夫婦情感

跳至

首頁
12345...21

尾頁

大宅

Re: 老公承認有婚外情,好心痛

你唔講呢件事出黎,我覺你真係好愛你老公,同未來條路到底係點無人可以肯定知道
狐狸精個老公:比好朋友比賣,帶左頂綠帽,一樣仲對狐狸咁好
另一邊箱既你:比最愛既人出賣,以後既日子個心可能多左條針
狐狸精:當無事發生,唔洗負責
你老公:可能會有些少自責,住後日子(可能)會對你仲好d

如果係你老公要求你唔話比佢朋友知既,可能係怕面對唔到佢朋友或怕無朋友做,又可能係唔想影響狐狸精既幸福!(但以後唔見佢好朋友都覺古怪啦)
多一事不如小一事是好,但你而家唔講,怕狐狸精仲黐實d你老公,都係賭50/50,但講左呢都係50/50!
但你老公意志咁薄弱,真係好膽心你未來的路會好難行.
無論點都好條路係你自己選擇既,選擇左就要比多d意志同信心去行,努力去淡化呢年事,個心條針就當你們一個考驗吧!從新去認識大家,找回以前大家甜蜜既回憶,好好開始,時間會沖淡一切,唔好放棄,支持你!!

如有得罪,請多多見諒
昨天已逝,明日是迷,今天的樂,盡力而為^-^

洋房

如果你選擇了原諒佢的話,就要放開d不要想那麼多,不要經常將此事經常提,會對大家都不好的,記得放鬆點

大宅

true case:
the marriage of my friend (LL) was also invaded on the 2nd yr by a 3rd party who is also her friend. Her husband, who has been together since teenage and got married after almost 10 yr dating life admitted that he wanted to experience the dating life again, which brought him warmth & sweet feeling.....He also claimed that LL become more dominant (tiny issues on household, finance... etc) after marriage
They were separated for about 2 yrs yet under marriage counseling/theraphy (婚姻輔導) then reunion again. While we believed that "浪子回頭金不換", he still meeting the "mistress" when LL is pregnant. Even though the baby was born, he just return home for dinner to see the baby occasionally.
LL still love him and wait.
He could not leave the "mistress", but too quilty to retun to LL.
Not until the baby (2.5 yrs old) suffer a high fever and retained in hospital, they stayed together more. Finally, he decided to return home after LL said " It's good to have you to look after baby together (i.e. we need you), our door is always open)"
what LL did was:
1. She positively seek help from profeesional body w/ husband
2. She kept telling him she forgive him, love him and has faith on him
3. She gave him time, let him chose and wait
She is really a tough lady!!

If u (2 of u) still want to continue the marriage, then stand on the same side, 同一條線, 對抗外敵, 你弱佢就強, u must stronger than that mistress!
Remember: You did nothing wrong, your kid is treasure than anything.

god bless you

洋房

係呀...肥嘟媽, 記住 cgefamily 最后一句吧...你無做錯的...
錯的只是男的忘本而矣...好好照顧你的小孩, 不要讓你老公的"忘本/有始無終的"性格潛而默化到你的孩子身上.....孩子這幾年是培養良好性格的關鍵...孩子才重要...(因你是她的媽媽,明燈)

男爵府

其實如果比著我.........我係會講比果個女人既老公聽.....因為呢個係唯一自己幫自己做既野.........如果講左出黎..你老公同佢好朋友無朋友做都係佢自己一手做成.....你原諒佢已經好好嫁啦......無必要幫佢包容埋佢既友情呀........佢自己應該有對朋友負責....更何況講左出黎...果個女人就少D有機會搵你老公........其實我唔覺得你老公係一時衝動....佢應該做呢樣野之前已經知道出賣左老婆同埋朋友....

複式洋房

卉卉 寫道:
其實如果比著我.........我係會講比果個女人既老公聽.....因為呢個係唯一自己幫自己做既野.........如果講左出黎..你老公同佢好朋友無朋友做都係佢自己一手做成.....你原諒佢已經好好嫁啦......無必要幫佢包容埋佢既友情呀........佢自己應該有對朋友負責....更何況講左出黎...果個女人就少D有機會搵你老公........其實我唔覺得你老公係一時衝動....佢應該做呢樣野之前已經知道出賣左老婆同埋朋友....

如果是我就會寫一封 無處名 的信給他老公,告訴他,他的老婆
有婚外情,但不指明是唯,當是他的朋友看不過眼報料,等她老公留意佢嘅行動,
咁一方面等佢吾好咁明目張膽,另一方面你老公又吾知道件事
係你做, 咁都吾係好衰!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

yanyanyan 寫道:
如果你選擇了原諒佢的話,就要放開d不要想那麼多,不要經常將此事經常提,會對大家都不好的,記得放鬆點

agree.
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

複式洋房

:cry: 睇完.作為女人,切切實實感受到你的痛心.男人!哎!比他100%信任100%的愛又如何丫.得來還是偒害.繼然他已知錯,且自己還愛他,要比他機會.那有待時間去沖淡吧!希望他真是會改且會對你更好啦.
該用戶已被刪除

男爵府

寫信 好似唔係咁好喎,萬一比人認到d字跡咪憋,不如嘥六七十蚊,買張儲值電話咭,sms比佢老公咪重好
singsing72 寫道:
[quote]
卉卉 寫道:

