懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

7個月會唔會早得滯呀?我依家31week,可以開始飲未呀?

原帖由 carmenlly 於 09-9-10 02:13 PM 發表
7月中開始飲, 一星期二次, 10元一劑. 你係藥房一次過去執幾劑啦. 白蓮鬚沖一沖加1-2隻egg一齊煲(egg要熟去殼才加上), 大火煲至滚轉細火煲45分鐘, 尾聲加小小冰糖就得啦. 記得啲egg要食呀, 好好味架 !

...

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

上一胎37週開始飲左3~4次,生完無大量卞血ge問題。

大宅

我家姐就係想預產期早一個月先飲, 點知就係早左一個月生, 沒有飲到白蓮鬚, BB出世就有濕疹, 睇醫生看了很多錢, BB 2歲多濕疹才好番啲, 故早飲會好啲. 況且白蓮鬚好溫和, 你31week當然可以飲啦 !

原帖由 Rome 於 09-9-10 18:05 發表
7個月會唔會早得滯呀?我依家31week,可以開始飲未呀?

大宅

我當年就係$10一劑,一飲即嘔,唔知係咪檔檔D$10份量唔同,我真係覺得好難飲喎。。。。

原帖由 lumijuli 於 09-9-10 14:18 發表

係10元一劑嗎?
我係買10元分3~4次飲架喎。。

子爵府

原帖由 carmenlly 於 09-9-10 14:41 發表
分3-4次 ? 我一次一劑wor. 煲好有2-3碗可以飲. 你係唔係?

我係分3-4次架
即係買10蚊生之前分4次飲,
每WK飲一次

大約2碗左右啦

白蓮鬚要八個月先好飲喎,
怕早產
但係7個月開始可以飲涼野去清胎毒

未聽過白蓮鬚有毒性不適合孕婦飲喎
好像只聽過白蓮鬚係FOR 孕婦飲 ONLY
其他人飲沒用.....

反而係龜靈膏有藥性, 不適合孕婦飲喎

別墅

我依o家31週阿媽話白蓮鬚好涼, 係咪真o家, 因我阿嫂教我煲來清胎毒, mother就話驚涼得滯喎...

大宅

我都係驚太涼, 所以只係諗住食綠豆沙, 腐竹糖水同芝麻糊算啦.

想問下你地如果自己煲綠豆沙, 會唔會落海帶呢?

公爵府

原帖由 johnogroats 於 09-9-9 22:46 發表
上一胎飲左一次五分鐘後即嘔,之後問過西醫,佢話白蓮鬚對生產好,今胎37W幾又再飲一次,今次無嘔喇,但係飲完之後果半個鐘個肚有D唔舒服,其實上個星期我已經問過西醫(不是第一胎那個)飲白蓮鬚好唔好,佢話唔好喎,佢話D助產士話飲 ...

我當年由懷孕6個月開始飲, 一星期一次, ok喎! 中醫師話我應該再飲多一些, 因我到生時, 胎毒未清晒

公爵府

每個人身體狀況唔同, 以我為例, 懷孕前底子偏寒, 懷孕後變熱 & 燥底
3個月燥熱到頭後面痛, 中醫師話我太燥, 叫我食鴨咀梨 & 西瓜
我由6個月開始飲涼嘢, 不過唔夠勤力, 但綠豆沙一食就見暈 (懷孕前已經係咁, 體質唔合食綠豆)
一直都係食芝麻糊及腐竹糖水

別墅

我現在9個月只飲了兩次白蓮鬚, 每次日$10, 好澀, 下次可能落少d白蓮鬚. 每次飲完都好似去大大暢通d.

別墅

下, 有人教我買$10可以分3次煲喎, 一次過煲$10, 好多姐...

伯爵府

我上一胎都有飲呀~好似第35週先飲~每個星期煲一次,分兩日飲~我覺得好好味啵~~~加隻雞蛋 我個囡出世d皮膚好靚!!!依家兩歲幾都冇出過粒粒啵(touchwood)...至於出世後會易黃同會黃得耐..我個囡冇囉~~~我生阿囡只係用左15mins度就生左佢出黎喇~~~我聽過既係白蓮鬚唔係涼架~係中性架!!!

民房

真係因人而異...我從未戒過西瓜...7、8個月開始食涼野....龜苓膏...涼茶...芝麻糊....腐竹糖水...綠豆沙都照食......呢幾個禮拜一星期食2-3次西瓜....一星期一次白蓮鬚....食左5次...但到而家都未生....過左預產期1個星期.....明天要入院催生la...
總之食左D涼野覺得身体ok.....咪照食law....唔舒服咪食少D law...自己感覺到有冇唔妥ka ma...

民房

仲有白蓮鬚....覺得難飲........應該係你煲得太濃....所以苦..

別墅

我21/9生左喇! 總共飲左兩次,無我醫生講咁大量出血,而且B女D皮膚比哥哥靚D,我諗真係同飲白蓮鬚有關,事關飲完果一兩日去大大好好又多,可能真係去到胎毒!

大宅

$10 可以分3次了, 已經好苦了. 我後日生喇, 今日仲飲唔飲得架呢?

首頁

尾頁

跳至