想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 Woojojo 於 10-1-13 00:06 發表

一定預埋你 ! 仲有幾日的確好緊張, 我都唔知好彩定唔好彩, m小姐嚟殺我一個措手不及, 又諗少幾日又早咗幾日開工 !

想問下呢, 係咪體溫一跌果日就會M到, 定係跌幾日先到? 咁點計黃體期 (係咪咁叫?)長短? 係咪計到開始跌果日?

唉, 呢幾日量得唔係幾準, 到時點睇自己黃體期夠唔夠長呢?

男爵府

好媽媽勳章

咁多位jm, 好多謝你哋唔瞓住嚟撐個新場, 話咁快又到咗新嘅1日喇 ~ 大家一條心真係好感動 !

仲有幾日你哋就陸續派成績表喇, 雖然我由隊頭走咗去隊尾 , 但係我都會喺度支持大家, 就同我哋之前互相扶持大家一樣 .

記住要開開心心面對, 得與失唔係朝夕嘅事, 盡量放鬆心情呀 !!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 老馮 於 10-1-13 00:14 發表

想問下呢, 係咪體溫一跌果日就會M到, 定係跌幾日先到? 咁點計黃體期 (係咪咁叫?)長短? 係咪計到開始跌果日?

唉, 呢幾日量得唔係幾準, 到時點睇自己黃體期夠唔夠長呢? ...

其實量體溫要量到起碼3個月左右先有用, 因為係要自己同自己比較, 搵出自己嘅低溫同高溫嘅範圍先, 咁就可以知高溫期夠唔夠長.

書同ec都話升溫同跌溫都要夠sharp先為之好, 代表黃體濃度升/跌得好, 應該係一進入黃體期就升, 一跌就嚟m, 而嚟m就開始新一個濾泡期->排卵->黃體期->月經嘅周期.

黃體期係指排卵後至m前一段時間, 而呢段時間高溫夠12-16日為之正常, 唔夠高溫日數就好可能係黃體唔夠. 如果跌溫幾日先嚟m都係唔夠好. 你可以睇吓呢個參考 :

http://www.e-stork.com.tw/viewArticle.do?id=4317

我哋呢d初哥量得一兩個月, 係會量得無咁準, 唔洗太上心架.

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我又入黎先

虎仔虎仔~
幾時件虎仔比我呀

男爵府

原帖由 大笨豬 於 10-1-12 23:35 發表

你一定會有新年+情人節禮物架~~~~~~

我都一定要

男爵府

次次上親黎大家都訓0左,得我一個追胎版mouth:

不過好happy,眨下眼巳part2,祝大家早日有個健康寶寶

男爵府

好媽媽勳章

我又嚟報到先~~
仲有幾日就派彩, 呢個幾星期暫時都冇上個cycle果d胸痛, 同埋少左扯住扯住痛~ 雖然今個cycle好勤力, day17, 19(深粗), 21 & 23都有dodo, 不過排卵先嚟大感冒同埋體溫太古怪, 所以我相信今個cycle都應該唔成事多, 所以寧願快d M呀!

男爵府

原帖由 ~瑤瑤~ 於 10-1-13 01:24 發表
我又嚟報到先~~
仲有幾日就派彩, 呢個幾星期暫時都冇上個cycle果d胸痛, 同埋少左扯住扯住痛~ 雖然今個cycle好勤力, day17, 19(深粗), 21 & 23都有dodo, 不過排卵先嚟大感冒同埋體溫太古怪, 所以我相信今個cycle都應 ...

o甘你有量體塭??d人成曰話當你覺得0吾中,往往就有驚喜

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 mulan1985 於 10-1-13 00:53 發表
我又入黎先

虎仔虎仔~
幾時件虎仔比我呀

你幾時開彩? 開彩嗰日先俾到你喎 !

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 cream@@ 於 10-1-13 01:23 發表
次次上親黎大家都訓0左,得我一個追胎版mouth:mouth:" />

不過好happy,眨下眼巳part2,祝大家早日有個健康寶寶

你要早d上嚟先得嘛, 個個準媽咪都要早休息呀, 包括你都係 !

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ~瑤瑤~ 於 10-1-13 01:24 發表
我又嚟報到先~~
仲有幾日就派彩, 呢個幾星期暫時都冇上個cycle果d胸痛, 同埋少左扯住扯住痛~ 雖然今個cycle好勤力, day17, 19(深粗), 21 & 23都有dodo, 不過排卵先嚟大感冒同埋體溫太古怪, 所以我相信今個cycle都應 ...

平常心啦, b又好m又好, 最緊要嚟得痛快, 唔好拖拖拉拉, 咁實在太折磨人喇.

好快就一個個輪住開彩, 有咁多jm陪你倒數, 好熱鬧呀 !

