夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

同事朝夕相對,難免日久生情的.
不過同事做第三者, 面對的壓力更大,
你未必會輸蝕的.

如果他們正處於熱戀中,
我們做什麼都是沒用的,唯有等待,當他們激情過後,
慢慢清醒時再處理問題吧,努力!

原帖由 sallytamsh 於 09-10-25 19:44 發表
樓主,
其實真的很高興見你同大家分享經歷.

樓主, 你老公的第三者是否同事?
我c6的第三者是同事, 所以情況會更壞.....

c6在某夜突然搬走, 我自己都不知發生何事.
直到我知道c6有第三者時, 我很驚, 我曾經 ...

複式洋房

樓主 :謝謝你的分享和提醒.
我老公都是做了決定, 放棄個細佢18年個妹妹仔, (佢地未開始,曖昧中給我提醒, 警告了他)佢好在重清楚知道, 我同呀仔給他的一切, 沒有人可以改變和取代.
但之前係個妹妹仔好主動追佢, 又係同事,好驚佢地唔捨得放手....

男爵府

原帖由 I_O_U_baby 於 09-10-25 20:10 發表
你未必會輸蝕的.

如果他們正處於熱戀中,

...

輸? 贏?
"三者都輸了"-----呢句話, , 我c6在8年前都曾經說過......

我覺得大家輸o既野唔同......
換個角度看, 大家都可能當中有所得著......

記得那時, 當見到c6處於迷惘中, 好辛苦, 佢唔知點做時, 做妻子的我可以怎樣?.............
我只係o係度諗, 自己做妻子要做的, 都做了, 自己辛苦, 佢都好辛苦....... 不如早些幫佢解決, 唔駛佢咁辛苦, 唔想見到佢咁辛苦...... 提出離婚, 我唔想, 但都做了.....

算了, 我們已經離婚了.......

無論怎樣, 但願各位夫婦恩恩愛愛, 白頭到老!

瑪瑙宮

為您得回 c6 和挽回婚姻高興. 拉扯的關係很令人無望洩氣, 很多時 c6 覺得一心二用無問題, 令人氣結. 以智慧, 單憑信心都不足够, 還要百般對 c6 的忍耐而克服一一的難處. 您的分享可以成為很多人的參考和鼓勵. 可否分享下是哪個機構的輔導如何成功幫助您, 為時多久, 收費嗎?

複式洋房

原帖由 pooth 於 09-10-25 00:11 發表

100 % agree, I try my best to maintain our love affair. But he doesn't appreciated. He just knows he feels very excited and fresh now. He neglects everythings. How can I do ? I have no choice. But g ...

Same case here, I left and have started handling all those legal proceedings. Yes, we have no choice but to accept the fact.

大宅

我當初亦試過去修補, 但換來是那人對我說, 原來有人爭個感覺係甘好架, 聽完個即真係想打佢呀
感謝上天賜了一個錫我、愛我嘅小女孩(希希)給我

子爵府

如果是他們還沒開始,只系有好感的朋友,再酒吧認識的.那應怎樣做?他要求給時間..他都不知道怎樣做.小孩3歲幾.他最不捨得是小孩.這時候我應做什麼?我搬走留下兒子給他照顧一段時間?等他能知道還需不需要我,請問可行嗎?請教我吧.我已經忍住沒去查他電話.當他有電話,我都不敢有任何反應,不敢問時誰了...好辛苦..我怎挽救我的家???
原帖由 I_O_U_baby 於 09-10-25 20:10 發表
你未必會輸蝕的.

如果他們正處於熱戀中,

...

別墅

我冇第三者,但我跟太太關係三日好四日唔好,我自己覺得這種生活好辛苦,我相信佢都唔好受,或許我真係唔識做一個令佢渦心既老公,但我真係用了心機,妳的方法,我看過了,我也希望她會放底自己的硬頸性格,令大家生活開心D

原帖由 I_O_U_baby 於 09-10-24 21:00 發表
我常常在這裡看到好多sister 的婚姻問題,
好想分享下當年我係點想挽救我的婚姻.

1. 我發現有第三者後,找婚姻輔導, 不停看有關
婚姻的書,了解點解好好先生會有第三者,如何改善
夫妻關係.

2. 我做任何事都會想,這樣 ...

複式洋房

mw7183: 如他們未開始, 你要更努力! 你知他不捨得小孩, 對你來講, 這已是一個好好的牌數, 比小小暗示, 比佢知道呀仔的反應係冇可能不要媽媽, 如他是個好男人, 佢知其實3個人的關係分不開. 給他時間決定時就唔好再提這事煩佢. 祝福你.

子爵府

但他跟我說是他放不下.他都不明自己做什麼,不知道應該什樣做.他說要時間.時用來做什麼?我不明白,..如未開始不是只要不找那女的便可嗎??如他真的不想離開這個家..不是要絕一點嗎??
他之後如要去街我該什做?另外我應否再給他去酒吧嗎?我估那女人是做牶手.所以如他再說要去飲野.點算好?
原帖由 manman06 於 09-10-26 18:54 發表
mw7183: 如他們未開始, 你要更努力! 你知他不捨得小孩, 對你來講, 這已是一個好好的牌數, 比小小暗示, 比佢知道呀仔的反應係冇可能不要媽媽, 如他是個好男人, 佢知其實3個人的關係分不開. 給他時間決定時就唔好再提 ...

