跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

回覆 1# 星星沙 的文章

等我去睇下先, 唔該晒! 
我其實都有返開PLAYGROUP,只係想間中換下學習環境同教學模式, 等佢可以見多d世面;不過都會返N班,因為等佢唔洗成日只係對住姐姐呀! 所以佢返咗N班後就諗住PLAYGROUP返星期六。 等妳得閒d再約去tea呀!

別墅

happy0928 當日我囝囝都叫OK啦!係最初第一個老師行埋黎問佢叫咩名時佢因為未warm-up 所以就唔肯開聲,只係望一望個老師
到第二個老師埋黎時佢至開始肯講野,都有問有答有say thank you 同有say bye bye
至於講故事個part 佢都算坐定定到尾,係最初初埋位時佢想起身搵爸爸啫,跟住老師一開始講故事佢就全程都無郁過

別墅

Hi

你地好呀.
講到幼稚園真係煩惱, 其實我呀女今年讀K1.
你地覺得迦南好D, 或 海怡宣道會好???
兩間都收了呀女.

迦南好似課程深D, 但係COMMENT有D人話好, 有D人話唔好.
海怡宣道會就好多人話老師好, 地方大D, 但我又怕課程太淺.

大家有無人可比D 意見我????

另外星星沙, 我看到你都有參加 「開心Mar B郊遊團」, I also join 呀. 到時見啦, rememebr ur BB.

Hahaaaa.
Debby

別墅

"另外星星沙, 我看到你都有參加 「開心Mar B郊遊團」, I also join 呀. 到時見啦, rememebr ur bb.
係呀!到時見啦!我們到時一定要詳談。小兒叫子睿, 你呢??
[/url]
.

原帖由 細細粒媽咪 於 10-3-5 17:11 發表
Hi

你地好呀.
講到幼稚園真係煩惱, 其實我呀女今年讀K1.
你地覺得迦南好D, 或 海怡宣道會好???
兩間都收了呀女.

迦南好似課程深D, 但係COMMENT有D人話好, 有D人話唔好.
海怡宣道會就好多人話老師好, 地方大D, 但 ...

別墅

To: 星星沙: 係呀, 係呀, 一定, 其實我係0712媽咪, 仁無所為啦, 到時見.

但有無其他媽咪可幫下我, 給我幼稚園的意見呀!!

Thank you so much!!!!!!
Debby

別墅

好媽媽勳章

回覆 1# 細細粒媽咪 的文章

細細粒媽咪:
我就無參觀過迦南,所以不能作比較,或者我給一些意見參考:-
1)上課時間: 迦南好像是半天; 海宣則是全日(如是在職媽媽和家中學習環境不理想,我自己覺得讀全日制會較好);
2)海宣紀律不錯, 可能是全日制原因, 而迦南我就不清楚;
3)要考慮上小一派位是否有機會派到自己心儀的小學;
4)海宣是以母語教學的, 這都是考慮因素之一;
5)有機會係公園見到係呢兩間學校讀嘅小朋友,不妨問一下d小朋友讀得開唔開心同鐘唔鐘意返學。 
唔知幫唔幫到妳少少呢!

別墅

Hi ivy230608 唔該你呀.

其他我係working mama, baby is taken by my mum.

所以反full day or half day 都無問題.
我最考慮的是:
-- 程度會不會太淺??
-- 派位如何?? 我心目中是南官
-- 品行方面
-- 關於老師我相信海恰會好些, 因很多人話好.

希望希媽媽給我這兩間學校意見.
(程度我知海怡是較淺的, 但你們覺得是否都可以接受??? 讀小一時會不會好辛苦???)
Debby

別墅

Wa, Ivy 妳D資料好齊全喎!勁呀!

別墅

好媽媽勳章

回覆 1# 星星沙 的文章

就係得咁多咋

首頁

尾頁

跳至