基督家庭

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 pyjess 於 09-9-11 00:26 發表
同你差不多, 我小時候決志, 然後人大了, 會問很多問題, 於是對神的國, 神的義充滿懷疑; 十年後, 因為一些事心力交瘁, 才重新祈禱....但原來神沒有因為我離開, 我懷疑而"唔理我", 祂聽了我的禱告, 祂沒改變現狀, 只賜 ...

pyjess,

多謝你嘅回覆。

令我諗起曾經聽過一個見證, 一個好想自殺嘅人, 生無可戀, 一日真係想去死, 點知o係街上面, 突然有個唔識嘅人同佢講, 我愛你。

原來, 神從來冇離棄過呢個人...

我好怕教友太熱情, 好怕果種壓迫感, 所以我冇選擇返親友返開嘅教會。早排, 有一日, 我自己去一個冇人理我嘅教會聽道, 感覺都不錯。

但我明白, 神要我地不要停止聚會, 其中一個目的, 係亙相分享,亙相支持, 所以, 感覺好矛盾。

複式洋房

我又借... 我老公好了不少, 但我仲未好晒, 今日喉龍還是有點痛, 這兩個星期連教會都返唔到, 費事傳染給弟兄姊妹. 其實他知道自己病了, 已經出廳瞓, 但我想懷孕後, 抵抗力真是比較弱. 請為我及BB代禱!! 今個星期日又去做產檢了, 希望一切安好啦!!
原帖由 pyjess 於 09-9-11 00:36 發表
借個位黎先...BeatyMM, 你無事嘛? 有左B, 要照顧好自己呀!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 BeautyMM 於 09-9-11 00:33 發表

一連病了個多星期沒有上來BK, 其實你大可以當這裡是一個虛疑團契, 慢慢在這裡分享, 慢慢開始囉!!
你又可以分享下你是住邊區, 看看BK中的弟兄姊妹中, 有沒有在你家附近返開教會的, 可以有個支援, 慢慢去重過教會生活 ...

beautymm 亦多謝你回覆, 這個虛疑團契, 係一個從新起點, thanks God, He is here

複式洋房

原帖由 牛精仔 於 09-9-11 00:41 發表
pyjess,
多謝你嘅回覆。
令我諗起曾經聽過一個見證, 一個好想自殺嘅人, 生無可戀, 一日真係想去死, 點知o係街上面, 突然有個唔識嘅人同佢講, 我愛你。
我好怕教友太熱情, 好怕 ...

其實你上來這裡跟大家分享, 已經是一個好的開始, 你已經開放讓我們去關心你, 與你分享, 這是很好的第一步. 繼續努力吧!!
其實我都明白你的心情, 記得很久之前的一次經歷, 甚麼事就不用再提起, 但每次回到教會, 見到弟兄姊妹壓力就會好大, 不想返. 或是遲到早退, 最後跟牧師分享(當然牧師都是主動關心我的), 她跟我說, 如果這樣覺得舒服一點, 你就遲少少到, 早少少走, 慢慢重新開始, 慢慢爬番起來啦!! 我聽後真的覺得好舒服, 知道牧者是明理的, 慢慢地又重新站起來.

侯爵府

嘻嘻, 呢種矛盾O既感覺, 好多個我地都試過, 人O係要有私人空間, 想保留私隱嘛, 所以你O既反應非常正常...我第一次返教會, 聽到聖詩"唔O岩音"時, "毛管凍"TIM, 你試過未?

理智上, 你覺得要"肢體相交", 感情上, 你又未熟, 點相交呢? 所以, 既然你未做到, 就唔好迫自己, 其實, 唔自然O既相交, 你唔舒服, 同你傾計O個個都唔舒服O架....所以, 你選左一間教會, 去下人地O既祟拜先, 一段時間之後, 搵個O岩你地:例如夫婦團契,職青團契....有弟兄姊妹SUPPORT好重要, 不過未READY就唔好免強....第一次返團契, 你都可以照直講俾人聽, 你唔想D人太熱情/太冷淡, 我相信弟兄姊妹遇唔少呢D情況, 佢地識處理

歡迎你地返黎呢個屬於你O既地方~ WELCOME BACK!

pyjess,

多謝你嘅回覆。

侯爵府

哇哈哈哈, 等我借完唔還, 借上借先!

我陀B時都試過傷風/FLU, 無咩事O架, 休息多D就得O架喇, 對阿B都無影響, 佢身體一D都唔弱, 到而家都無病過....當時我都好驚O架, 婦產科醫生去左接生, 細個睇開O既醫生又無行醫, 想去另一個婦產科度睇又唔O係附近, 求其睇個醫生又無信心....一日之間香港九龍新界走過晒去搵醫生....

