跳至

首頁

尾頁

大宅

我而家6w4d, 仲未知要做d咩,又唔知去邊到可以照,你地有冇d醫生介紹,我打過巫x慈要排到12月尾,太遲喇...你地知唔知邊個易bk d?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

原帖由 賀賀 於 09-11-12 09:56 發表
我而家6w4d, 仲未知要做d咩,又唔知去邊到可以照,你地有冇d醫生介紹,我打過巫x慈要排到12月尾,太遲喇...你地知唔知邊個易bk d?

我個醫生ok易book....佢都幾好架同埋. 睇下啱唔啱你.

我pm比你

大宅

原帖由 wyllai 於 09-11-12 09:58 發表

我個醫生ok易book....佢都幾好架同埋. 睇下啱唔啱你.

我pm比你

好呀~唔該你呀~~

大宅

12月尾都已經12,3週喇

原帖由 賀賀 於 09-11-12 09:56 發表

大宅

原帖由 annababe 於 09-11-12 10:31 發表
12月尾都已經12,3週喇

係囉~到時可能oscar都check唔到tim~所以我放棄左佢,而家只想睇左第一次先,咁會實在d,而家好唔真實呀~

大宅

I will book 健康院 on this Sat....C+ on first of Dec

大宅

我都覺得好唔實在,我都要等到下星期二先見醫生,好心急呀

原帖由 賀賀 於 09-11-12 10:36 發表

係囉~到時可能oscar都check唔到tim~所以我放棄左佢,而家只想睇左第一次先,咁會實在d,而家好唔真實呀~

男爵府

我今日去健康院登記,因為而家只係4weeks 4 days, 所以無得照...
跟住預約下次啦,竟然係出年o既一月七日!!
o個時都三個月啦!!
好唔開心..

男爵府

原帖由 chulalala 於 09-11-12 17:46 發表
我今日去健康院登記,因為而家只係4weeks 4 days, 所以無得照...
o個時都三個月啦!!
好唔開心.. ...

你搵C+ CHECK 下~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

原帖由 chulalala 於 09-11-12 17:46 發表
o個時都三個月啦!!
好唔開心.. ...

其實佢要照,4week4係照到架....你不如去睇私家啦...

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

o個時都三個月啦!!
好唔開心.. ...

你去搵私家睇下啦,
私家可以幫你照,唔駛等咁耐

男爵府

謝謝各位,
我book了私家,但都要十一月尾...差不多七個星期了...
好想見佢一面喔...
其實超聲波每次可以隔幾耐照一次嫁?
我諗住健康院同私家的check同步進行,會照得太多嗎?

大宅

我要月尾先第一次去睇C+咋。。你地個個講到咁開心呀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

似乎有唔少媽媽對唔同野誤解.

1. 基於資源問題, 政府醫院唔會為產婦安排去照超聲波. 有個別醫院會咁做, 但大部份醫院只係為有需要既人安排去照超聲波. 所以政府同私家一齊睇係冇問題. 私家同政府check 既野大同小異 (每次都量血壓, 磅重, 驗小便等等) , 只係私家多左照聲波, 而政府就摸肚度評估子宮大細同埋胎位.

2. 政府唔會安排產婦去做oscar (高齡產婦就唔知, 不過會有抽羊水既服務提供), 有時佢地唔會主動提產婦去安排做oscar, 所以就算佢幾時叫大家去做第一次產檢, 係同做oscar 無關. 大家要儘早自己問私家醫生, 或者自行聯絡威院安排做oscar. 如果想去威院做oscar, 就要去佢地個網頁自己book.

3. 去照U/S 基本上對BB 冇害, 只要你俾起錢, 又唔怕舟車勞頃, 咁照幾多次都得. 陀BB 初期既時, 我地係冇乜感覺, 唔放心可以去私家度照, 不過我覺得都要俾少少耐性俾BB 長大. 除非真係見紅, 否則一般既日常生活既動作都唔會導致唔好既事發生. 如果個胎本身係有問題, 咁日日匿響屋企都會冇左, 所以大家唔駛太擔心, 放鬆d 咁等見bb.

男爵府

原帖由 chulalala 於 09-11-12 23:11 發表
謝謝各位,
我book了私家,但都要十一月尾...差不多七個星期了...
好想見佢一面喔...
其實超聲波每次可以隔幾耐照一次嫁?
我諗住健康院同私家的check同步進行,會照得太多嗎? ...

我都book左12月頭...比你還遲~...唔使心急啦
最好一次過可以照到bb個形同埋心跳ma~

大宅

this friday is my first time check up.
:oops:

大宅

我都係book 咗 12月頭first check, 反正心急都冇用, 都要等個胎長到咁上下大先照到心跳, 太早照, 同照多幾次, 個胎又唔會快大啲, 倒不如休息多啲, 無謂花錢花時間舟車勞動啦! 除非有唔正常或有異樣就要馬上睇醫生!

男爵府

原帖由 tigerbabe 於 09-11-20 17:24 發表
我都係book 咗 12月頭first check, 反正心急都冇用, 都要等個胎長到咁上下大先照到心跳, 太早照, 同照多幾次, 個胎又唔會快大啲, 倒不如休息多啲, 無謂花錢花時間舟車勞動啦! 除非有唔正常或有異樣就要馬上睇醫生! ...

我都同意你既講法,始終各位準媽媽都好心急同小虎b見面~~

複式洋房

Nov 16做左第一次c+檢查,阿b只係得0.53cm, 而胎囊就有2.3cm. 其實我唔係睇得好清楚,不過老公一睇就睇到,仲問醫生係咪呢'粒' 呀!! 我地仲見到bb閃閃下,醫生話係心跳黎架, 不過就聽唔到聲,但係都好興奮呀!!!

大宅

我尋晚6w1day, 忍唔住去左家庭醫生度照, 證實唔係宮外孕亦唔係葡萄胎, 雖然未check到有心跳, 但都安心左好多.

而家安心等待8w去政府同c+醫生做第一次產檢.

首頁

尾頁

跳至