自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好似可以去小額錢債處追討番...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 dada~0w0~ 於 10-1-6 14:39 發表

try 下la~~ 你又唔係白撞, 怕咩wor....

如果係我...我會try....

me too...

男爵府

我前年借錢比人, 唔知佢比錯NO我, 定我抄錯NO. 入左1千蚊, 最後人地話收唔到.
我走去銀行問, 佢比左張FROM我寫, 話要成2個月先,可以拿返, 佢都有講過, 如果人地唔比, 佢都無法, 但我話會報警.
之後都有比我錢我.

原帖由 小倩 於 10-1-6 14:44 發表
我N年前試過自己入400 (用信封存款), 但銀行人手update時輸入咗4000, 結果無二日銀行打返嚟話入多咗, 要求我交返條數出嚟~ 否則會凍結戶口!
如果係咁講, 我當年做衰女, 死口唔認, 係咪都可以唔嘔返條數出嚟哽咗佢? ...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我屋企人果個不斷有人入錢果個戶口都係咁,試過有次入完錢,第二日扣返數,我屋企人走去銀行問,點解會又入又扣,銀行話有人入錯數,但我屋企人話銀行:「你地無得我同意就郁我戶口?」自此果個戶口無人再入錢,銀行亦唔咁扣返以前d錢。

水晶宮

好媽媽勳章

唉!我依家都好驚呀

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

男爵府

其實如轉數是否可查到係由你老公户口轉出去,有轉數單做証明,銀行及户住都沒有得高底賴啦!銀行應可以查到的。只是佢肯唔肯!

水晶宮

好媽媽勳章

有keep單
原帖由 kt2007 於 10-1-6 15:06 發表
其實如轉數是否可查到係由你老公户口轉出去,有轉數單做証明,銀行及户住都沒有得高底賴啦!銀行應可以查到的。只是佢肯唔肯!

子爵府

快0的同銀行交涉.....
如果唔係就報警, 或去小額追....

轉賑的話有a/c no. 會好0的, 如果係入cash 就麻煩少少....

櫃員機入賑比人,一定要對完再對又再對.....
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

報警都無用, 唔係呀, 唔係話不明來歷架錢唔可以用架咩, 用0左唔係會犯法架咩~~
銀行知道入0左咩戶口, 佢地應該幫你取回,
如果對方明知唔係佢0的錢, 都敢用, 就係犯法, 俾0的壓力銀行, 最好講到無0左呢筆錢會死咁制, 再試下搵議員幫下手~~
真係太慘啦~~

大宅

好媽媽勳章

吓, ATM轉帳咪好危險?
按錯number其實唔出奇架喎.

水晶宮

好媽媽勳章

我就係想問如果唔比返我,係咪報警都無用囉
原帖由 ankle 於 10-1-6 15:10 發表
報警都無用, 唔係呀, 唔係話不明來歷架錢唔可以用架咩, 用0左唔係會犯法架咩~~
銀行知道入0左咩戶口, 佢地應該幫你取回,
如果對方明知唔係佢0的錢, 都敢用, 就係犯法, 俾0的壓力銀行, 最好講到無0左呢筆錢會死咁制, ...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我老公同姑仔都係做bank, 之前傾過, bank係唔會理架
因為係入錢果個人自己confirm架嘛, 之後又話禁錯掣, 銀行唔會理你咁多, 就好似你話, 對方唔肯俾你都無辦法
係咪可以用小額錢債追我就唔肯定喇

之前我女個老師仲好笑, 想用入錢機發現有error, 職員教佢禁cancel, 一禁, 嘔左幾萬蚊出黎, 原來前面個人想找卡數但張卡已cancel所以戶口invalid, 老師拎住人地d錢去bank問點算, 職員話如果失主唔出聲追, 佢地唔會主動聯絡wor

原帖由 kitty0502 於 10-1-6 03:14 PM 發表

水晶宮

好媽媽勳章

咁我個萬蚊無緊啦
原帖由 Charlotte_mom 於 10-1-6 15:20 發表
我老公同姑仔都係做bank, 之前傾過, bank係唔會理架
因為係入錢果個人自己confirm架嘛, 之後又話禁錯掣, 銀行唔會理你咁多, 就好似你話, 對方唔肯俾你都無辦法
係咪可以用小額錢債追我就唔肯定喇

之前我女個老師仲 ...

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 1# Charlotte_mom 的文章

係囉, 完全都係自己, 無假手於人, 完成個TRANSACTION, 人家唔俾真係好似吹唔脹, 有無人試過報警係有用, 教下樓主!!

子爵府

我覺得唔會0羅.....
你真係要比0的壓力比銀行先.... 等佢地同你跟...
睇下銀行應承幾時比答覆你....
如果到左時限都比唔番你, 你就真係要去報警求助喇....

之前唔知澳洲定邊度有間銀行入錯左錢比對男女, 佢地著草, 都比人全球通緝啦.....
擺明筆錢0既來歷係唔識0既, 咁都接受.... 萬一有人"裝"佢, 佢咪可以比人告佢洗黑錢....

10年前我有朋友交錯租, 幾千蚊, 後來都追得番.... (不過係果個人順攤, 一查明係唔識0既人轉戶, 就肯交番出黎)
原帖由 kitty0502 於 10-1-6 15:14 發表

老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

珍珠宮

其實銀行都好狗!! 自己STAFF做錯時唔o岩數就要打去俾D客問有冇俾多/少錢, 到D客有事就咩都唔理!!! 賤格!!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 dada~0w0~ 於 2010-1-6 15:02 發表

我mami試過, 過百萬ga.....

中文恆生......

我mami 唔係貪心, 但佢好不滿銀行處理手法....

呢d case 可能根本係bank staff 自己入錯, 所以銀行自己攪

我屋企人到依家都唔敢用果戶口同裡面d錢呀!問過銀行又問過律師,個個都叫我地去報警喎!真係人都癲,人地入錯錢,竟然我地要自己去報警?

子爵府

仲有呀, 如果係0的阿嬤阿伯, 老眼昏花入錯左....
人地係棺材本都唔肯比番出黎, 咁仲有天理0既...
人有錯手姐....
就算地上執到寶, 如果有人報失, 警方都唔會話"問天問地0羅唔到"啦....
除非冇人報失姐...

珍珠宮

咁本身自己d錢呢??
原帖由 Angel_BB 於 10-1-6 15:32 發表

我屋企人到依家都唔敢用果戶口同裡面d錢呀!問過銀行又問過律師,個個都叫我地去報警喎!真係人都癲,人地入錯錢,竟然我地要自己去報警?

首頁

尾頁

跳至