瑪瑙宮

有同感, 有時自己硬頸性格唔改, c6 做咩都好似無用. 我都知自己有呢個問題, 我都改緊. 再唔改, 就枉費半生o係一齊的時間.
原帖由 itfjoe 於 09-10-26 18:51 發表
或許我真係唔識做一個令佢渦心既老公...我也希望她會放底自己的硬頸性格,令大家生活開心D
...

男爵府

你可以和太太一起看看'男女大不同'
這書嗎? 或者你地會有更深的體會.
明白男女的不同想法,或者之後你會更明白
相處之道,唔會再做咁多野令太太生氣!

原帖由 itfjoe 於 09-10-26 18:51 發表
我冇第三者,但我跟太太關係三日好四日唔好,我自己覺得這種生活好辛苦,我相信佢都唔好受,或許我真係唔識做一個令佢渦心既老公,但我真係用了心機,妳的方法,我看過了,我也希望她會放底自己的硬頸性格,令大家生活開心D

...

男爵府

不要想得太簡單, 感情事有時真的需要時間去處理.
不是不見就會從此天下太平.
男人都好奇怪, 很多都不喜歡太決絕,
一方面覺得對不起對方,不想再傷對方的心,
但又不想沒了這個家,結果就唯有拖拖拉拉.

在這時候,想想這個家的問題出現在哪裡?
平時生活是不是太平淡? 大家是不是沒有了當初的甜蜜?
有沒有一些事情大家都沒有處理好?
有沒有在不自覺的情況下,做了或說了一些傷害大家感情的事/說話而沒有作出修補?

原帖由 mw7183 於 09-10-26 19:06 發表
但他跟我說是他放不下.他都不明自己做什麼,不知道應該什樣做.他說要時間.時用來做什麼?我不明白,..如未開始不是只要不找那女的便可嗎??如他真的不想離開這個家..不是要絕一點嗎??
他之後如要去街我該什做?另外我應否 ...

複式洋房

若果還未開始,那根本不會傷害對方的心,最多只有失望或失落感。你老公應該要知道自己的身份,為了進一步真的傷害身邊人,他真的要避忌才對。我其實覺得你老公的反應有些不正常,你要冷靜些觀察.......

子爵府

就系因為有感覺他先咁痛苦.加上那女的沒說明會不會和他一起.那女的說不想破壞人家庭(口說).如果他們真的開始了,相信我老公已經走左.現在應是他心"養"的時候.
我只能開始改變自己,等他回心轉意.因真的不想小朋友在單親家庭長大.
原帖由 hellolal 於 09-10-27 13:08 發表
若果還未開始,那根本不會傷害對方的心,最多只有失望或失落感。你老公應該要知道自己的身份,為了進一步真的傷害身邊人,他真的要避忌才對。我其實覺得你老公的反應有些不正常,你要冷靜些觀察....... ...

男爵府

如果他們真的開始了,相信我老公已經走左-->
唔好咁諗啦,或者佢只係一時迷失了.
當佢清醒番,諗清楚長遠既後果,
佢就唔會捨得你們的!

複式洋房

同意樓主的說法 ! 都同意 hellolal 的假設, 你所知的可能不是事件的真相, 冷靜d 觀察, 分析下現在的情況, 再行下一步, 好像捉棋咁....支持你!

子爵府

我相信他真的未開始..因我們再一次傾.他說要比時間佢慢慢唔搵個女.佢話唔見面.但仲有通電話.佢話佢真系唔識佢自己了.他都肯辛苦..我好唔好失蹤一兩日?
原帖由 manman06 於 09-10-27 22:09 發表
同意樓主的說法 ! 都同意 hellolal 的假設, 你所知的可能不是事件的真相, 冷靜d 觀察, 分析下現在的情況, 再行下一步, 好像捉棋咁....支持你!

子爵府

是的,我們生活真的很平淡..
原帖由 I_O_U_baby 於 09-10-27 12:56 發表
不要想得太簡單, 感情事有時真的需要時間去處理.
不是不見就會從此天下太平.
男人都好奇怪, 很多都不喜歡太決絕,
一方面覺得對不起對方,不想再傷對方的心,
但又不想沒了這個家,結果就唯有拖拖拉拉.

在這時候,想想這 ...

子爵府

畀面勳章

原帖由 mw7183 於 09-10-27 16:48 發表
就系因為有感覺他先咁痛苦.加上那女的沒說明會不會和他一起.那女的說不想破壞人家庭(口說).如果他們真的開始了,相信我老公已經走左.現在應是他心"養"的時候.
我只能開始改變自己,等他回心轉意.因真的不想小朋友在單親家庭長大

我老公之前同你老公情況一樣,但"她"有冇說唔想破壞我家庭就唔知,但我老公亦同樣地話自己同佢未開始,當時個女人成日叫左佢出去,又經常sms同打電話比佢,有次仲唔知點解打黎我屋企等等,我當時壓力好大,我亦係同你一樣唔想小朋友在單親家庭長大,所以一直持守,同盡量改變自己,感謝神!我老公最後同個女人冇下文,但有樣野到而家都要堅持就係唔好追問,要真心寬恕...雖然難,但只要你仲愛你老公就一定做得到的,願神都祝福你一家~

首頁

尾頁

跳至