跳至

首頁

尾頁

大宅

馬循多功課咩?我又唔覺喎....
阿囡今年三年班,雖然每日都會有5,6樣,但都係每樣小小,抄寫既亦唔多.佢上年都係一個鐘頭到就做晒,但佢有d同學就每晚做到10點幾.
程度就肯定唔算深,我反而聽過d人批評馬循程度太淺,我就覺得唔太深又唔太淺,係覺得數學比較深,可能我個囡數學比較差.
其實學校程度深唔深同多唔多功課係好睇家長點睇,有d人鐘意谷小朋友就會嚴程度淺同小功課,唔主張谷既就自然想小d功課同唔駛點溫書啦.

大宅

阿囡今年三年班,雖然每日都會有5,6樣,但都係每樣小小,抄寫既亦唔多.佢上年都係一個鐘頭到就做晒,但佢有d同學就每晚做到10點幾.
程度就肯定唔算深,我反而聽過d人批評馬循程度太淺,我就覺得唔太深又唔太淺,係覺得數學比較深,可能我個囡數學比較差.
其實學校程度深唔深同多唔多功課係好睇家長點睇,有d人鐘意谷小朋友就會嚴程度淺同小功課,唔主張谷既就自然想小d功課同唔駛點溫書啦.

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 EvaLam^^ 於 09-9-10 23:34 發表
程度就肯定唔算深,我反而聽過d人批評馬循程度太淺,我就覺 ...

"馬循程度太淺" 我都有咁既感覺.
你覺得新校長如何? 馬循有樣唔係咁好係無人知佢既升中情況, 我朋友兩個女都係沙小循, 成績係校內都唔錯, 不過派位都係一般(細女今年升中一, 兩個最後都只係去到間band2中中), 聽佢地講佢地班d同學都係咁.
知唔知今年馬循升中派位如何?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

想問吓而家升中派位係咪只睇成績優劣呢?
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

侯爵府

原帖由 LoveFamily 於 09-9-11 10:18 發表
宣道會台山陳元喜小學
好似唔係咁多人提,但本人覺得此校校風很好,在品德教育上由小一已推行.

1.此校在大圍時是數一數二的名校,只是下午校因要改全曰制才轉來馬鞍山.我就貪佢有聯系嘅鄭榮之中學(此校是brand 1 中學) ...

hi, 我直覺呢間學校唔錯, 我都幾鐘意d學校open d. 唔似有d '名'校覺得自己高高在上咁.
如果舊年我呀仔係派去其他學校, 我都會叩呢間.

侯爵府

原帖由 LoveFamily 於 09-9-11 10:18 發表
宣道會台山陳元喜小學
好似唔係咁多人提,但本人覺得此校校風很好,在品德教育上由小一已推行.

1.此校在大圍時是數一數二的名校,只是下午校因要改全曰制才轉來馬鞍山.我就貪佢有聯系嘅鄭榮之中學(此校是brand 1 中學) ...

hi, 我直覺呢間都係好學校. 至少比人感覺open d, 唔似d '名' 校自覺高高在上.
如果我呀仔舊派去其他學校, 我都會叩呢間.

大宅

聽日? 唔知至到幾點呢? 我聽日要去個女學校聽小一講座...
宣道會台山陳元喜小學
明天12/9是開放日,早上10時開始,有興趣不妨看看!

大宅

hi rebecca chan

其實你有邊幾間心水? 呢排好多學校搞開放日, 講座等等, 你有無去睇過?

前面位媽咪介紹完陳元喜, 我都想去睇下, 希望聽日趕得切去啦!

禁止訪問

禁止訪問

回覆 27# RebeccaChan 的文章

禁止訪問

回覆 31# icoico 的文章

禁止訪問

禁止訪問

回覆 36# RebeccaChan 的文章

大宅

今日都去左陳元喜睇過
比我感覺係一間二線學校
比起其他學校(如馬偱/靈小/禧年)校內設施較舊, 不過可能剛由台山商會接過來, 校長係典型的小學校長, 不過主任同副校都smart
有一間遊戲室同一個打康樂棋的有蓋操場
見一班有約20人
家長質素參差, 對於攪"小一入學"這種推銷性的家長會, 似乎又不是太有經驗

不過如果以小班教學來說, 加上以前的經驗, 相信都係一個唔錯的選擇

大宅

原帖由 icoico 於 09-9-8 11:23 發表
我女比較活躍, 想幫佢搵d活動教學o既學校, 我自己心水 禧年 同 保良局莊啓程, 但我想搵多幾間比較下, 唔知仲有邊間屬於活動式呢?

希望有媽咪幫下手或交流下丫 ...

大家有無聽過培基? 好似英文好, 又唔死板, 升中出路又好似幾好?

大家點看?

大宅

培基遠
入學已經搶得好緊要, 特別係馬鞍山住的要誇區
不在考慮中

首頁

尾頁

跳至