瞓多D....UM...點解你仲ONLINE? ^V^

為你祈禱!
原帖由 BeautyMM 於 09-9-11 00:45 發表
我又借... 我老公好了不少, 但我仲未好晒, 今日喉龍還是有點痛, 這兩個星期連教會都返唔到, 費事傳染給弟兄姊妹. 其實他知道自己病了, 已經出廳瞓, 但我想懷孕後, 抵抗力真是比較弱. 請為我及BB代禱!! 今個星期日又 ...

侯爵府

虛擬團契? 都好WO, 我又JOIN

複式洋房

借多一野先, 好明顯你發出這個訊息的時候, 我已經乖乖上了床, 瞓左!!
原帖由 pyjess 於 09-9-11 01:05 發表
哇哈哈哈, 等我借完唔還, 借上借先!
我陀B時都試過傷風/FLU, 無咩事O架, 休息多D就得O架喇, 對阿B都無影響, 佢身體一D都唔弱, 到而家都無病過....當時我都好驚O架, 婦產科醫生去左接生, 細個睇開O既醫生又無行醫, ...

大宅

想返教會係好嘅開始,希望大家彼此激勵,努力呀,神愛你~~

別墅

我都有同樣的問題, 覺得返教會有很大壓力, 初初返時都感覺唔錯, 但時間久了, 便有種壓迫感, 令人透不過氣, 而且, 受到家人的壓力, 所以, 漸漸便沒有返去. 現希望在這裡能夠重新得力, 重新開始與神建立密切的關係.

pyjess,

多謝你嘅回覆。

琥珀宮

原帖由 BeautyMM 於 09-9-11 00:52 發表

其實你上來這裡跟大家分享, 已經是一個好的開始, 你已經開放讓我們去關心你, 與你分享, 這是很好的第一步. 繼續努力吧!!
其實我都明白你的心情, 記得很久之前的一次經歷, 甚麼事就不用再提起, 但每次回到教會, 見到 ...

大家一齊努力吧 ! 久違左嘅感覺, 竟然在bk可以搵返, 我信, 神真係冇離開過我同我嘅家人, 睇到你地嘅留言, 我睇到神再次比我嘅訊息。

琥珀宮

原帖由 pyjess 於 09-9-11 00:56 發表
嘻嘻, 呢種矛盾O既感覺, 好多個我地都試過, 人O係要有私人空間, 想保留私隱嘛, 所以你O既反應非常正常...我第一次返教會, 聽到聖詩"唔O岩音"時, "毛管凍"TIM, 你試過未?

理智上, 你覺得要"肢體相交", 感情上, 你 ...

完全同意你嘅講法, 肢體相交, 對於我黎講, 真係唔容易, 希望在呢度搵到另一片天, at least, 大家亙不認識, 冇包袱, 呢個虛擬團聚, 真係一個好開始。

琥珀宮

原帖由 BeautyMM 於 09-9-11 11:39 發表
借多一野先, 好明顯你發出這個訊息的時候, 我已經乖乖上了床, 瞓左!!

祝你早日康復

琥珀宮

原帖由 msannieng 於 09-9-11 11:46 發表
想返教會係好嘅開始,希望大家彼此激勵,努力呀,神愛你~~

謝謝

琥珀宮

原帖由 smaller 於 09-9-11 14:38 發表
我都有同樣的問題, 覺得返教會有很大壓力, 初初返時都感覺唔錯, 但時間久了, 便有種壓迫感, 令人透不過氣, 而且, 受到家人的壓力, 所以, 漸漸便沒有返去. 現希望在這裡能夠重新得力, 重新開始與神建立密切的關係.

...

我諗, 我地處境非常相似, 努力吧

洋房

原帖由 weewaa 於 09-9-8 12:32 發表
曾信主, 受洗過, 亦迷失過, 現想重返教會, 但我怕信心不夠堅定!!!
我有點猶疑應如何找一間教會, 是否只找一間近家的, 還是跟一些信主朋友去他們的教會(但可能離家有點遠)? 我應如何選擇一間較適合自己呢? 我怕自己對 ...

為你祈禱!如果你不介意可以到恩福堂(荔枝角地鐵站出口)!星期日 第1堂早上8時開始, 第2堂早上10:30,第4堂12:15

複式洋房

謝謝關心, 我個肺咳到快掉了出來, 請代禱紀念..
原帖由 牛精仔 於 09-9-11 22:29 發表
祝你早日康復

洋房

原帖由 BeautyMM 於 09-9-12 01:08 發表

願主祝福你

大宅

原帖由 BeautyMM 於 09-9-12 01:08 發表
保重身體,出街記住帶口罩,流感好厲害呢~~

洋房

大家加油呀!

首頁

尾頁

跳至