自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

UP ~ !
希望小朋友嘅親友快 D 可以睇到呢個 POST 啦 !!!!

男爵府

babykiss,
咁你有冇輔導好你個仔? 佢得果3歲, 會唔會唔明點解求助左媽咪, 媽咪都冇行動, 會唔會以為工人打佢係因佢 naughty? 佢心裡面會唔會好難過連媽咪都唔幫佢? 佢咁細個或者唔明喎!
原帖由 babykiss 於 10-1-28 23:00 發表
UP ~ !
我都轉咗個新姐姐, 今日我都捉咗個仔落街行, 問吓佢姐姐對佢點 ? (我個仔3yrs old)
佢今日話我知, 平時姐姐搭車送佢返學時, 只顧自己講電話, 無理佢.
今日仲打咗佢兩巴 !!!
因為佢 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 小樹熊 於 10-1-28 19:57 發表

今日大約 1pm 撘電車,我係西營盤上車坐樓下最前的位置,親眼見到上面呢位短 ...

如果您唔介意,e-mail張相比我,等我整好再放上黎同post埋去家傭版.

My e-mail: [email protected]

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

出$請工人虐待自己骨肉, 雇主可能唔知, 但個細路心靈受左傷害直接影響個性格真係彌補唔倒, 親身經歷過, 有口難言, 不為外人道

公爵府

原帖由 babykiss 於 10-1-28 23:00 發表
UP ~ !
我都轉咗個新姐姐, 今日我都捉咗個仔落街行, 問吓佢姐姐對佢點 ? (我個仔3yrs old)
佢今日話我知, 平時姐姐搭車送佢返學時, 只顧自己講電話, 無理佢.
因為佢 ...

屋企裝番個cam,唔好比佢知,盡快搵人,係cam發現到佢打個仔就報警拉佢啦,呢d人唔可以姑息.
另外就算點都好,郁手打小朋友真係唔應該留.

大宅

原帖由 FA8866 於 10-1-29 00:35 發表

如果您唔介意,e-mail張相比我,等我整好再放上黎同post埋去家傭版.

My e-mail: [email protected]

Send 咗喇~ 如果放大得到留意吓個小朋友面珠紅哂o架~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

公爵府

原帖由 小樹熊 於 10-1-29 00:50 發表

thank you,我依家去整.

公爵府

原帖由 小樹熊 於 10-1-29 00:50 發表

整好啦,請您copy放回您第一個post,thank you!
我依家去家傭版轉貼您呢個topic.^^

公爵府

好媽媽勳章

UP ~ !
因為佢 ...

我睇完你呢段好火!!!!

你唔出聲, 個工人就唔會繼續打你個仔啦咩?
你唔係幫緊個仔, 你係姑息養奸呀~~
立即出封warning letter要個工人簽
比佢知道, 你不是鵪鶉!!!!!

媽媽們, 你地唔保護個仔, 邊個可以??
如果我知道工人打我個仔, 我工都唔返, 我會即刻返屋企!!!
份工同個仔, 邊樣重要先得架?????

男爵府

好媽媽勳章

希望呢個小朋友媽咪快啲睇到啦! 喺街都甘,喺屋其咪唔得了??? 大家幫手推吓啦!

複式洋房

公爵府

家傭版呢幾日都有2單,大家可以去睇下,希望可以搵佢佢地屋企人,等佢地知道個工人d惡行.

等待驗證會員

試下打去東方同apple,睇下幫唔幫到?

男爵府

原帖由 susi1024169 於 10-1-28 22:44 發表
陰公....upupup~希望佢媽咪有上黎bk睇到呢段野

up up up~~~

大宅

好媽媽勳章

正殘人
死人正苦快d 做個 "黑名單" 啦 ~~
比 $ 人, 重要打我地d細路

UP ~ !
因為佢 ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

UP ~ !
因為佢 ...

真係好離譜 做阿媽o既都未捨得打耳光, 佢只係幫傭, 憑咩去打? 其實你喺揾新工人同時都應該諗有冇其他方法照顧囝囝, 儘快趕走哩個衰工人, 對於小朋友嚟講, 連屋企都唔安全, 連父母都保護唔到佢, 仲有邊個幫到佢? 如果唔可以, 就儘快裝cam, 正如FA姐話頭, 唔駛通知工人, 但記住每晚要睇返録影, 一有唔對路, 就報警拉人, 未揾到新工人都唔可以忍ga嘞! 小朋友生/心理先係最重要.

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我覺得放上呢度真係冇乜用,人地未必咁得閒走上黎bk,不如send去各大傳媒仲好啦.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 gion 於 10-1-29 09:41 發表
我覺得放上呢度真係冇乜用,人地未必咁得閒走上黎bk,不如send去各大傳媒仲好啦.

應該講喺香港發生哩啲事, 放上邊度都冇乜用, 有幾多可以入到罪? 香港係最保障佢哋權利, 福利最好, 假期最多o既地方. 就算佢哋偷嘢, 整傷小朋友, 甚至俾月經湯僱主飲, 又如何? 除非鐵証如山, 當場遞個正着(但佢哋會過後唔認), 仲要有録影或者係非親屬第三者作証, 先有機會入到佢哋罪, 所以佢哋喺香港可以肆無忌憚, 佢試下喺中東, 台灣咁做吖? 早2日家傭版嗰邊有members見到外傭去周大福放龍鳯鐲tim, 大家估下佢哋係咪喺家鄉攞過嚟放吖嗱? (上次有線新聞發現中環押舖而家主要客源多係外傭, 訪問佢哋當o既嘢喺邊度嚟, 外傭話係家鄉帶嚟, 有咁多貴重嘢帶嚟就唔駛嚟打工啦)

子爵府

希望小朋友的家人睇到呢個 post.

伯爵府

畀面勳章

我都覺得你係到姑息養奸
你叫個仔同你講,但講比你聽你都幫唔到佢
咁講黎做乜 ?
你無其他親人可以代看管小朋友咩?
一個都無 ?

UP ~ !
因為佢 ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至