自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

水晶宮

一單慘劇仲有人幸災樂禍笑得出...

少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

原帖由 pyjess 於 09-10-11 01:41 發表
求下大家, 唔好一見到生仔出左事就一定=醫療事故/人為意外/失誤, 然後話醫院醫生有問題....尤其羊水栓塞係孕婦對羊水過敏造成

我同另外幾個BK MAMI都試過羊水栓塞, 只係好采救得返
http://forum.baby-kingdom.com/t ...

又識多樣野啦.

原來母子平安真係好幸福.
個bb一出世就無左媽媽...
你要獨立啊

大宅

浸會剖腹產子深圳婦離奇亡

本文重點

【本報訊】早前接連發生孕婦剖腹產子時初生兒斷手或斷腳的浸會醫院,懷疑再發生醫療事故。一名深圳孕婦前晚到本港浸會醫院產子後死亡,剛出世的嬰兒則需要轉入深切治療部治療。
家屬追查原因死者親屬表示,死者產子前曾經兩度來港檢查身體,並沒有大問題,可能是剖腹產子期間懷疑出問題導致孕婦死亡,會向浸會醫院追查原因,親友們昨晚先離港返深圳,稍後再來港認屍及辦理其他手續。浸會醫院表示,經已將事件通知衞生署,該初生嬰兒經治療後已轉送屯門醫院。
今次在浸會醫院剖腹產子死亡的深圳孕婦江×霞,三十三歲,她丈夫也是深圳居民,今次是該孕婦的第二胎,預產期是本月廿五日,周五晚約十一時作動入浸會醫院,院方指主診醫生並非駐院醫生,當晚一直有醫護人員觀察該孕婦準備分娩的情況,主診醫生亦掌握住資料,到昨日早上約九時,內地孕婦情況危急,院方初步懷疑她有羊水栓塞,由駐院醫生緊急剖腹誕下一子,但產婦到十一時許死亡。
浸會醫院表示,事件已通知衞生署,若死者家屬有經濟困難,院方會盡力協助。有護產科醫生指出,羊水栓塞即羊水入血管,每年大約只有一兩宗個案,個案屬非常罕見,可以令孕婦缺氧,如嬰兒在肚內未及時取出,連嬰兒亦有生命危險。醫生根據文獻記載,出現該種情況可能與使用催生劑有關。

公爵府

poor

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

子爵府

大宅

主診醫生不在醫院, may this reason cause delay ?????

大宅

好媽媽勳章

希望死者一路好走
佢家人節哀
bb咁細個就無左mama 真係陰公 ~~

唉 ... 醫療事故
個個都唔想發生架啦
珍惜生命 ~~ 上帝還讓你活著  就肯定有祂的安排

別墅

希望浸會經過近排呢d醫療事故后,好好反省下先得!內地孕婦都是人啊...

子爵府

真係幾慘既~不過無論係咪醫療事故都好~!都係悲劇囉我知道~

大宅

唉....

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實好多時醫護人員都係跟standard procedure去做野, 如果表面無特別情況真係無人知架
前排報紙賣有個媽媽生完bb, 肝酵素勁高昏迷左, 我妹朋友都有類似情況, 佢好彩(?)d, 本身有哮喘, 因為哮喘發作入院, 醫生順便驗血check埋其他野, 一check原來肝酵素超高要即時開刀生, 之後媽媽住左2星期icu
如果唔係哮喘入院, 可能佢已經........
我讚成你講, 唔係每次出事都係醫生有問題架......
原帖由 pyjess 於 09-10-11 01:41 AM 發表
求下大家, 唔好一見到生仔出左事就一定=醫療事故/人為意外/失誤, 然後話醫院醫生有問題....尤其羊水栓塞係孕婦對羊水過敏造成

我同另外幾個BK MAMI都試過羊水栓塞, 只係好采救得返
http://forum.baby-kingdom.com/t ...

侯爵府

原帖由 newbiee 於 09-10-11 03:26 發表

係呀! d老人家話女人生仔就=一隻腳踏入鬼門關.

認同, 生仔有好多未知既潛在危險, 唔係每個都順順利利.
羊水栓塞, 九死一生. 救唔到唔可以一口咬定怪任何人. 查清事件真相先好下判斷.

禁止發言

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

生仔真係好危險

大宅

好媽媽勳章

呢d不幸事,
係因為事主係內地婦
所以先 "煲" 大 ....

大宅

咪讓他們繼續大大聲投訴, 你們不要來香港啦, 係大陸生囉, 大陸唔會有問題o 香港唔係成日俾輸打贏要的人攪事O

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

唔好以為香港好安全

除非你係高官(財政司唔見有失誤喎 )

如果唔係都唔保証有失誤
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

公爵府

好媽媽勳章

唉...又係浸會
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

首頁

尾頁

跳至