潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 1# CMS2009 的文章

我都係72媽咪. 我都鐘意妳話果幾個品牌. 除咗果幾個品牌外, 我仲幾鐘意Fred Perry & CDG. 有時mix and match 襯下老威d衫都好有時裝雜誌feel. 不過可惜我生完bb后肥咗好多(10lb). 所以e+無以前咁易買衫了. 有好多衫好靚但我肥咗carry唔到. 所以減肥係我2010嘅任務. 就算做咗中女都要扮靚唔要"wu where"呢!

別墅

哈哈...我都係72媽咪呀! 著乜野真係要自己著得自然同舒服咪得囉! 唔駛理其他人點講呀.

我有個後生我5年嘅同事..成日叫我跟佢著衫! 嘩! 佢個outlook重老過我呀 ....所以, 唔駛理人地架:lol
靖靖已經七歲半啦...佢好似我細個咁, 成日都好痴媽咪! :)

大宅

我係72年媽咪,我多數會去利時買衫,ZARA,IT,D-MOP,都有 不過下身都穿牛仔褲,穿高跟鞋

大宅

嘩! 原來有咁多36+媽咪鐘意D-MOP, A/T, IT, camper, as know as, zara, H & M etc. 我都係ed品牌嘅客仔. 本來我擔心我著ed牌子嘅衫會唔會超齡. 但e+睇來我真係唔使擔心呢!
我又覺得帶dior嘅 earring 襯上面d牌子嘅衫會有種trendy 和 矜貴嘅感覺. 妳們点睇?

水晶宮

畀面勳章

真開心 ~ 中女c9都一樣可以好潮~型~靚

我今日就著左芥辣黃皮jacket+黑色閃石長tee
+牛仔褲+converse 呀, 你地呢 ?

男爵府

點著都唔緊要,keep得個人精神、皮膚ok咁就著咩都好睇!

大宅

my style have changed a lot since I become a mum. I wear flats more often instead of high heels as its not convenient if I carry my child.

I know lots of mummies dress even better than some have no kids. I love simple chic style as it matches my lifestyle and places I go. I think age is not an issue for not to dress up yourself or dress up younger than your real age. Some mums told me I don't look like I'm over 30 yrs old tim and a lots of guys said I don't like I'm a mum. I think its all how you carry yourself.

伯爵府

原帖由 qqbabe 於 09-12-23 13:00 發表
好多明星都係咁上下年紀, 都可以打扮出型格, 最緊要係keep好自己個身型同皮膚, 咁著mud都事半功倍.

Very agree , so I need to reduce 'fat'. You see so many female superstars are not young (e.g. May Ng) but they are slim, so easy to carry many kinds of clothes.

大宅

Hi greenspring,

Where do you shop most?

原帖由 greenspring 於 09-12-31 23:40 發表
my style have changed a lot since I become a mum. I wear flats more often instead of high heels as its not convenient if I carry my child.

I know lots of mummies dress even better than some have no ...

伯爵府

原帖由 Kylemama 於 10-1-2 17:39 發表

而家年紀大左d(d d 咋)最重要係舒服,以前好鐘意穿高跟鞋或好款既鞋,但早兩年開始成日腳痛(後來睇醫生先知是什麼波子骨發大)所以而家只有穿Dr既鞋先得,先唔痛,但佢地d款唔靚,但無計,真係得佢既鞋我穿了唔腳痛!至於衫呢,我覺得要合自己,人地穿得靚,穿在我身又未必靚,特別是雜誌內既model,梗係個個都穿得好看啦 不過我鐘意行街時(去高級些既商場)看看而家興穿什麼,再看看是否適合自己既身型,才會跟買。

珍珠宮

好媽媽勳章

我都就快36喇, 我自從做左c9後, 反而多左好多時間行街買衫同埋睇時裝雜誌, 以前返工由朝忙到晚, 邊有咁多閒情, 依家fashion sense 仲進步左啊.

大宅

原帖由 Kylemama 於 10-1-2 17:39 發表

I shop the most in Seibu and shops in Pacific Place and sometimes Lane Crawford. I seldom have time to buy or read fashion magazines. I know what I like and what look good on me. I agree with other mummies' comments, it is better to pick some clothes not only make you look great, but also it is important to feel comfortable too.