別墅

聽日就係排卵後十二日, 成日叫自己唔好諗住, 到星期六 m 黎既日子先算, 但又真係好難唔諗住啊! 我諗住到星期六先 check, 唔知忍唔忍到手呢

今日體溫 36.71, 雖然唔係好高, 但比前兩日都叫升咗 dd, 希望可以 keep 住個勢. 個胸就同上兩個 cycle 一樣, 又漲又痛, 其餘就無咩特別.

男爵府

好媽媽勳章

哎呀呀, 跌溫添, 36.5 lu~~ 睇來m 今日來lu~~

下次派彩日剛好農曆年喎~ 老虎仔快啲來搵呀媽啦!!

各位jm 繼續努力呀,
"造人尚未成功, 同志仍需努力"﹗

大宅

好媽媽勳章

係啦~~如果中左就好喇~
當大年初一 d人仲祝你早生貴子ge時候,,
就可以心裡面暗笑喇

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 老馮 於 10-1-13 10:06 發表
聽日就係排卵後十二日, 成日叫自己唔好諗住, 到星期六 m 黎既日子先算, 但又真係好難唔諗住啊! 我諗住到星期六先 check, 唔知忍唔忍到手呢

今日體溫 36.71, 雖然唔係好高, 但比前兩日都叫升咗 dd, 希望可 ...

都話係同自己比之嘛, 36.71比起你之前d36.3x已經好好喇, 俾d信心, 繼續up up up !

你帶阿仔去玩吓分散吓注意力啦, 唔好咁緊張. 忍唔忍到手都唔緊要, 想偷步咪偷步囉, 只要唔好偷咗步又唔開心啫, 因為好多時就算係明明中咗都因為咁早期未必會有線, 最驚係自己嚇自己, 好事變壞事咋.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 daisylhn 於 10-1-13 10:16 發表
哎呀呀, 跌溫添, 36.5 lu~~ 睇來m 今日來lu~~

下次派彩日剛好農曆年喎~ 老虎仔快啲來搵呀媽啦!!

各位jm 繼續努力呀,
"造人尚未成功, 同志仍需努力"﹗

我今個cycle跌到第3日先嚟m, 唔知黃體係咪差咗 .

農曆年收大利是過肥年實在太好喇 ! 初四-初六我都攞咗假, 到時應該一係努力造緊人, 一係盡情享受緊今個月成果啦 !

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 babycatcat 於 10-1-13 10:19 發表
係啦~~如果中左就好喇~
當大年初一 d人仲祝你早生貴子ge時候,,
就可以心裡面暗笑喇

別墅

原帖由 Woojojo 於 10-1-13 10:29 發表

都話係同自己比之嘛, 36.71比起你之前d36.3x已經好好喇, 俾d信心, 繼續up up up !

你帶阿仔去玩吓分散吓注意力啦, 唔好咁緊張. 忍唔忍到手都唔緊要, 想偷步咪偷步囉, 只要唔好偷咗步又唔開心啫, 因為好多 ...

咪就係驚偷步 check 到無嘢後覺得自己太多餘囉, 寧願比自己幻想多兩日

不過今日好似你前兩日所講咁, 成日覺得下面濕濕地好似有嘢流出黎咁, 唔知係咪 m 到先兆呢. 其實今個月真係無咩信心, c6 狀態麻麻, 不過都希望有奇蹟

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Woojojo 於 10-1-13 00:44 發表

其實量體溫要量到起碼3個月左右先有用, 因為係要自己同自己比較, 搵出自己嘅低溫同高溫嘅範圍先, 咁就可以知高溫期夠唔夠長.

書同ec都話升溫同跌溫都要夠sharp先為之好, 代表黃體濃度升/跌得好, 應該係一進入黃體 ...

前兩個cycle 38日好慘><
點知上一個cycle我第一次開始量體溫,,,
升跌好清楚不特止,,仲cycle 28day,,好開心..
我今個月第一次開工,,
但今早day11想叫老公開一次工...佢竟然眼訓得滯唔so我,,
我已經好努力話佢知一個月得幾日機會ja..
同埋我諗住呢兩日一深粗就拎俾佢睇,,
希望佢緊張d啦...(我地平時do得已經唔密,6-9日先一次)
你地c6 o岩o岩開工果陣係咪咩日子都唔識計ga??
係咪都係你地做主動,,自己check cycle?一到時機就咁叫佢開工?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 老馮 於 10-1-13 10:58 發表

咪就係驚偷步 check 到無嘢後覺得自己太多餘囉, 寧願比自己幻想多兩日

不過今日好似你前兩日所講咁, 成日覺得下面濕濕地好似有嘢流出黎咁, 唔知係咪 m 到先兆呢. 其實今個月真係無咩信心, c6 狀態麻麻, ...

你有無睇吓濕濕哋嘅感覺係咪來自分泌 ? 如果係黃黃哋嘅分泌(當然要唔痕唔痛啦)可能都有機架 ! 我早兩日係有濕嘅感覺但係無分泌架.

首頁

尾頁

跳至