自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我返工時間, 有一半都會對住大陸客, 基本上都見慣不怪:
講野把聲響到不得了;
用完D紙巾水樽, 就咁掉在枱面/地下...;
坐低無耐, 就"了"鼻或眼屎, 仲要向地下灑;
街緊行拎把刀仔切蘋果, 仲要用刀"吉"住餵朋友食, 把刀舞黎舞去

不過年輕一輩會好好多

男爵府

畀面勳章

我係深圳灣過關,都唔算多人,前有只有十個八個大人姐,用身份證回港證唔洗咁耐架!我前面已經有兩家人係拿住通行証架,兩公婆加個阿婆,一家就兩公婆都拎住通行証,點解可以咁優待佢地
原帖由 21g 於 09-12-12 09:37 發表
會唔會係老公,bb係香港人,太太係持雙程証,如果唔想拆散過關,應該去香港(永久)居民or持通行証通道 過關呢?

伯爵府

原帖由 星星叫 於 09-12-12 11:43 發表

我經常要北上工作, 常看到 :
櫃台後面是不可停留, 不論你是何處人, 也會請你離開, 我都試過, 因個個學你朋友咁, 仍有秩序嗎 ?
看清楚 BB 的樣貌才放行, 是海關的責任, 外國的海關更嚴 !
'快捷通道'我不敢說, 因我 ...
雖然我唔係成日上去,但去過幾次都見到佢地係會叫人唔好留係果個位等人....無論你係邊道人佢都會出聲架喇~
大b駿逸細b駿晞

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

都唔知海關果D"永久居民""香港居民""訪港旅客"分來做咩?D人亂咁排,D海關又俾佢哋過!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 szeyee1999 於 09-12-12 18:50 發表
都唔知海關果D"永久居民""香港居民""訪港旅客"分來做咩?D人亂咁排,D海關又俾佢哋過!

AGREED

大宅

原帖由 吉蒂 於 09-12-12 07:04 發表
前日抱住BB,拎住幾袋野,重到死,重要等你班大陸喱搞成半個鐘先過到關,以為落黎生仔好巴閉,以為可以一家都做香港居民,唔只一家,係抱親細路自己又拎住通行証都咁排,個海關都可以照比呢D 人過,重要得一條隊,唔該排番大陸 ...

咁鍾意投訴, D關員就係怕咗呢種人, 佢個b係hk人, 咁個呀媽打橫嚟搏大霧, 唔通叫佢個b自己過關, 唔怕比個媽投訴佢哋咩?

大宅

原帖由 szeyee1999 於 09-12-12 18:50 發表

因為驚阻住佢哋去上路丫嘛.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 藍藍 於 09-12-12 18:47 發表
雖然我唔係成日上去,但去過幾次都見到佢地係會叫人唔好留係果個位等人....無論你係邊道人佢都會出聲架喇~

呢樣佢地係一視同仁,我同老公上大陸,
我過先,諗住等一等佢,D關員都唔俾我係度等,
不過佢地係好有禮貌叫你唔好係到等,
唔會係惡囉

水晶宮

回覆 5# 21g 的文章

其實宜家係講緊過海關, 點解要講人情味呢..
你去美國果陣 d人咪又係咁"冇人情味" 好似審犯咁, 過關本來佢地就會個個黑面架la, 你估宜家你屋企樓下看更見你番黎 同你say hi咩...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

唔睇清楚0的俾人掉換0左人0地個BB 上大陸都唔知啦, 另外好同意你地講, 個個企0西係0個到, 未大塞車..

水晶宮

佢地排hk 居民唔緊要, 我最憎佢地" 打尖 ", 個身經常 "痴身痴世", 我真係好反感. 特別係夏天, 佢地痴埋黎, 店到我d skin 我就會好燥 !!!:;pppp:

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 shannnb 於 09-12-12 22:02 發表
其實宜家係講緊過海關, 點解要講人情味呢..
你去美國果陣 d人咪又係咁"冇人情味" 好似審犯咁, 過關本來佢地就會個個黑面架la, 你估宜家你屋企樓下看更見你番黎 同你say hi咩... ...

聽D朋友講,如果講最冇禮貌,
點數都數唔到香港,歐洲係最差嫁:;pppp:

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我早幾日同bb上去都唔係咁差丫..
不過我就行落馬洲站果邊...
無論係香港定大陸關口..
我都行快捷通道(因為有職員指話抱住bb行尼邊)
我揹住個仔...佢又訓左..
2邊關都無話要叫醒佢啵
淨係問我仔仔叫咩名囉

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

男爵府

畀面勳章

大陸人投拆,佢投訴咩呀?佢唔識字呀,寫名係香港居民條隊照過,真係打橫黎行,抱住個香港BB又點呀?可以比大陸人一家享用架,身為香港人掂可以容忍呢D 唔公平事,我地每年交咁多稅要黎做乜?quote]原帖由 dreaming 於 09-12-12 20:41 發表

咁鍾意投訴, D關員就係怕咗呢種人, 佢個b係hk人, 咁個呀媽打橫嚟搏大霧, 唔通叫佢個b自己過關, 唔怕比個媽投訴佢哋咩? [/quote]

大宅

原帖由 摩登姑娘 於 09-12-12 11:09 發表
最憎大6人.....

ME TOO~

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

小朋友過關要睇清楚個樣係好啱,有d人淨係諗自己個bb同自己舒服唔想抱起比關員睇清楚,要人地企起身,佢地知唔知一日有幾多同胞帶小朋友過關,咁索性叫關員企响度辦工得啦,可能佢地慣咗得過且過嘅漏習,自己唔自律仲投訴人,唔好話人地睇唔起佢啦。

男爵府

我最唔鐘意D人明明係自己唔跟規則
人地唔方便自己就話人地無人情味,唔識轉彎

人地寫明黃線個度唔可以等人
叫你去前面等好正常姐
點解會話人地好唔比你等????
人人都等廿秒.咁個度咪好多人??
如是姐咪塞住後邊囉
唔該唔好咁自私

伯爵府

原帖由 21g 於 09-12-12 11:03 發表
又有一次,朋友兩公婆,過大陸關,左右兩條隊,一人排一條,諗住邊條快,就到時另一半走過去插隊,點知到佢地過關時,關員話下次唔好咁做,當係打尖架,好彩後面排緊隊既同胞無咋形

我懷疑大陸關員對大陸人友善d,相反香港關員 ...

你呢個行為確實係插隊喎, 亦好討厭, 人人都排緊自己條隊, 你突然插入嚟, 後面的唔出聲話你都心裡暗駡啦.

另外, 其實大家講緊的係入境處而唔係海關呀, check 身份證的入境, check 行李的先海關呀.

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

嘻嘻... 哩樣嘢... 澳門關就做得比較好喇... 每年都會去澳門,尤其係過年就特別多人,澳門關員真係執到好正... 就算你排咗半個鐘先埋到counter,如果係排錯隊,都一定會指番你去你應該排嘅隊重新排過... 不過... 佢哋就有啲大細超囉... 通常我見佢哋90%都只係咁樣對內地人...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 baby_chu 於 09-12-14 10:47 發表

嘻嘻... 哩樣嘢... 澳門關就做得比較好喇... 每年都會去澳門,尤其係過年就特別多人,澳門關員真係執到好正... 就算你排咗半個鐘先埋到counter,如果係排錯隊,都一定會指番你去你應該排嘅隊重新排過... 不過... 佢哋就有 ...

冇法啦, 內地人個底花麻(講排隊), 唔執正點得

首頁

尾頁

跳至