大宅

Lane Crawford is over my budget... maybe Seibu is a good place to try. Thanks.

原帖由 greenspring 於 10-1-2 22:23 發表

I shop the most in Seibu and shops in Pacific Place and sometimes Lane Crawford. I seldom have time to buy or read fashion magazines. I know what I like and what look good on me. I agree with other ...

伯爵府

原帖由 echoo 於 10-1-2 21:37 發表
我都就快36喇, 我自從做左c9後, 反而多左好多時間行街買衫同埋睇時裝雜誌, 以前返工由朝忙到晚, 邊有咁多閒情, 依家fashion sense 仲進步左啊.

你就好啦!

大宅

我都係72 mama,但係我永遠都唔會睇年齡去買衫,因為我個樣同實際年齡有差 (haha...唔好介意)

平時都有去zara買衫,但唔係全部,細boutique都買,通常買長身衫加legging,有時著到黑麻麻扮型,有時又著下田園feel, earth tone加碎花果隻

其實我都唔知30到尾係要著咩,見阿嫂同我同年,佢就著到個c9咁老,唉~

唔知係咪唔依年齡穿,人地都唔知我係阿仔個阿媽,以為我係姐姐,haha...因為我係剪齊陰長髮,又baby face,又細粒,所以唔係幾似人阿媽,但係電卷我個樣又唔襯,所以有時唔係自己唔想扮老d,因為我個樣20年都無咩點變,我自已都好驚

別墅

Which A/T shop do you use to go? I love the shop in Festival Walk....

原帖由 爽媽 於 09-12-30 22:54 發表
嘩! 原來有咁多36+媽咪鐘意D-MOP, A/T, IT, camper, as know as, zara, H & M etc. 我都係ed品牌嘅客仔. 本來我擔心我著ed牌子嘅衫會唔會超齡. 但e+睇來我真係唔使擔心呢!
我又覺得帶dior嘅 earring 襯上面d牌子嘅衫會有種trendy 和 矜 ...

大宅

回覆 1# CMS2009 的文章

講開又講. 係FW果間A/T無咗. Ocean Center 同埋金鐘果間又係唔見咗. 真係唔知e+邊度有A/T wor??

水晶宮

原帖由 MARSTEN 於 10-1-5 13:21 發表
唔知係咪唔依年齡穿,人地都唔知我係阿仔個阿媽,以為我係姐姐,haha...因為我係剪齊陰長髮,又baby face,又細粒,所以唔係幾似人阿媽,但係電卷我個樣又唔襯,所以有時唔係自己唔想扮老d,因為我個樣20年都無咩點變,我自已都好驚

下, 應該開心先真呀!! 傻既 !!!
你個齊陰長髮唔錯啵, 依家興呀 ^^
我同個女 & 朋友入 disneyland,
個朋友 (21歲女仔)
disneyland d 哥哥姐姐見到我地反而對住佢 叫 媽咪
可能佢地未想過做人阿媽都咁潮

大宅

係呀,d人成日話"吓?你咁後生就做人阿媽啦?"....大佬,3到尾唔生等幾時?? 可想而知我個樣幾細,成日俾人以為我係未婚mama

原帖由 thunder_bunny 於 10-1-6 12:06 發表

下, 應該開心先真呀!! 傻既 !!!
你個齊陰長髮唔錯啵, 依家興呀 ^^
我同個女 & 朋友入 disneyland,
個朋友 (21歲女仔)
disneyland d 哥哥姐姐見到我地反而對住佢 叫 媽咪
可能佢地未想過做人阿媽都咁 ...

別墅

FW is beside Godiva and Anterprima;
As for OC, it is located in between OC and Gateway on 1/F...... I use to go to FW, the sales there are better.

原帖由 爽媽 於 10-1-5 18:28 發表
講開又講. 係FW果間A/T無咗. Ocean Center 同埋金鐘果間又係唔見咗. 真係唔知e+邊度有A/T wor??

首頁

尾頁

跳至