婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

媽媽照顧囡囡好正常不過.......睇開dd啦.......

複式洋房

好多謝大家比既意見,
其實我同大家既諗法都系一樣,自己臭反吾洗煩,
佢有無幫手吾系咁緊要,因為我都担心大家夾吾唻,
咪盞哎交!

最激氣系十二朝要我抱個孫反去,反到去彈三彈四,
又話我家人臭得吾好,又話見到個孫仔好心痛,(其實好健康)
呢D說話先腰心腰肺呀,又話餵人奶攪到佢肚疴生瘡等等,其實人奶C系稀爛既,不過佢又吾識,教又吾聽,
佢話佢臭果個吾會生瘡(其實BB先個幾月,吾洗咁肯定個吾會生瘡呀)

仲要求我帶個仔睇E生,話佢担心到訓吾著喎,
點解要講D求既說話呢?吾通我個仔我吾緊張咩...

吾幫手吾緊要,但系都吾好咁多說話嘛,總之講到姑9個仔咩都 好,我果個就咩都吾好啦,嬲系嬲呢D囉,

民房

唔佩仲好

我自己父母在外國 , 就話奶奶坐月啫 ! 之後她便審死官過審 , 驗屍屋 (我屋企)咁驗 , 百萬個千奇古怪問題問我 , 也幸我也古靈精怪的想法 , 求其隨口說的答了她便算 , 反正她也冇乜記性 , 她這麼說我也這麼信 , 反正個二姑奶仲大問題個佢 .

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 kasingcat 於 09-9-16 22:59 發表
好多謝大家比既意見,
咪盞哎交!

又話我家人臭得吾好,又話見到個孫仔好 ...

你99係因為bb唔係佢湊,佢先搵野嚟彈啫! 唔洗理佢,以後佢講d野唔啱聽,笑吓就算,千祈唔好激壞自己!

公爵府

要老人家開口讚人, 係好難既事, 除非佢同你唔熟, 好虛偽咁讚. 我估要佢心悅成服咁開口讚/欣賞你湊得好, 更加難(可能佢99以前都係咁對佢, 所以佢都唔會知道欣賞/讚賞人會令人開心, 推動到人繼續做得更好, 佢地會認為讚得多會囂, 會有反效果. 所以而家都仲會教人唔好對住bb讚佢地乖, 靚. 相反, 仲要話佢地曳, 醜樣又蠢先得, 從小就打擊細路仔既自我形象,可憐d細路好單純, 真係會覺得自己差. 呢方面既睇法又會影響佢地既成長, 認為自己成日都失敗, 一事無成). 倒轉頭來諗, 你99都係有關心你同你個b, 但用錯方法==>用左踩/彈, 所以令你覺得嬲. 如果佢完全唔想理你地, 根本無需要同你講嘢, 你會更加難堪/難受.

如果佢同你講左d傷害到你既說話, 不要放在心中, 因為佢仲停留左在自己湊仔時代的經歷或者只是一般見識, 聽人講+自己估估下就當係真憑實據! 99在你人生中, 只係佔好少部份, 唔好將佢放到咁大, 攪到自己耿耿於懷

別墅

之前我都係比99湊亞仔.
好多野都好激氣囉. 而家暫時自己湊番都好d啦.
亞仔頭幾日要去健康完覆疹, 99要我開遮住亞仔, 當時應該要囇多d太陽吸取多d紫外光( 因為有黃 ). 之後我都寧願自己辛苦帶bb去覆疹.
亞仔1x幾日人仔, 99 "豆" 佢啊尿尿. 死未 ?
亞仔3個月果陣 ( 前後 ), 皮膚出d粒粒, 呢d好正常. 自然會退啦, 佢又話亞仔皮膚唔好. 而家7個月啦. d皮膚白左同無d粒粒啦. 仲有頭5個月要睇三四次醫生, 有次仲羅命, 亞仔當日食完醫生指定分量, 次數. 藥水剩餘2次分量, 99叫我比亞仔食麻去, 話d藥水唔好留, 呢d係咩道理. 你咪玩我啦. 所以你自己可以省卻好多不必要煩惱.
同埋唔使C6做磨心.

