懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 冼世源醫生定梁國齡的開刀手勢好d???

其實兩個都係有名醫生,開刀對佢o地來講都應無問題,不過我就覺得梁醫生會講好多笑等你無o甘驚,但有好有不好,對於那些不想知太多的人來講米好囉,但對於想知道多o的的人就唔多好。。。
我比較中意知多些,清楚些。。。

別墅

cisyu,
我係全身麻醉,因為本來我想順產0既,但係因為bb個頭太大所以要立刻開刀,所以係全身麻醉.不過我見其他媽媽都有半身麻醉既例子,其實都係冇問題既.只係你自己既選擇

男爵府

畀面勳章

I'm not the client of Dr. Sin or Dr. Leung but my friend sent complaint letter to Medical Council complaining D. Leung's 專業操守 3 month ago. The case is not yet closed.

大宅

我就很欣賞羅致廉醫生!!!!!條疤又細又幼....

:mrgreen:

複式洋房

我個人認為醫生除左有醫術更重要是醫德.Dr.Leung俾我感覺係冇醫德.我第1次睇佢佢叫我做抹片檢查,期間講大堆廢話,(完全同醫學無關),跟住過幾日叫個姑娘打俾我話我report出左,有問題 (任何人都會好worry)我話想同醫生電話傾兩句,了解咩事,個姑娘話醫生好忙不如你book時間上黎覆診...
我好辛苦咁等到見到佢,問咩問題,佢竟然係嬉皮笑臉咁話:哦,你report驗到你有d念珠菌.......(下删一大堆廢話)
如果咁小事點解係電話度唔同病人講清楚?要病人咁worry咁過左2日? ?-( ?-(

複式洋房

meowmi,

仲mud咁大件事要攪到上medical council.

洋房

嘩! 個醫生咁冇醫德架! 最憎就係呢d醫生. 不單止浪費金錢,最慘仲係要嚇餐死.
babychick 寫道:
我個人認為醫生除左有醫術更重要是醫德.Dr.Leung俾我感覺係冇醫德.我第1次睇佢佢叫我做抹片檢查,期間講大堆廢話,(完全同醫學無關),跟住過幾日叫個姑娘打俾我話我report出左,有問題 (任何人都會好worry)我話想同醫生電話傾兩句,了解咩事,個姑娘話醫生好忙不如你book時間上黎覆診...
我好辛苦咁等到見到佢,問咩問題,佢竟然係嬉皮笑臉咁話:哦,你report驗到你有d念珠菌.......(下删一大堆廢話)
如果咁小事點解係電話度唔同病人講清楚?要病人咁worry咁過左2日? ?-( ?-(

大宅

絕對同意.....醫生除左有醫術更重要是醫德.....

大宅

各位搵洗醫生開刀既媽咪, 我想問洗醫生開刀要收幾多錢? 同埋佢係邊間醫院掛牌? ?-( ?-( ?-(

大宅

kwok330,

我都是睇羅醫生的,介紹的朋友說仔醫德很好,他從不會叫姑娘把報告結果告知病人,一定由他自己說的,病人有私隱,而且可能有疑問,醫生親自解答會令人比較安心。
不過我還未決定是否由他接生。他會不會做順產接生?收費如何?
kwok330 寫道:
我就很欣賞羅致廉醫生!!!!!條疤又細又幼....

:mrgreen:

子爵府

我睇過梁醫生一次. 下個月再睇佢.

你地唔講唔覺, 而家先覺佢其實講好多唔好笑的笑話.
每個 bb 側邊咪有個水 'long' 0既~ 我問佢係咩黎.
佢只話係 bb 的玩具, 係個蛋黃 ..........
可能佢唔想我諗咁多, 但我又真係想知嘛.

佢 refer 我下個星期洗醫生做 oscar test.

聽到你地咁講, 都唔知仲去唔去梁醫生度檢查好.
(我自己準備去廣華, 自然妢娩)
該用戶已被刪除

大宅

梁醫生好唔好我就唔知啦,不過我就搵過冼醫生做詳細超聲波,覺得佢好冇耐性lor..

洋房

I think it is a matter of personal style. Dr. Leung is not that type of doctor with a stern face. But it doesn't mean that he is not serious. He is highly regarded by the nurses at the Union Hospital (Shatin) and St. Teresa Hospital at least. But I agree that if you want more "technical discussions" during the consultation, you might have to be more specific with your questions.

