自由講場

跳至

首頁
12345...22

尾頁

伯爵府

我睇完好嬲.........你囉........個仔比人打左成個月都唔知

男爵府

我個囝都係讀二年班的,他都係比較弱的,都試過比同學(ha),有時囝囝都會返黎同我講,如果事態不是很嚴重,我就算,叫佢唔好同嗰個同學一齊玩,試過一次,見到囝囝隻手損左,問佢發生咩事,又比同學歷(ha),我就打比老師叫佢處理,現在我都有成日同亞囝講,如果在學校比人打,就要即刻同老師講,返到屋企亦都要同我講,真係要經常問住佢係學校有冇比人(ha),現在的小朋友真係有d壞!

伯爵府

原帖由 lovebabyching 於 09-10-28 12:26 發表
打人o既同學已經有前科,咁我覺得你應該叫老師轉達俾佢家長知,再發現有下次一定會報警處理

冇錯!下一次一定要報警。
可能果幾個同學既家長記左缺點條氣唔順!可能佢覺得好威水添。
佢地有咁既行為一定同家庭有關。唔係咩叫做有樣學樣。

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 meinatmn 於 09-10-28 12:34 發表
我睇完好嬲.........你囉........個仔比人打左成個月都唔知

咁你又唔好咁講. 你有冇小朋友呀? 有又幾大度? 個個小朋友性格特質都唔同, 唔好聽講, 如果樓主囝囝鐘意小事化大/鐘意吹水果D, 而又冇明顯傷痕, 又真係好難會知ga. 有D小朋友被人唔覺意撞倒都可以講成人地打佢ga.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

男爵府

如果權打腳踢咁多次應該有傷痕或瘀痕,應該一早察覺到,不過而家應該教囝囝堅強啲,俾人欺負要反抗或者話俾老師知,唔應該啞忍或逃避。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

睇到都好心痛, 我覺得呢件事其實都幾嚴重, 我會要求校方安排我同果幾個同學既家長見面, 當然有老師同校長在場, 如果覺得個家長都知道自己個仔唔啱既, 我諗我都再睇定d先, 睇下佢地會唔會有改善, 如果連個家長都唔覺得係問題既, 我會考慮報警, 由警察向果幾位家長同同學作出警戒!
而家你要多d留意返阿仔, 要幫佢走出呢個陰影

珍珠宮

我細個都試過比人蝦,都係 2 年級果年,比同學偷左好多文具同書,我知係邊個,都唔敢話比阿媽/老師知! 仲比阿媽鬧我唔見文具 tim!
樓主,小朋友怕事唔出聲真係唔奇,你都唔好太內疚,最重要比仔仔知道你會保護佢,有咩事要話你知!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

現在要安撫小朋友,要同佢講對唔住,因為媽咪無留意到這件事,要給信心,有事要同媽咪講,媽咪會幫你.
至於報警,唔知警方受唔受理,咁低年班,可以試.
因為我個囝都被人打過,佢情況不同,係有黑社會的人,我地有報警.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我好同意呢句:

如果連個家長都唔覺得係問題既, 我會考慮報警, 由警察向果幾位家長同同學作出警戒!

原帖由 S.B.N. 於 09-10-28 12:47 發表
睇到都好心痛, 我覺得呢件事其實都幾嚴重, 我會要求校方安排我同果幾個同學既家長見面, 當然有老師同校長在場, 如果覺得個家長都知道自己個仔唔啱既, 我諗我都再睇定d先, 睇下佢地會唔會有改善, 如果連個家長都唔覺 ...

可以盡量比機會, 不過如果家長都覺得無問題, 我就迫於無奈要報警.....因我都要保護返自己的小朋友....

伯爵府

原帖由 S.B.N. 於 09-10-28 12:47 發表
睇到都好心痛, 我覺得呢件事其實都幾嚴重, 我會要求校方安排我同果幾個同學既家長見面, 當然有老師同校長在場, 如果覺得個家長都知道自己個仔唔啱既, 我諗我都再睇定d先, 睇下佢地會唔會有改善, 如果連個家長都唔覺 ...

我都會咁做.
同埋, 樓主你唔好自責啦, E家要做既係好好 "付導"你個小朋友, 等佢盡快走出呢個陰影.

公爵府

如果件事發生係我個囝身上, 我會認為怎樣處罰打人嘅小朋友唔係首要, 最重要係建立翻個囝對學校嘅信心, 要好清楚同囝囝講 : 爸爸媽媽永遠都一定會係你背後支持你, 學校老師亦會有足夠能力保護你, 所以遇到比人蝦比人打嘅情形一定要出, 之前你講比媽媽知做得非常正確, 只係媽媽大意左, 冇即時諗方法同你一齊解決, 對唔住, 但係請你放心, 以後你對我講嘅一切我都會正視, 今次事情巳經解决左, 你可以繼續開開心心上學~~~當然, 樓主往後要 keep 住了解囝囝學校生活嘅情況la,
坦白講, 囝囝一定係好驚, 但從呢件事囝囝亦可以明白到, 遇任何事都要面對而唔係逃避, 仲有小朋友蝦人打人係唔啱, 但如果不致傷人, 咁係咪可以換一次改過嘅機會呢!! 從而亦可教導囝囝包容嘅美德~~比唔比學校 label 唔係最重要, 反而自己採用セ野方式去處理呢次事件先可以令囝囝獲得最大得益先係最重要!!

