自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

禁止訪問

大宅

一日無普選, 一日都會支持泛民.

BTW我公司個80後今次都準備登記做選民呢.

別墅

好媽媽勳章

支持公投, 廢除功能組別 !

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 我想生三個 於 10-1-21 16:29 發表
公投牽涉到立憲,要有中央批準,基本法已經講明咗,香港唔可以玩公投或者變相公投,伊加民主派搞呢壇野,真係有挑戰中央既意味。

不如你問英國佬當初點解俾基本法通過... ...

吓, 邊條呀? 有咁寫過咩? 不如 列出黎比大家參考下啦.

況且現在只係變相公投. 無人可以迫正苦/中央承認係正式公投結果 ge wor.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

不支持~~但恩賞樓主以溫和態度表達(起碼知道有人唔支持),看得舒適,又不激進~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

翡翠宮

原帖由 huayan 於 10-1-21 17:45 發表
一日無普選, 一日都會支持泛民.

BTW我公司個80後今次都準備登記做選民呢.

係呀, 我都想快 d 可以唔使再支持泛民呀.

不過我估我都無乜機會再投票比民主黨啦

複式洋房

但係我想知, 現在公投, 啲議員係咪提出提前雙譜選, 因為政府已經講咗2017行政長官譜選, 2020全部議員譜選, 電視新聞/廣告有講, 當然能夠提前梗好啲啦!

翡翠宮

原帖由 ggmui 於 10-1-21 17:56 發表
但係我想知, 現在公投, 啲議員係咪提出提前雙譜選, 因為政府已經講咗2017行政長官譜選, 2020全部議員譜選, 電視新聞/廣告有講, 當然能夠提前梗好啲啦!

係 '可以2017行政長官普選, 可以2020立法會普選'. 可以, 唔一定係架, 到時是但搵個理由都可以再推遲. 本來基本法都話 07/08 可以普選架.

另外, d 保皇黨已經開始放風話功能組別都可以算係 普選

複式洋房

我真係唔知基本法有講過07/08可以普選喎, 我要上網找找資料先得啦!

大宅

I will vote and support. Really NOT like 保皇黨和地產商和無能government.

大宅

絕對支持,希望功能組別盡快被廢除,更希望以行動叫曾憲梓收聲

曾憲梓:搞「公投」無腦
(明報)2010年1月21日 星期四 17:15

前人大常委曾憲梓表示,提出搞「公投」的人,是「無腦」的,香港不是一個國家。

曾憲梓表示,提出攪「公投」的人,是「無腦」的,香港是否一個國家?是否香港共和國?這都不是。香港是國家的一部分,提意見可以提,罵亦不怕罵,但搞亂香港沒有好處。

男爵府

FULLY SUPPORT DEMOCRACY ! I WILL VOTE !

大宅

功能組別及保皇黨只會為財團服務, 所以在現今的議會要決定民生等議題時, 都會傾向大財團, (希)生弱勢市民的利益 ! 今日菜園村, 大角咀, 下次可能輪到你 !

小數人(財團) 越來越有錢, 小市民不知不覺的變得更窮 ! 貧富懸殊越來越利害 ! 如果你仍支持這小圈子選舉, 為支持而支持的話 , 請想一想你的下一代 及你的下下一代吧 !

沒公平的社會, 你家的小孩/孫子就會越來越弱勢 !

大宅

我家姐成日都會說唔想成日爭吵, 一直都係支持保皇黨, 而呢班保皇黨成日足無知小市民的心理就係和諧就有好處,
其實佢地只是洗腦一d無知或少接觸社會不公義一面的事實, 和諧 其實就係要d人無知 ! 不去獨立思考 吧 !!

我在國內工作一段時間心明再這下去, 香港就會好像國內一樣黑暗, 只是國內高官的官商勾結手法粗糙, 香港的官商勾結手法精明, 點解咁多高官退休都有好碼頭就知道問題幾嚴重 !
他們力推的政策就係明益地產商財團 ! 什麼科技園, 西九文化 等等 不是變成地產商x 錢的方法嗎 ??? 巧立名門 !

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

我們不要保皇黨
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

男爵府

好媽媽勳章

支持! 一定投!

要話比亞爺知唔要 「保皇黨」唔要 「應聲蟲」!

我地要「普選」!
要廢除 「功能組別」
唔想要 「以言入罪的文字獄」
要香港前途
民主投票!!!

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

其實佢地今次真係玩得好搏,我有個諗法!只要其他黨玩野!唔派人去補選,然後個五位又自動當選!咁個五個人win番個席位,但又達到公投效果

男爵府

支持政改, 但唔支持公投.

大宅

我支持五區公投, 橫掂中央都係不君子行為, 已經唔用非常手段唔得, 好似佢欠你十幾年債, 叫極都唔還, 你用D非暴力和沒有違反本地法例嘅手段, 都係情理之中。

你哋唔覺得香港現有的法治, 新聞自由, 政府嘅無能, 民主發展空間所惡化情况重有空間可以退咩?

中央會越做越放, 你唔出聲, 唔出聲, 等中央宣佈正式一些不利大家嘅方案時, 你就恨錯難番, 人哋就會話無乜人反對呀!

大家試想想,如果大家唔盡力争取, 以後我哋嘅下一代會面對比現在更惡劣的公民權利及經濟環境, 香港比國內城市超前係早晚問題,特首及議員(功能組別)做得唔好又唔可以換, 你想吓係一個乜嘢嘅香港。

一二十年後香港一團糟, 子女身受其害, 佢哋問番你在當年的重要時刻你有做過D乜, 你點答。

P.S. 唔係政制發展良好 就一定攪掂問題, 但無民主督導, 就連 chance都無埋, 惟有望天打卦。 一定要做D形勢好清晰令世界更清楚是中央理虧,not me.

原帖由 i1010 於 10-1-21 15:38 發表
我本人是支持五區公投的(唔支持的亦有你地的自由)
希望各位家長可為子女的將來
爭取一人一票支持
唔好再俾保皇黨和地產商和無能的特.
隻手遮天啦 ...

首頁
12345...12

尾頁

跳至