母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

叻叻! 等緊你下年5月出post再宣佈good news!

洋房

我都常常看版主support人奶媽文章,真係幫到好多人。j各位媽媽加油!

我仔仔四個半月大,之前全人奶,返工后轉左晚上一餐奶粉,不然我要3,5點起身比0巨食,會影響返工精神。不過我的目標不變,要餵到最少6個月!我有信心,可以更好~

囘想起第一個月餵的日子,係完全沒得訓,我B可以連續SUCK6個鐘!每次最少suck個半鈡,試過2日24小時沒訓過,BB黃隔日要去健康院,後來更要去醫院抽血,不過好彩有工人,初初我不給工人抱,後來頂5住,比工人抱我自己才有時間訓,不過都係訓45min to 1hr,又餵過。

不過雖然餵人奶辛苦,不過媽媽之係辛苦幾個月,換來BB一世健康,值得啊!

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 kristinecheng 於 09-11-26 16:37 發表
BB下週一半歲生日,由於未來的一星期將會忙於趕功課,所以在此先為自己預祝

這短短6個月的日子,現在回首,好像過眼雲煙;只是當細細回想曾經渡過的每一個日與夜,原來這條人奶媽之路,真的是賠上了一公升眼淚來堆砌出 ...

睇完有d眼濕tim..你好叻ar!

雖然我只有頭一個月係全人奶媽,之後因泵出來的奶唔夠而要2餐奶粉,2餐人奶,我都一樣無放棄過.除左家人的支持,都要多謝bk d mami,因我上黎睇到甘多分享先有力量繼續下去.

我阿b而家5個月了,雖然人奶媽路有苦有樂,而我亦唔夠奶.不過我夜晚放工都會埋身餵的,好sweet架,見阿b望住自己一路甘食,我成日都會笑出黎架.唔知呢d甘sweet既日子仲可以有幾耐,所以我會好珍惜.

大家加油ar!!

別墅

我都希望好似你咁叻!!!!!e+我個b2個半月隔4個鐘食1次奶比起之前真係好好多回想佢1個月時真係餵到癲好辛苦但e+見到佢笑乜都唔記得晒, 大家要努力ar!!!!

大宅

勁ar, 做奶媽仲可以讀書,做功課... 真係佩服!
不過,見到亞b 食完奶個種滿足,真係心都甜晒!

複式洋房

恭喜你! 好叻呀你!
大家一齊繼續努力!!!!!!!!

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係好感動~ 讚

大家要加油~ 一齊努力~

複式洋房

點解食前奶多BB會疴血?我擔心我餵前奶太多比BB,如何避免?thank you!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 kristinecheng 於 09-11-26 16:37 發表
BB下週一半歲生日,由於未來的一星期將會忙於趕功課,所以在此先為自己預祝

這短短6個月的日子,現在回首,好像過眼雲煙;只是當細細回想曾經渡過的每一個日與夜,原來這條人奶媽之路,真的是賠上了一公升眼淚來堆砌出 ...

睇你的文令我獲益良多, 我也買了你介紹的餵奶巾, 在淘寶買加埋運費$230, 好好用, 試過幾次o係街餵, 方便到爆

大宅

好感動....同大家一樣不經不覺捱6個月....

Proud of 各位....

奶媽唔易做,但幾辛苦都值得!

複式洋房

恭喜你呀, 多謝你時常在母乳餵哺這版面回覆。你的資料好有用,而且真係幫助不少奶媽。希望我都可以好似你咁可以完成目標啦。我差不多完成四個月啦。

大宅

在這裡
很多媽媽互相勉勵
充滿正能量呢

希望大家都順利開心地餵自己的小寶貝

大宅

BB食得前奶太多,分解唔到乳糖(前奶的成份是水﹑乳糖同抗體,作用為BB解渴),就會形成好多「風」係肚仔,會輕瀉。阿B痾血之前幾日都見佢啲便便好水同有酸臭味,跟住嗰日痾咗8次,第8次就痾咗一灘血出黎,我地唔知係咩,去咗急症,醫生唔知係咩事,建議留院觀察,不過我唔捨得,阿B又冇發燒冇嘔冇驚喊食得瞓得玩得,而且我想繼續餵人奶(醫生建議停人奶,餵豆奶),於是我地決定唔留院自己觀察。之後一個星期啲便便久唔久都有針點大既血點,我地驗過便便2次,冇菌,睇過又多醫生,又戒晒口,只差冇驗腸(唔想做因為阿B既情況一直都好好,唔想佢挨驗腸之苦)。事後諗番起,應該係痀得太多,痀損咗肛門口,所以有血。

前奶食得太多仲有一個問題,就係BB唔重磅,因為後奶既脂肪先會令bb長肉。

要make sure bb食到後奶,可以一邊食一邊擠壓乳房,等bb每啖食多啲奶,快啲吸到後奶,因為有啲bb啜得唔好,啜啜吓見啲奶流慢咗就會放棄唔食,就會食成個鐘都食唔到後奶,我阿b當時就係咁。之後我每餐迫佢食到最後(用擠壓方法)先換另一邊俾佢食,啲便便就改善了。

原帖由 molelee 於 09-11-30 14:33 發表
點解食前奶多BB會疴血?我擔心我餵前奶太多比BB,如何避免?thank you!

大宅

開心呀,,不過你都比我好,,BB而家5個月,,我仲要湊兩個家姐,,1個5歲10個月,1個2歲半,,仲有2個13歲同11歲嘅仔仔,,雖然唔駛我點理,,但1個人要照顧5個,,我諗我條路比你難行得多, ,,但係我都會堅持繼續餵落去,,
大家努力加油呀,,

大宅

感動呀, 恭喜你, 你好快會達到下個目標喇, 好似我咁, 唔驚唔覺, bb就歲半喇, keep up, cheers!

Mama: 天山雪蓮  BB: 何中b
[email protected]

複式洋房

THANK YOU VERY MUCH! my lactation consultant said same thing abt yr situation. She told me I must compress my breast when feeding/pumping, otherwise the thick hindmilk will easily block the ducts.

原帖由 kristinecheng 於 09-12-1 10:37 發表
BB食得前奶太多,分解唔到乳糖(前奶的成份是水﹑乳糖同抗體,作用為BB解渴),就會形成好多「風」係肚仔,會輕瀉。阿B痾血之前幾日都見佢啲便便好水同有酸臭味,跟住嗰日痾咗8次,第8次就痾咗一灘血出黎,我地唔知係咩,去咗急症,醫生唔知 ...

大宅

原帖由 daidaianna 於 09-11-30 15:11 發表

睇你的文令我獲益良多, 我也買了你介紹的餵奶巾, 在淘寶買加埋運費$230, 好好用, 試過幾次o係街餵, 方便到爆

請問條餵奶巾係點樣架?

大宅

我搵到間賣得平啲既:

http://www.bebebela.com/index.ph ... uemart&Itemid=1

大宅

其實join母乳育嬰協會$100-(www.breastfeeding.org.hk) 有一條餵奶巾送,又做善事添 !
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 ms_tea 於 09-12-3 21:53 發表

請問條餵奶巾係點樣架?

http://shop.bebeaulait.com/nc
淘寶網買連運費HK$230

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