都唔理,
咁仲留係佢身邊做咩呢?

你可以話佢只係沉迷打機, 比沉迷酒色好,
但佢成日對住部腦, 咁部腦同第二個女人有咩分別,
只係角色身份唔同左, 但有分別咩?
一樣係冷落左身邊人啫, 留得住個人, 留唔住個心阿.

你亦可以話可以自己搵野做打發時間,
頂, 咁同單身搵野做打發時間有咩分別阿?
仲要服侍多1個人阿!!!
冇人果時就由自可, 有個人係度, 佢又唔理你,
自己1個人對住4面牆, 明明仲有1個人,
但佢又唔理自己, 一定會越諗越嬲,
越諗越唔忿氣, 做咩都冇心機啦.

咁樣既人生我真係寧願唔要,
不如比個機會其他人, 雖然未必好,
但未試過就放棄一定會對唔住自己囉.
我EX背叛我, 但我從來冇對男人放棄過,
而家搵到個好過EX多多聲既,
本來對EX既怨恨已經變為感激,
如果唔係佢, 我一定冇而家咁既生活.

複式洋房

原帖由 bkfans 於 09-9-1 17:23 發表
我唔覺得咁樣叫做"平淡是福". 佢未結婚已經搞成咁, 將來結左婚, 你諗下, 你要返工, 照顧仔女, 家務..............一頭家好唔簡單, 但個男人淨係打打打打打. 其實你的感覺已話俾你聽, 咁樣一d都唔理想, 只不過有d女人 ...

Totally agree!! 未結婚, 仲可以簡, 唔係第時一定"后灰"," 簡過" 第二個 啦...樓主 !!!

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

其實game都分好多種, 
好多都適合女仔玩, 
我c6都係機迷, 我自己都跟埋玩, 
我c6就玩0的打打殺殺0既game,
我就鐘意玩益智同消除0的0的game,
其實我玩得仲瘋個c6,一開始玩就唔停得, 
試下發掘自己鐘意架game, 
咁樣同男友就會有好多話題,
我同c6未結婚時就成日討論邊度有新game,有無攻畋等等...
當然啊囡出世後,我就唔多玩game啦,
因為要睇實個囡~  

大宅

拍拖求開心,唔開心一齊做咩?

首頁

尾頁

跳至