嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近發現bb原來喜歡食杰粥(好似米糊咁杰), 我只煲滾了的水用真空壺焗米焗2個鐘左右就有白粥食, 焗好後隔走所有米水, 只比杰粥+2粒冰粒份量的南瓜蓉/粟米蓉(總之甜味重的蔬菜種類) 再加淡味蔬菜類如節瓜/菠菜/broccoli (比bb食不同蔬菜所以有2款) +1種肉..魚肉蓉/雞蓉. 她由以前不喜歡食現在都可以食到一碗仔了. 我用湯煲粥反而都無咁多味, 直接加菜&肉落粥仲方便!

大宅

Hi Katie0208,

你可將d 餸先攪, 再分開攪粥仔, 因唔同的餸及粥本身質地唔同, 若你想攪到爛d便可攪長少許時間(如肉類), 而本身煮熟後較軟身的食物可攪短些時間, 全部攪爛到你想要的爛度後, 可就咁用筷子/匙混埋一齊便可!
到bb大d, 你可只攪爛d餸, 粥仔就可不用攪爛, 煲爛d便可, (爛粥: 用真珠米, 煲前可先用熱水浸一小時才煲, 咁樣會快d爛d -- 睇書教, 可試試!)

我阿囡這兩天肯吃爛粥, 不用攪的! 哈哈! 大家努力!

大宅

留意: 生熟食物一定要分開兩個攪拌器具(如我一直都分開用兩組不同刀及杯來攪, 肉刀專攪生嘢/ 磨茸刀專攪熟嘢)

已刪除用户

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

複式洋房

原帖由 sswkiki08 於 09-10-15 18:02 發表
我bb初時食粥仔都係食好少,有時食食下就喊,不過我由佢食到幾多就幾多,之後先至補奶,由差唔多8,9個月大,我煲蘋果瘦肉粥比佢食,佢就開始食多左,同埋佢唔鐘意d粥咁稀,呢2日煲節瓜瘦肉粥都肯食,唔好氣餒呀 ...

請問 "蘋果瘦肉粥" & "節瓜瘦肉粥" 點煲呀??? 好似好正喎. Thanks!!!

Michelle

首頁

尾頁

跳至