懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

如果一切許可, 會去c+生
一來保險包咗, 兩來都會留臍血
三來.. 如果我去睇政府, 恐怕一早被迫留院!

男爵府

我會揀私家,因為我怕順產唔知痛幾耐,同埋個份人鍾意有預算..

大宅

政府,因為d私家俾大陸人攻陷晒,唔想生完俾佢地嘈住晒一d私人休息時間都冇! 政府有探病時間限制,唔會好似私家咁長期俾d大陸產婦o既親戚騷擾而冇得休息!!

我個朋友生完住o左3晚,3晚都俾d大陸人嘈住,完全休息唔到!生完冇得休息好辛苦,我唔想貼錢買難受!!

大宅

C+, 態度服務好好多, 一世人最多生1-2個小朋友, 用少少錢都值得的.

大宅

政府, 6個人一間大房, 又唔嘈.
服務態度ok喎, 可能比私家差少少姐, 但係可以慳好多. 我都係開刀.

複式洋房

仁安,我開刀生嘅。

大宅

政府既大陸人唔會比私家少卦?
我會去St. Paul生,佢地會將香港人同大陸人分開,所以唔會嘈
如果真係怕嘈,一係比多D住一人房囉
我係開刀既,如果係政府生,生完仲要自己湊B,私家就唔使,可以好好咁休息吓
同埋聽其他Mami講,係政府開刀,條疤成7吋呀,我條疤4吋,都差幾遠呀

原帖由 micman 於 09-9-17 17:16 發表
政府,因為d私家俾大陸人攻陷晒,唔想生完俾佢地嘈住晒一d私人休息時間都冇! 政府有探病時間限制,唔會好似私家咁長期俾d大陸產婦o既親戚騷擾而冇得休息!!

我個朋友生完住o左3晚,3晚都俾d大陸人嘈住,完全休息唔到!生完冇得 ...

大宅

我去政府生,因為覺得唔需要洗呢D錢﹗留返D錢俾我補身/俾阿B仲好﹗
而且我老公係公務員,可以住頭/二等房,都唔錯呀﹗加上我地交咁多稅,政府的福利一D都無份,生仔差唔多係唯一用到政府資源的時候,梗係用盡佢喇﹗

複式洋房

原帖由 MiniCooperS 於 09-9-18 01:38 發表
我去政府生,因為覺得唔需要洗呢D錢﹗留返D錢俾我補身/俾阿B仲好﹗
而且我老公係公務員,可以住頭/二等房,都唔錯呀﹗加上我地交咁多稅,政府的福利一D都無份,生仔差唔多係唯一用到政府資源的時候,梗係用盡佢喇﹗ ...

妳出街係行私家路?

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

政府醫院,
比較近屋企之餘, 同埋唔使出到咁遠囉出世紙,

寧願囉d$黎買其他野俾阿b,
同埋之前生第一胎個時覺得ok,
所以都係揀政府醫院

別墅

別墅

我6月在仁安順產, 揀C+原因:
1) 彈性大 (我無陣痛就入院了, 政府肯定唔理我, 但我由入院到生唔夠6個鐘)
2) C+服務好 d, 我只諗住生1個, 而且阿b 出世後就咩都會為阿b, 咁不如在阿b 出世時對自己好 d?
3) 價錢又唔係好貴, 兩公婆去少次旅行都響度 (其實一直都政府C+兩邊做產檢, 有咩唔妥會去返政府生, 始終如果阿b 有咩問題在C+會好貴)
4) 怕左政府醫院 d 醫療事故, 好似膽博膽咁
5) 政府生好多時會由助產士縫針, 我唔想囉
6) 可要求仁安同大陸人分房
7) 生仔咁辛苦, 好想老公可以一直陪住自己, 唔駛探病同生得先見到

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 micman 於 09-9-17 17:16 發表

我個朋友生完住o左3晚,3晚都俾d大陸人嘈住,完全休息唔到!生完冇得 ...

仁安都會盡量分開大6同HK媽媽
上胎住咗8日 (4晚產前, 4晚產後) 同過3個媽媽同房, 兩個HK人嘈得不得了, 長期開tv, 有人陪(唔止一個)
但係大6媽媽响HK無人(佢响上海d大學教外文), 要老公放學先嚟佢(响CU教書), 轉頭又走, 兩公婆超nice!

所以~ 都係睇運仔啦!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 ske_joannakit 於 09-9-17 15:52 發表
我選擇去政府生, 雖然公司份medical 有得claim, 但我會用來claim 平時私家產檢同照結構/ oscar 之用

雖然話接生一刻做得好唔好都好緊要, 但touchwood 出世時有咩事政府的儀器齊d, 住多幾日都唔會肉痛

我見有d 媽媽 ...

你公司好好呀....生仔都有得claim

別墅

政治-瑪嘉烈,上一胎試過係果度生,感覺良好,而家有左6wk,已經登記左!都係覺得自己係納稅人,政府既福利除左呢樣,都唔知有咩其他著數!

男爵府

畀面勳章

我而家第一胎, 排左政府, 因為有機會排二等, 但如果唔好彩上唔到就弊...早排流啡入左一日院觀察, 大房部份d員工態度真係麻麻, 覺得就算你係本地又好大陸mama又好, 會好無尊嚴, 好彩唔駛住一晚, 希望到正式生o個時好好彩可以快d上到二等。政府好處, touchwood阿b出世有兒科野要跟, 一定會緊張過你, 同埋洗費唔會太貴。

如果有機會, 我諗我下一胎會去私家生, 我睇開仁安o既醫生好nice, 下次會搵佢接生。同埋生完呢一胎會買婦女保, 生仔都有得claim, 支出應該唔會太多。

別墅

我揀私家, 因為政府無得揀醫生.

大宅

原帖由 excited.dad 於 09-9-18 02:04 發表

妳出街係行私家路?

有需要咁講野咩﹗?係唔係覺得自己叻D﹗

大宅

政府都有大陸人去,不過就肯定安排得好過私家。

我個friend之前已經俾晒訂浸會話要住3人房,講到明唔想同大陸人一間房,但係入到院話冇牀位,要訓6人房,仲要夾住d大陸人。相反我另一個friend响廣華生,佢話d姑娘會安排d大陸住埋同一層,因為好多大陸人唔識講廣東話,要專登安排d 識講國語o既姑娘俾佢地。

原帖由 sai_lam 於 09-9-17 22:28 發表
政府既大陸人唔會比私家少卦?
我會去St. Paul生,佢地會將香港人同大陸人分開,所以唔會嘈
如果真係怕嘈,一係比多D住一人房囉
我係開刀既,如果係政府生,生完仲要自己湊B,私家就唔使,可以好好咁休息吓
同埋聽其他Mami講 ...

民房

原帖由 Sugartinny 於 09-9-18 13:29 發表
我揀私家, 因為政府無得揀醫生.

me too..totally agree with you. It is important to choose the Dr, who I am confident with, and he can follow up the case end to end starting from Day one of my pregnancy until I deliver.

首頁

尾頁

跳至