侯爵府

I totally agreed with Wing's mun.
My two kids were also 經梁醫生接生 and I were 做手術. His technique was very very good and I did not feel pain after 做手術. To be honest, he seems not too serious during consultation but he really want to relax the mother. He will give you a professional answer if you ask him the question seriously. I remember when I had my second baby and I really nervious about my baby one thing and I cried for it and very down and then my husband called Dr. Leung and then he squeezed his time (his appointment was very full) to see me on the next day morning and explain a lot to me and I felt less nervious after seeing him and he did not charge me on that consultation. To be honest, I think he is a good doctor and I recommend him for my friends also.
Wings'mun 寫道:
得知各位對梁醫生有負面意見,本人欲回應一下:

本人2名小朋友都是經梁醫生接生的,不論順產及做手術,手勢都非常好,收費亦相宜.至於態度方面,他有時說話的確有點離題,可能梁醫生是大師級,風格未必人人接受.但如有疑惑,只要再加追問,梁醫生都能給予安心的答案.我不明白所'指專業操守有問題'是為何事?其實冼醫生也很好,如作比較,我覺得冼醫生比較優柔,梁醫生則較果斷,他的操守絕對沒有問題的.

如有相同意見者,請上來代梁醫生平反.

男爵府

畀面勳章

百基拉 寫道:
meowmi,

仲mud咁大件事要攪到上medical council.

In fact 本人朋友除了向Medical Council 投訴外, 也 send了compalint letter to the Office of the Privacy Commissioner. 因為事件尚在跟進中, 為免俞描俞黑, 影響調查, 暫時不便在此 discuss.

其實一位真正尊業. 有醫德的好醫生, 理論上不會有很多patients 對其有負面評價. 如果有一兩個compalint. 可能是人夾人緣or 誤會引起, but if 很多人對其有負面意見, 到底"幫吾幫親"這醫生, 就留待 patient 自己決定吧.

洋房

callycms,

我想問你搵冼醫生做詳細超聲波係唔係在仁安做???幾多錢??因為我個醫生都refer我找佢做,不過政府又會幫我做一次,所以唔知做唔做好!!!

複式洋房

各位bk mammy, 請不要將這留言板變為對罵板或互數醫生不是板! 我相信人夾人緣 lor, 講真句, 有時大肚 mammy 都會心情不佳, 遇啱心情不佳又撞正個醫生講自己不想聽的說話, 便會產生不必要的誤會! 有人話冼醫生細心, 有人話佢優柔! 有人話梁醫生講無聊說話, 但也有人話佢可緩和氣氛, 使人輕鬆些! 我相信兩位醫生都ok, 其實應該話成個 group d醫生都ok! 例如, 余啟文醫生, 董曉芳醫生等等! 個個都比人讚過, 當然也有人批評過!
我相信人夾人 lor! 要自己 feel 吓夾邊個 !
如果醫生好咪讚多兩句, 如果不太好咪講少d lor! 當然如果個醫生差到勁不得了, 就最好講聲, 提提各位 準 mommy la!
醫生也是人, 好難令人人開心的! 其實醫生工作壓力都好勁, 何必增加他們的壓力呢!
當然你們有言論自由, 但我真的希望大家能尊重醫生的資格及地位!
小女子有感而發, 是因近日看得太多醫生d新聞! 因醫管局的問題, 令很多醫生被迫出來開診所, 為生計要通宵營業, 有位腦科名醫, 因醫管局的問題, 來港一年便決定返回星加坡老家行醫! 唉! 還記得 sars 事件中死去的醫生嗎? 有多少人為他們流過眼淚(我有)! 好醫生越來越少, 請好好珍惜他們!
若有得罪地方, 敬請原諒!

洋房

Re: 冼世源醫生定梁國齡的開刀 手勢好d???

傷口痛不痛, 其實是關 "符" 個 "ma"醉師落幾多 "ma" 醉藥, 你俾支針 桔下隻手指都會痛啦. 仲有就係 落得 "ma" 醉藥多對身體冇益嫁
:-? ;-) 8-) :-P :-? ;-) 8-) :-P :-? :-P

男爵府

My two daughers were also 經梁醫生接生 and I were 做手術 too. I found he is good and won't make me nervous. At that time during my pregnancy, I don't want to know too much about the situation of the baby inside my belly (I'm too scare). If the doctor said the baby is OK, then I feel this answer is fine for me. I won't ask too much! So I think it's the style of different doctor. And I also agree that the doctors within that clinic is good too.
:wave:

首頁

尾頁

跳至