自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

5月既時候我隻狗狗都打左
我好傷心...而家一想到仲係好心痛

伯爵府

我隻狗16歲 ,
某日開始日日都唔食野,有一日抽肋失禁 ,
拒好辛苦,我同拒打左針

男爵府

好媽媽勳章

多謝你的安慰.
原帖由 linfranki 於 09-12-22 14:04 發表
都打咗咯, 算啦, 都過咗去,,,,,,,,
打針安樂死都無乜痛苦, 嗰d 係肌肉鬆弛劑, 打咗會放鬆晒, 最後連心臟肌肉都放鬆埋, 之後心跳停頓, d 屎尿就會流晒出嚟, 我以前喺獸醫診所做過, 有一次有個亞伯帶只好老狼狗嚟打針 ...

伯爵府

牛年勳章

我隻狗十四歲,我對佢唔算好,不過都好怕這一天的來臨。但,如果狗狗病重,我都會幫佢打呢一針的,因為,我都唔想佢辛苦!

大宅

幾年前我隻狗狗都打咗,佢係我養開嘅狗狗生嘅,重要係我幫狗狗接生,生咗5隻bb,我留咗2隻自己養,其他送比人。
狗狗原本好健康,但當佢1歲大嗰時,有日佢突然暈暈哋,行路要貼牆行,成日頭令令,又流口水,我帶佢去睇醫生,醫生話可能係耳水不平衡,初初食藥都ok,冇咩點暈,但過咗2個星期,又係咁,我又帶佢去睇醫生,醫生比咗啲藥佢,但醫生要幫狗狗抽血,睇下係唔係有其他問題,因為佢話如果狗狗成日咁,就未必係耳水不平衡,佢話佢似中毒,但狗狗只係食狗糧,我家有5隻狗狗,佢哋食嘅嘢都一樣,冇理由得佢中毒,醫生話可能佢個肝有事。之後check咗佢飯前飯後嘅毒素指數,醫生話佢一定係肝有事,要照超聲波睇下係唔係連接住肝嘅血管有問題,佢都講咗可能要做手術,但暫時觀察下,再過咗一個星期,狗狗唔肯食嘢,個樣好唔開心,又唔肯玩,唔肯行,如事且3日都係咁,我就再帶佢去睇醫生,醫生話佢只可以做手術,重要係急任做,但佢做咗10幾年醫生,只見過同做過一次呢個case,不過係隻貓,佢個手術比我狗狗簡單,要5萬蚊,佢話我狗狗係肝入面嘅血管k型,令到啲血經唔到肝去解毒,所以毒素積聚體內。嗰日我帶狗狗去咗4間診所,其餘3間原本都講唔出我隻狗係咩事,之後我話比佢哋知第一個醫生講嘅嘢,佢哋要睇書先至話我知狗狗真係肝有事,但呢3間都未接觸過呢個病,佢哋冇信心同唔清楚手術嘅做法。
最後我去返第一間,但個醫生叫我有心理準備,因狗狗體內已積聚毒素,就算手術成功都要再醫,可能要換血,而且手術後可能有其他並發証,佢叫我要看看自己經濟狀況,手術at least7萬,之後經常覆診、換血,就算冇其他並發証,閒閒哋要用10萬,唔好話10萬,2萬我都冇,醫生叫我出房同我老公考慮下,之後我同醫生講做手術,佢叫我再考慮,我問佢狗狗應唔應該做手術,佢話佢唔可以比意見狗主叫狗主做定唔做,不過佢話成功幾會少於50%,而且手術前後狗狗都會好辛苦,手術後嘅治療又好辛苦,最後我話比佢打針安樂咁去,醫生先至話我做得啱,佢問我陪唔陪佢打針,我想陪,但我老公唔比我陪,因為我嗰時已經喊到氣喘,講唔到嘢,喊到收唔到聲,醫生係我面前同狗狗剪咗啲狗毛比我,然後叫我出房,過咗一陣,佢叫我入房同佢講幾句說話,摸下佢、陪下佢,就係咁,佢喺我懷抱好安祥咁走咗......而診所裏面看病嘅主人,有3個見到我喊到氣喘,佢哋都喊埋一份....
到而家我都好掛住狗狗,諗返同狗媽媽接生嘅情景,狗狗啲毛放咗係玻璃樽仔,玻璃樽貼咗狗狗張相,有時我會同佢講嘢,問佢喺天堂開唔開心。

伯爵府

牛年勳章

請問狗狗係獸醫度安樂死,之後點處理架?

大宅

佢比啲單張我,係啲一站式嘅善終服務,包括火化、擺放骨灰等等,好似要幾千至2萬不等,但我冇咁做。咁醫生就話會收我$100運送狗狗去合法嘅地方棄置佢,或者我可以帶走佢,我選擇比$100診所幫我棄置,之後醫生call我,問我可唔可以比佢解剖狗狗,因狗狗個病真係好少有,佢哋想解剖作醫學了解,我都答應咗佢,因我想為狗狗做啲有意義嘅嘢,亦想醫生有多啲經驗,可以救救其他狗狗。

首頁

尾頁

跳至