親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

通常去沖繩relax ,hea, 食海鮮, 出外島多.....
好多潛水, ..... 唔係下下買野, 睇下個人既, 聽過有人買好多!d水好清, 風景令, 影相一流

大宅

好媽媽勳章

原帖由 0120 於 10-1-13 10:34 發表
cheapbpmbom~
真架, 我早2年join團去過,join團d人就好玩, 但覺地方好細, 有少少大陸feel, 一d都ng似日本, 我都係過年時間去, swim又ng得, 買野又冇咩睇得上眼, 海產方面當然ng及北海道la, 日本去既都ng會厭, 但沖繩. ...

好擔心呀
不過團已報,唔理咁多la,預備心情去玩啦。
可能期望唔大,反而仲好。

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴廿二6)

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 lkfamily 於 10-1-13 16:03 發表

好擔心呀
不過團已報,唔理咁多la,預備心情去玩啦。
可能期望唔大,反而仲好。

日本處處地方各有特色,北海道夠唔似東京啦,咪又咁多人去。。。沖繩講真似西方地方多過似日本(除左全部都係日本人),想shopping既話實失望,但佢既海岸線好靚,好乾淨,空氣好,D野仲好平,食物亦好有特色(有D似中國菜)。。。
我反而覺得個水族館麻麻地,如果對魚唔係咁大興趣可以唔入,淨係行下出面個海洋博公園都OK,勝在唔駛錢。。。

伯爵府

醒目開學勳章

btw,1月尾有櫻花睇架啦。。。響沖繩北部既八重岳。。。

大宅

好媽媽勳章

回覆 3# lkfamily 的文章

09年CNY我就一家大細十幾人去沖繩,
去完之後我阿嫂彈到好差,
但我老公就話好舒服仲話下次我地一家四口自己再去過...
所以我覺得...鍾吾鍾意..
真係好個人同真係要用自己個心去感受下喇~

例如:

1. 海洋館
講真除左見到鯨鯋時有"嘩"一聲的感覺之外,
其他真係吾及我地港產的海洋公園,
但係...日本人"知育"真係做得好好,
佢地會起個館內, 每隔十幾廿步就會放3至4張介紹魚類的彩圖, 印得好靓免費任攞之餘仲有埋Number, 你可以教d小朋友由第1張攞到第40張, 儲齊真係可以整成一本書架!
(起水族館出口仲有所得好靚的clear folder book賣, around HK$50, 我就買左一個比囝囝順序入番所有彩圖, 佢都好鐘意!)

2. 溫泉酒店
雖然冇得游水, 但涼涼地浸溫泉又好正,
浸完食個ice-cream玩下games同起個溫泉酒店買下手信..都幾寫意丫...

不過..講番先...上年我地去的頭一日因為落雨, 所以真係幾涷下, 你去之前最好都check下天氣睇下先穩陣D...

玩得開心D~

水晶宮

回覆 25# Alison^^ 的文章

我09年5月去沖繩(第一次自駕遊), 好relax, 需然天氣仲係凍唔可以游水, 但同阿女踩水上單車, 離岸不遠已經好多海膽, 好得意! 同埋我地有去啲工房玩, 都ok! 整體來講, 那霸市好悶, 海邊酒店好舒服, 好hea同relax, 其它欠奉! (不過我都有去吉猪島買咗啲嘢頂住鋪癮, 好過咩都無得買 )

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

首頁

尾頁

跳至