原帖由 kasingcat 於 09-9-16 22:59 發表
好多謝大家比既意見,
咪盞哎交!

又話我家人臭得吾好,又話見到個孫仔好 ...

複式洋房

果個係你奶奶既親生女
係佢眼中 你只是個外人而已

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

99幫阿女唔幫妳係正常喎,親生女嘛,何況佢BB出世先
如果我阿媽唔幫我去幫阿嫂,都會非常嬲,但係99唔幫我反而高興,可以借勢要老公比$請陪月工人

民房

99永遠都自以為是,覺得自己好q掂.其實一點兒湊b心得都無.錯錯錯....可能係有心得,不過已經係幾十年前果套方法law.咁叻嘅話,出咗去做專業陪月員啦!你無必要嬲咁多,99無非想攞彩姐.我個99咪仲衰,用埋d衰格眼神&語氣問:你自己湊呀,你得唔得架,唉.....(心諗你去食蕉啦)

複式洋房

佢都唔會知道欣賞/讚賞人會令人開心, 推動到人繼續做得更好, 佢地會認為讚得多會囂, 會有反效果. 所以而家都仲會教人唔好對住bb讚佢地乖, 靚. 相反, 仲要話佢地曳, 醜樣又蠢先得, 從小就打擊細路仔既自我形象,可憐d細路好單純, 真係會覺得自己差. 呢方面既睇法又會影響佢地既成長, 認為自己成日都失敗, 一事無成).

我好認同你既講法,如果成日鬧d c6既話,佢地會好自悲既,所以適當咁讚系好緊要!

點都好,我掉返轉頭諗其實大家都系想件事好, 不過佢用錯方法我先激氣啫,同左咁多位媽媽傾完舒服好多喇..

複式洋房

原帖由 firemama 於 09-9-17 13:50 發表
99永遠都自以為是,覺得自己好q掂.其實一點兒湊b心得都無.錯錯錯....可能係有心得,不過已經係幾十年前果套方法law.咁叻嘅話,出咗去做專業陪月員啦!你無必要嬲咁多,99無非想攞彩姐.我個99咪仲衰,用埋d衰格眼神&語氣問: ...

你都吾好咁激氣,聽落你99麻煩好多,系佢吾識做人99囉

男爵府

我睇左頭果篇POST. '原本同99下一齊住', 即係你現在已搬走 ?
99唔理你BB. 唔洗太激氣,由得佢. 當自己係外人, 這個老人家,當HI-BYE FRIEND 算.

以前同99住, 佢話當我係親生女. 結果 ?!! 屈我.
事隔幾年. 我都好HURT. 不過, 當自己係外人. 亦唔會帶BB 返去見佢. 過時過節先見. 自己會開心D.

男爵府

其實你99唔理你真係仲好, 好似我咁, 坐月既時候, 99有黎我屋企幫手煮幾餐, 但之後就係咁同我c6/親戚呻辛苦, 又講到自己好偉大咁, 最衰係日日黎到就彈三彈四, 我真係覺得佢好煩.
我99真係罷明大細超, 姑9有左果陣, 樣樣都好大陣像, 99就覺得姑9既大陣像係應該, 而我有左果陣, 小小野就話我巴閉, 當時我真係幾嬲架, 不過問心, 我又唔係佢個女, 我更加唔會當佢係我呀媽, 我只要自己媽媽照顧就夠喇, 根本唔需要d多餘既人黎照顧, 而且我亦唔想聽到d有骨既說.

禁止訪問

醒目開學勳章

複式洋房

我同kmmum同 irisang2007 既諗法都系一樣, 既然都系乜都彈乜都吾like既話, 都系過時過節先帶個仔去見一見會好d,免得自己激氣,講真個個99都系認叻但又過時囉

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

查實樓主應該多謝姑奶幫佢頂咗一劫,寧願自己辛苦d好過,就算自己呀媽都會有意見不合嘅時候,我覺得樓主應該感恩添,我99都唔幫我手,唔錫我對仔女,一樣彈三彈四,但係有人讚我對仔女時,佢會認屎認屁覺得係自己功勞囉,一般而言,樓主99嘅表現係正常架。

首頁

尾頁

跳至