想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

精靈女皇,

留得青山在那怕無柴燒呢? 先打理好自己個身體, 其他嘅嘢逐步再解決啦. 個天要考驗你, 你更要俾佢知你嘅決心. 宜家擔心手術後有無bb嘅嘢係無幫助架, 身體要夠健康夠好, 先有機會做ivf或者試其他方法架.

大宅

精靈女王: 聽你咁講, 而家咁既情況根本都唔輪到你選擇, 為左你自己先如有必要做左手術先啦唔好拖了, 至於做唔做到ivf到時先算啦, 我覺得好多野都係整定, 醫生都冇話你"一定唔可以"做ivf, 係咪?唔好唔開心啦, 積極d去面對. 呢度好多人支持你架

原帖由 ms_ck 於 10-2-18 23:53 發表
bebu,
未手術前...
ivf對一個正常人既成功率大約有20%-30%, 對我可能只有一半啦~ 以我既年紀, 要做到第6次到... 成功率先會去到60%囉...
但如果今次再做手術, 醫生話有冇可能再做ivf... 將會係疑問... :cryi ...

大宅

ms_ck,有好多嘢我哋都控制唔到,但係總有出路架!你哋嘅家庭最重要嘅係你同你老公可以平平安安咁生活,一切都係以你同老公為首,以後伴老嘅日子都係同老公一齊架麻....所以千祈唔好亂諗嘢!愛你嘅人會好擔心同傷心架!!!
努力振作呀!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 ms_ck 於 10-2-18 23:56 發表
無~ 我今日見過幾個dr.啦...
其中有個仲叫我諗清楚自己重要, 定bb重要...

咁你有無見睇埋 dr. tay ?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

精靈女王,

don't be so sad......I don't know what to say.......

but i think, u have to take rest first.....

Remember, I'll always support u no matter what decision u made!!

珍珠宮

好媽媽勳章

而家醫學咁昌明, 就算現在唔得, 可能遲d又有新技術新突破呢! 最緊要養好身子先, 身體好先再努力!

大宅

好媽媽勳章

mc_ck:
雖然無乜點同你傾開,但都有睇開你嘅post,我唔係好識點去安慰你,
但我相信你"一定要養好自己身體"先,有好嘅身體你先可以再去行下一步家!!!
加油!!我地呢度好多jm都支持你家~~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

