論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

why you did not ask your maid to withdraw the money and return to you?

or she refuse to do so?
原帖由 dondon816 於 09-9-17 15:29 發表
叫工人去銀行入數,點知佢入落自己的戶口,過幾天後先發現.

已經話到好清楚,要入我戶口,但佢都係入落自己戶口,

想炒佢,使唔使補錢,補機票.

別墅

最後都係會炒工人, 因佢唔誠實. 而佢係故意咁做, 我一定會報警, 如果有機會落 charge, 你就唔使賠一個月, 佢仲要留案底, 以後唔可以入境害其他人. 就算最後證據不足, 都唔可以俾佢輕鬆過日子, 以免其他工人效法, 真係當我地係水魚.

別墅

不過應該先叫佢即刻攞返出嚟係屋企俾返你再報警, 千期唔好叫佢過戶俾你.

大宅

畀面勳章

合情合理?! 身為僱主都好應該去了解下自己同傭工有乜權利同義務! 吾好犯左法都吾知仲當係合情合理先好!
得閒去勞工處網站睇熟d僱傭條例對大家都有好處.

問1.5 我可否指派傭工為其他人士工作或擔當家務以外的職責?
答 不可以。僱主如指派傭工為簽證上指定的僱主以外的其他人士
工作或指派傭工擔當家務以外的職責, 即屬違反《入境條例》
的規定, 可能會被檢控。

好明顯叫工人去銀行入數係家務以外的職責! 雖然工人係呢件事上誠信有問題, 但樓主要炒佢都要補足人工, 機票同其他錢.

原帖由 chloewongbb 於 09-9-18 10:11 發表
叫工人入數係合情合理, 我唔認為係叫做工作以外的事, 你叫工人去你公司就唔得,
我都會call police,

大宅

畀面勳章

無錯! 何必考驗工人既誠信? 有乜錢銀爭拗你信朋友定工人?
原帖由 CrabPincers 於 09-9-18 10:21 發表
$銀既野, 我不會過工人手
有朋友拿野比我, 要比返$ 我, 我都不會經工人手
$銀無記認

禁止訪問

大宅

畀面勳章

唉! 有時真係好怕果d自己吾識又教錯人......

係! 或者人地吾係講緊外籍家庭傭工, 而係講緊辦公室助理, 係我同你誤會左啦!

原帖由 貓姐 於 09-9-18 12:48 發表
哈, 可能....呢位bk媽認為去銀行入數係家務既一部份呢
我見到佢咁reply我, 我都唔想再出聲呀

大宅

唔得閒去報警,已經俾錢送走佢,費事煩

珍珠宮

原帖由 mavisw 於 09-9-18 12:02 發表
不過應該先叫佢即刻攞返出嚟係屋企俾返你再報警, 千期唔好叫佢過戶俾你.

掉轉下話...... 攞返出嚟再報警佢咪可以話你屈佢?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

首頁

尾頁

跳至