全民熱投

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

D狗狗我當係仔一樣,永不放棄
有錢都唔好亂洗,應洗就洗,

禁止訪問

別墅

8. 不會,希望寶寶學會愛護及照顧小動物

<<< 小朋友冇番3-4歲都冇呢個concept啦, 覺得唔算係原因

別墅

I had 1 dog + 2 cats when I was pregnant. My daughter was now 2.5 years old. Althought 1 dog + 1 cat left us and only left 1 cat, but my daughter treats him like a brother and they are no problem at all. So, good to see the result.

大宅

我隻狗跟咗我10年,10裡我當佢係囡,第11年我有了bb,bb 早產,人人叫我放棄,我同老公沒有,因為10年感情唔係普通,所以我地情願花多d錢,改下家居,再添一些空氣清新機,清潔方面加強,仲有係如果再寵物對新成員沒有妒心,第一係唔可以搬動,搬走,怎至霸咗佢本身的位置,所以屬於牠的野放原位,我那時情願唔要一個櫃放bb床都無話搬過任何牠的東西,當bb 回家,我同老公都協議一切照舊,入門先抱狗狗,十年一直都係咁,然後換衫又好,洗澡又好,之後再抱bb,話妳地知,我隻狗疼我個bb 好過對牠自己的狗家姐,我個bb試過一手捉住佢條辮,我隻狗郁都唔郁,任我仔扯,當然我第一時間係打個仔隻手,仲衰到我打個仔,我隻狗最衰到同個仔縮埋一齊,我仔如果係bb床醒咗喊,我隻狗會去廚房或廳望住我。只要妳地做主人適得如果對待佢,讓牠知道自己地位沒變,牠一樣可以疼愛新小主人,我同老公都好開心自己堅持,因為那時覺得都10歲,只欠幾年,點都唔想放棄,最多係將個仔放係奶奶處(好在只係對面街),3年後,牠走了,像陳鴻烈咁...,好快無痛苦,我好開心,牠的一生在我疼愛下完結,在我方面對牠亦無遺憾,我有個朋友試下,類似這情況,隻狗只係有少少皮膚病佢就怕對小朋友有影響,送咗去愛協,因為佢隻狗怕生,比認為不適合養人道咗,佢諗咗2日,唔捨得,第3日去拎番,點知已經無咗,佢直到今時今日,講起都眼濕濕,好似一生都為咗這一次誤錯決定永記於心。

複式洋房

I have 2 dogs at home and keep telling myself that my daughter will be their sisters. I am sure they are all going to get along fine without any problem since my 2 dogs are very gentle and they are Dr. Pet.
Having a pet is a lifetime committment and can't abandon them because of another person, even if that is my baby.
This will give a wrong message to her when she grows up.

子爵府

原帖由 rat 於 09-12-1 15:17 發表
我隻狗跟咗我10年,10裡我當佢係囡,第11年我有了bb,bb 早產,人人叫我放棄,我同老公沒有,因為10年感情唔係普通,所以我地情願花多d錢,改下家居,再添一些空氣清新機,清潔方面加強,仲有係如果再寵物對新成員沒有妒心,第一係唔可以搬動 ...

你朋友一定係唔知愛協會殺狗...唉!

大宅

但係D狗隨地去TOILET...

D狗主由得隻狗隨地去,好D果D就拎支水稀釋... 其實可唔可以告D狗主? 隨地拋垃圾都要罰啦!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

連一隻狗都容不下 , 重話學人養仔女 :evil:

別墅

寵物有時會帶給我們兩公婆麻煩(早上8時便噪, 衛生問題, 醫生費好貴..), 但是帶給我們很多很多珍貴的歡樂(雖然只養了2年共2只)! 現在bb下月出世, 可以做的是保持家居衛生及訓練佢地只可以留在限制地方(即客廳)...希望將來佢地可以和睦相處啦!!

民房

睛靈勳章

absolutely not, I love my cat very much, but will ask my husband to take care of it

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我有4隻貓(6歲-10歲),1個仔(4歲),1個老公,全家生活愉快,身體健康^.^

別墅

永不放棄, 會整個欄隔開

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

唔要佢, 佢好慘

複式洋房

佢都是生命嚟, 怎可丟掉

複式洋房

我通常做呢D野之前都會諗清楚...
但係我覺得有BB同PET 都唔會有咩衝突...
學20樓說:永不放棄

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至