要choose的话, 梗系choose自己先喇~~
你健康先有机会有bb...你茅健康, 有了bb甘你又会blame自己点解身体唔好, 看不到他们长大~~
你都要为下你c6着想下嘛, 知茅~

~~~O猪 ma要生个健健康康既白白猪 :P~~~
~~go go go~~

大宅

好多時候, 我地都會問點解上天上帝咁唔公平要揀中自己... 但諗深一層, 我地每個人在上天眼中都係人, 有冇試下去諗, 點解上天唔可以揀中你? 點解要係其他人? 難道你希望揀中既係你身邊的親人/朋友去受嗎?又或是只要是其他人你就開心嗎?

既然上天揀中自己, 就要好好的樂觀地面對, 今天你要揀既係要自己or要BB, 但很多人就連揀生存既機會都冇噃...係咪??

如果我係你, 我會堅強咁面對, 先要自己身體健康, 將來既野未必冇轉機, 但今天連自己身體都不顧, 又何來有將來??

希望你明白我講咩啦, 好好愛自己呀! 呢個世界係有奇跡出現

別墅

精靈女皇, 我相信每一個人都會同你講而家最緊要係自己個身體, 個身體唔健康, 你個小b未必可以禁快入到宮. 你要比個好既環境佢先可以生長嘛! 況且, 你仲未知道係唔係真係做唔到ivf, 唔好咁快擔心住. 每個人經歷都有苦有辣, 只係我地點樣面對. 你要頂住, 搵人傾下放開d心情, 同埋或者可以試下調理一下.. 有好多人都係做ivf唔得但係自然bingo架! 中醫都有同我講, 我地最大既敵人係憂慮! 你要積極面對, 唔好比情緒影響!

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

精靈女皇:
好同意 Woojojo講
留得青山在那怕無柴燒呢?
無好嘅身體
點carry好小b呢﹖
所以你真係要搞好自己先
小b知你呢個mama咁苦心
最終一定會嚟搵你嫁
大家都支持你嫁
唔好灰心

子爵府

tay未放完假呀...

原帖由 miffymiffy 於 10-2-19 07:17 發表

咁你有無見睇埋 dr. tay ?

子爵府

Dear All,
大家講既我明...
但今次既手術同之前個2次唔同..
上2次我都話做就做, 希望用最快時間解決左問題, 再提供一個好環境比將來既bb~
但今次既決定好大可能連精靈既藏身所都移走埋... 所以點會仲有可能到bb呢~

民房

其實有無想過領養呢? 我老公話如果我地生唔到bb, 佢話佢會走去領養, 待bb視如已出.

無論親生或領養, 都只差係唔係10月懷胎, 我親眼見個領養小朋友生活得好開心, 因為佢daddy&mami真係由心裡面鍚佢.

大宅

原帖由 ms_ck 於 10-2-18 12:36 發表
因為身體入面有d唔知咩/唔好既野囉...
但再做多一次手術就無咩可能會生到bb...

我朋友都試過子宮生左個瘤,個瘤太遲發現,已大到有half隻權頭咁大,當時醫生都話做完手術要懷孕的機會好微,因為個瘤影響左子宮內膜,就算有左都會小產,因為子宮承受唔到個bb日漸長大,佢當時都好唔開心,因為當時仲未結婚年紀好輕,但佢做完手術之後依家都生左個健康bb,雖然我唔清楚你咩事,但希望你明白有時d醫生只係把最懷情況講俾你知,等你知道最壞情況去到邊,但你都唔使咁灰心,樂觀d對你更加有幫助,太憂慮對身體更加唔好,or你有冇唸個聽多個醫生意見

別墅

我岩岩睇完仁安個網址, 就想起你個case, 有個新方法叫 ivm可以將不成熟既卵子培養:

IVM (未成熟卵子的體外成熟培養)
在IVF實驗中,處理IVM卵子有異於傳統IVF,不成熟的IVM卵子取出之後,需要依據它不成熟的程度(GV或MI)培養在特別的IVM營養液中至到成熟。成熟之後運用ICSI科技使至受精發育成胚胎後移置入母體子宮腔內著床。 (IVM這個新科技目前並不普遍應用於所有不孕夫婦)

你問下醫生可唔可行. 抽左出黎冷藏先, 唔駛即刻放, 你做完手術調理好身體之後, 到時先再打算做唔做ivm.

原帖由 ms_ck 於 10-2-18 23:44 發表
dr.話甘既情況唔敢再谷... 勉強谷左都要諗抽唔抽... 抽左又要諗放唔放...
即係咩都唔好做...

子爵府

whitedog,
唔該你, 不過我個卵巢有事, 唔可以谷卵, 抽卵...

原帖由 whitedog 於 10-2-27 14:11 發表
我岩岩睇完仁安個網址, 就想起你個case, 有個新方法叫 ivm可以將不成熟既卵子培養:

IVM (未成熟卵子的體外成熟培養)
在IVF實驗中,處理IVM卵子有異於傳統IVF,不成熟的IVM卵子取出之後,需要依據它不成熟的程度(GV或MI) ...

子爵府

wupigpig,
我睇左幾個醫生啦~
如果只係普通瘤, 我都做過2次手術~
但今次醫生話係入面發現一d唔好既野, 唔係普通野, 所以佢話唔好'博', 因為如果係ivf抽卵時整穿左會擴散去其他器官~

原帖由 wupigpig 於 10-2-25 02:05 發表

我朋友都試過子宮生左個瘤,個瘤太遲發現,已大到有half隻權頭咁大,當時醫生都話做完手術要懷孕的機會好微,因為個瘤影響左子宮內膜,就算有左都會小產,因為子宮承受唔到個bb日漸長大,佢當時都好唔開心,因為當時仲未結 ...

子爵府

領養呢個問題, 要諗得好仔細... 一d都唔簡單, 因為我地既家族唔係得我同我老公~ 別人點,, 我唔知, 但我自己呢... 小時候冇左媽媽, 雖說都有一個將我視如己出既繼母,但個心都係有d野... 因為身邊有其他人都會講囉~ 所以我既經歷都唔太好~

原帖由 DaisyC 於 10-2-25 00:29 發表
其實有無想過領養呢? 我老公話如果我地生唔到bb, 佢話佢會走去領養, 待bb視如已出.

無論親生或領養, 都只差係唔係10月懷胎, 我親眼見個領養小朋友生活得好開心, 因為佢daddy&mami真係由心裡面鍚佢. ...

男爵府

如果情況係咁, 我唔讚成你再做ivf, 你都係做手術啦, 唔好拖呀, 呢d野唔拖得架, 健康最重要, 你老公鍚你就ok啦, 2個人一起唔係為左生bb, 係因為大家都愛對方, 想同對方白頭到老, bb係2人之間既副產品, 你先係你老公既主菜呀!!!

不過 , 無論你最後決定係點, 我都會support你的, 加油呀!

你有冇睇埋陳煥堂?

原帖由 ms_ck 於 28/2/2010 10:32 發表
wupigpig,
我睇左幾個醫生啦~
如果只係普通瘤, 我都做過2次手術~
但今次醫生話係入面發現一d唔好既野, 唔係普通野, 所以佢話唔好'博', 因為如果係ivf抽卵時整穿左會擴散去其他器官~

...

首頁

尾頁

跳至