如果是我就會寫一封 無處名 的信給他老公,告訴他,他的老婆
有婚外情,但不指明是唯,當是他的朋友看不過眼報料,等她老公留意佢嘅行動,
咁一方面等佢吾好咁明目張膽,另一方面你老公又吾知道件事
係你做, 咁都吾係好衰![/quote]

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

他也說我沒錯,但反省後,我知我有些東西應該可以做得更好,例如:囡囡由出世那天,我們的生活就是圍繞囡囡,半步也沒走開過,放工立即上奶奶家,兩個人真真正正出街已很少,明晚,我決定要過二人世界,這是自救的其中一個方法,我們也計劃去旅行,看看會否好些

很多謝各位的支持,路的確難行,既然我選擇了,怎也要行,只是怕挨不過初段,始終仍有很多情緒,想法需要處理

好像今天,他在我預備洗澡時上YAHOO EMAIL,但我知他應該沒申請,洗澡時不斷想應怎做,最後決定要問,他也給我看該電郵,他說是同事的公開電郵,方便大家睇野喎!ok,我信他,但無可否認,小小事我都疑神疑鬼,我又在想,可否給他知我將此事post了出來,並將各位的回應也一併讓他知道,別人的意見,會否對他也有幫助呢?

子爵府

好媽媽勳章

我覺得暫時唔好比你老公睇住...我覺得未必個個男人接受到老婆將自己既家事講出去...而且仲係佢既醜事...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

我都覺得唔好比佢睇,因為男人自尊心強,雖然我們唔認識他,但都唔好囉 ~~
你真係好愛佢,你會諗點改善大家的關係 ~~
Anyway,時間淡忘啦 !! 但千萬別再提

子爵府

肥嘟媽,
不如我借本書你睇"愛上一個不忠的老公"
佢會教你點面對,當然你睇時唔好俾老公知,好似明話佢o甘
到時仲傷,你睇完後就會開心晒,明白第時條路點行
其實唔好想太多囉.件事都唔係好惡化,實有得夠的

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

onon1002, 瘦ling,
多謝你的意見,對!男人自尊心好似好強,要面,現時或許是少一事不如多一事,免得他藉詞說我不體諒他,口裏說原諒他,接受他,這處就張這件事四圍講,轉頭又要找狐狸精傾訴,畢竟處境�心路相同嘛,我自己要處處留意,唔好比機會佢

這兩天,老公起身返工後,我就起身了,睡不著,雖然腦袋已平靜好多,但這些鬱結總是難以揮去

這兩天,我也要佢成日錫我,攬我,做男人的會否又覺得煩唔鍾意呢?他的一舉一動,我已像緝私狗般睇實,而自己的行為,也事事擔心,擔心會否做出來會影響關係,讓他再一次背著我走出去,累,我已感覺得累!

abu_cheung,

謝謝你的建議,我想從不同途徑方法去面對也是件好事,我可以怎借呢?

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

多謝各位爹d/媽咪!
現時心情真是起伏不定,我上來bk已有4年多,平日只是看,只是回應,這是我第三次自己開題目,沒想過自己post上來的會是這個主題,也沒想過得到各位的真誠回應,看著各位的意見,心裏舒服了很多,雖然我不認識你們.但你們的支持,確實成為我治療創傷的藥,這個傷口實在好深,好大,要讓時間沖淡,也不知要等多久,只希望不會再一次受傷

愛是寬恕,包容,我從前沒想過,但要經歷這件事才領略,代價真是好大,說真一句,以前,我沒想過我是這樣愛我的老公,但發生事情那一刻,我才知我對他的憎恨是源自我對他的愛,深深的愛,但這又如何,他對我的傷害,又代表他有多愛我?

以前拍拖,我所有家人都反對,因為老公比我大12年,學歷也較我低,我媽咪比我激到心臟唔舒服,還試過入深切治療部,但我仍揀他,只因我覺得他踏實,對人真誠,專一,有原則,是一個百份百值得信賴的男人,但倒頭來竟會如此,他,究竟去了那裏,怎麼我身邊竟有一個如此陌生的人?我對這個家庭還可以有甚麼憧憬?

這兩天見著他,我表現得較自然,裝著沒甚麼事發生過,但獨個兒時,哀傷,失望,悲痛仍緊緊纏著我心,好痛!

男爵府

諗開一d....自己多d諗開心既野........唔好比太大壓力自己啦.....唔好既野會自自然然咁過去..........時間就係好好既良藥...捱下一日捱下一日....雖然呢段時間好痛苦......但係都會有淡既一日嫁...........支持你.....媽咪萬歲

大宅

肥嘟媽,

放鬆自己啦 !! 問題不在你,不如你諗既然自己比了一次機會他,如他都仍然不珍惜的話,都冇話好說
你做回自己不需要特別刻意做些什麼,如你真的好冇安全感,你試試坦白同先生傾你的感受,你現在需要怎樣先可以令你重拾你們之間的信任 :wink:

子爵府

呢段日子會好難捱,搵多d野做,攪到自己好吾得閒,吾洗諗咁多野....站起來...

子爵府

好媽媽勳章

通常你唔去諗d唔開心既野...但係個腦會控制唔到去諗d唔開心既野...搵多d野去做...充實下自己...你老公有假期既時候...就兩個人去行下街...睇下戲...做一d好耐無做過既野...過番d開心生活...陪養番d開心感情...

[url=http://lilypie.com][img]

首頁
12345...21

尾頁

跳至