自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

個媽媽急急腳去處理...
證明佢都唔想發生d咁既事....卦...

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我都唔覺得冇家教,亦都好同意你o既講法,因我個小朋友都係咁,有時真係唔知點
原帖由 叉燒媽咪 於 09-9-28 19:47 發表
唔…我諗個mami都唔想既…

會賴c既小妹妹, 我估係3幾歲, 佢地控制唔到, mami都無計. 甘個女叫到, mami梗係即望啦~

至於小妹妹唔著鞋, 我諗可能係佢成日企上chair, 甘我覺得佢除鞋好過唔除播! 我成日見d mami 同小 ...

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 LUON 於 09-9-28 19:33 發表
我唔明咁樣點叫無家教!
個女仔幾歲?

邊一點無家教?
- 阿媽即刻抽開個女嘅褲頭睇?
- 佢食BUFFET無著鞋?
- 佢媽一行一路叫佢唔好賴?
我都有一樣嘅問題...

大宅

可能人地都唔想

男爵府

環保接龍勳章

小朋友點肯乖乖坐係張椅到食咁耐, 我細仔兩三歲時都係坐唔定,坐坐吓就跪係張椅上或企上去,你控制唔到,除咗鞋唔駛踩污穢張椅咪重好。 小朋友唔識控制大小便,急就大叫媽咪好正常啦, 小朋友只係唔識靜靜講俾媽咪知和用字太直接些,未至於無家教咁嚴重,媽咪亦好緊張立即處理,唔會由小朋友真係賴, 到小朋友十幾歲重係咁先算無家教, 可能樓主未有小孩不知小朋友特點,而且每個小朋友自制力都唔同, 有些好D有D差些, 對小朋友寛容D, 人哋媽咪係公共場所都很唔好意思啦。

男爵府

原帖由 JKmami 於 09-9-29 02:24 發表
小朋友點肯乖乖坐係張椅到食咁耐, 我細仔兩三歲時都係坐唔定,坐坐吓就跪係張椅上或企上去,你控制唔到,除咗鞋唔駛踩污穢張椅咪重好。 小朋友唔識控制大小便,急就大叫媽咪好正常啦, 小朋友只係唔識靜靜講俾媽咪知和用字太 ...

好同意!個小朋友幾大先?如果好細的話,佢有咁反應都人之常情,使唔使咁話人父母冇家教?況且,個小朋友都識得出聲話畀媽咪知,唔係賴咗先講,證明佢有家教啦!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

小朋友既野, 好難控制喎! 同埋個媽媽即刻帶佢去洗手間, 又唔係叫佢響度開大當住大家咁換片換底褲...

點解係冇家教? 因為小朋友既舉動? 言行(講"賴緊屎" 三個字)??? 除鞋食buffet? 個阿媽一路行一路叫佢唔好賴?

果陣咩餐廳黎架?! 莫非果度有d 食客自以為清高, 又驚又好有家教, 由細到大既大小二便只係返屋企至解決, 出口係講文言文三字經?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔明......
你意思係話個小朋友講"瀨緊屎"無家教? 定除左鞋食野無家教? 個媽咪掀開小朋友條褲睇無家教?
有時坐得耐小朋友坐唔定時我都會同d 仔女除哂d 鞋等佢地唔好整污糟張櫈, 咁個媽咪掀開條褲睇下係咪真係pp 左又有乜大問題? 唯獨是係咪覺得講"瀨緊屎"無咁文雅? 但未至於無家教囉, 又唔係任由佢喺餐廳到"瀨", 除非個小朋友已經係好大個啦.

別墅

原帖由 bebbe 於 09-9-28 19:18 發表
尋日一家人去酒店食BUFFET,個場好多family去咖,隔離枱個細路女突然大嗌:「媽咪,我賴緊屎出嚟啦!」個場即時靜晒,個阿媽竟然即刻抽開個女嘅褲頭睇,話:「你唔好賴住,你而家即刻著返隻鞋我地去廁所啦!」原來個小朋友一路都除左隻鞋 ...

別墅

之前打了無出.

無家教.

樓主你係咪介意個細路女係大庭廣眾食緊野時講個賴c, 倒了你胃口呀????

水晶宮

一睇完篇文章,我第一個感覺係:哪裡無家教??
只係覺得個小朋友同媽咪都唔想,小朋友細,有時真係難控制,佢識叫己經好好喇!小朋友就係咁直接嘛~呢個我覺得無問題

除鞋果part,我有時都會比自己小朋友(4歲)除鞋上梳化,因為唔想佢踩dirty人地張椅

大宅

醒目開學勳章

我都唔覺有咩問題喎
我同BB(3歲幾)出去食野. 坐好左. 通常又係比佢除左對鞋仔 ..

大宅

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 emilylam 於 09-9-29 10:06 發表
一睇完篇文章,我第一個感覺係:哪裡無家教??
只係覺得個小朋友同媽咪都唔想,小朋友細,有時真係難控制,佢識叫己經好好喇!小朋友就係咁直接嘛~呢個我覺得無問題

除鞋果part,我有時都會比自己小朋友(4歲)除鞋上梳化,因 ...

我都係!睇完有d愕然,睇唔出邊度無家教...

水晶宮

總之一句講哂,唔好顧住睇人地有幾無家教,都係先顧掂自己先啦.

水晶宮

原帖由 KoyeBaby 於 09-9-29 10:37 發表

我都係!睇完有d愕然,睇唔出邊度無家教...

可能樓主仲未有細路呢...佢似乎唔太明白細路仔嗰籠野.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-29 10:38 發表

可能樓主仲未有細路呢...佢似乎唔太明白細路仔嗰籠野.

我都有咁諗過,有小朋友嘅話都會明白呢樣嘢大家都唔想,唔會放上心囉

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個仔兩歲幾,有時食食下飯佢隻腳郁郁,都會甩鞋,唔係我地或佢自己除。

講真我唔覺得個小朋友無家教,唔知樓主點解咁講。

男爵府

唔賴c, 都叫無家教..

小朋友唔識分場合講野,係事實...

但唔關有無家教事既...

首頁

尾頁

跳至