樓主, 你亦都唔需要太唔開心, 我成日都同個囝講, 唔係only 小朋友先需要學習, 每個人係唔同階段都要學習, 而家我都不斷在學習學習怎樣教導你,
學習怎樣做一個好媽媽, 所以, 知道自己不足之處就改 law, 更可況, 你擺出一副憂心嘅樣相,
小朋友好敏感嫁, 佢唔會擺低件事, 都仲會好驚嫁~~~ d 了解呀囝, 耐心聽多 d , 下次包你唔會咁失策嫁喇~~~我有 d 長氣, sorry!

子爵府

原帖由 sukkiu 於 09-10-28 12:52 發表
現在要安撫小朋友,要同佢講對唔住,因為媽咪無留意到這件事,要給信心,有事要同媽咪講,媽咪會幫你.
至於報警,唔知警方受唔受理,咁低年班,可以試.
因為我個囝都被人打過,佢情況不同,係有黑社會的人,我地有報警. ...
報警之後,情況有無改善!

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

始終果4位同學仲係學校,怕懷恨在心,之後會對你小朋友不利繼續蝦佢!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

子爵府

原帖由 77777 於 09-10-28 12:54 發表
我好同意呢句:

如果連個家長都唔覺得係問題既, 我會考慮報警, 由警察向果幾位家長同同學作出警戒!

可以盡量比機會, 不過如果家長都覺得無問題, 我就迫於無奈要報警.....因我都要保護返自己的小朋友.... ...
係呀!我會好清楚比個仔知,佢唔係孤立無援,成長路有亞媽一齊行!

伯爵府

畀面勳章

樓主, 其實你仔仔現在對人對學校都無哂信心, 當然首先要建立返佢的信心, 如果唔係影響學習, 或者要同老師溝通, 揾一/二個乖的同學, 小息或者平時多d同佢溝通, 帶返佢入正常的學校生活 (應該係班長之類的同學可幫吓手 )

而另外打人的小朋友, 你真的有需要叫老師校長叫佢地家長一起開會, 比個交代你, 否則會報警

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

陰公,,,睇到我眼濕濕..!!你囝囝D傷嚴唔嚴重.??拳打腳踢...你有冇帶佢去驗傷..??

子爵府

十分應同 乖乖 的回應

1. 問大家你要點做, 不如問下你個仔仔, 他想你點做, 他才會舒服d.
2. 問仔仔, 還需要mami, 老師, 學校 做些什麼, 才會安心?
3. 一定要解釋, 為什麼之前看輕了件事, 令事情化大. 並保證這種事情mami不會再讓它發生.

4. 與仔仔一起想方法, 再有人蝦佢時, 佢在第一時間要如何做. 方法一. 方法二, 方法三. (

5. 與仔仔一起討論, 媽媽要如何做. 方法一. 方法二, 方法三. 並分析利幣.

以上方法傾好左之後, 同你仔仔講, 放心啦. 我們以前沒經驗, 現在有了. 將來我們再遇上, 一定會處理的好好. 不過, 可能很難有機會在遇上了, 因為學校的同學多數是乖的...... (多d傾下, 仔仔會有番信心)

沒有任何一種傷, 是時間不能冶好的. 重要的是, 他相信, 感受到你在身邊陪著他.

原帖由 乖乖 於 09-10-28 12:55 發表
如果件事發生係我個囝身上, 我會認為怎樣處罰打人嘅小朋友唔係首要, 最重要係建立翻個囝對學校嘅信心, 要好清楚同囝囝講 : 爸爸媽媽永遠都一定會係你背後支持你, 學校老師亦會有足夠能力保護你, 所以遇到比人蝦比人 ...

我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

複式洋房

唔好咁內疚啦~做人媽咪都唔想自己個仔女俾人蝦~你都係一時大意,依家都係照其他媽咪咁講約左打人同學既家長見面,仲要好鄭重都佢地講,耍有下次,一家報警同 等見報

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺得你應該
1)同個4個小朋友的家長發聲明,再有下一次,必定報警處理!
2)同仔仔講你已知道並會處理這件事,佢可以放心
3)下次有什麼事,一定要第一時間通知你,你會支持和保護佢
4)你可定期打電話找班主任傾計,了解仔仔在學校的表現
請問你仔仔間學校是band幾?

子爵府

好媽媽勳章

我好想打番果4個細佬....不過都係想
我諗我會要求同果4個家長同小朋友見面,當面同佢地講佢地既小朋友點打人,要同佢地講想報警等佢地知道個嚴重性驚下都好.
學校話會同D家長講而唔係要見家長,我覺得好似唔係咁有阻嚇性囉,可能個家長番到屋企話個小朋友兩句就算.咁D小朋友又點會知驚唔再犯丫

首頁
12345...22

尾頁

跳至