自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我覺得真係要諗清楚, 除咗小朋友意願外, 仲要睇吓小朋友既能力, 如果佢有能力, 不防一試, 始終小學舒服, 升中就好辛苦架啦!

男爵府

原帖由 亞迎 於 10-3-9 18:55 發表
就係咁,所以我家人才叫我考慮轉!亞仔無太大鬥心

你可以問吓學校佢地最近幾年嘅小六生大多數派邊幾間中學, 咁你就知吒間小學係物嘢水平. 如果你覺得唔滿意而又覺得個仔能力/性格可應付到水準高一啲嘅學校(唔一定係英小),你就試吓搵間好啲學校同有直屬/聯係中學. 如果個仔性格係唔鍾意迫, 你搵間好高水準/英小俾佢, 佢唔會讀得開心, 仲可能有反效果, 成績倒退. 好嘅小學唔一定功課多. 我個仔讀嗰間係 band 1 中小, 功課唔多, 我當年揀佢係因為老師好有愛心,而家個仔升左 band 1 英中, 功課亦唔覺多, 我問過老師, 點解好似唔係咁多功課, 佢都幾悠閒, 溫書時間都唔多, 老師答我, 最緊要係學生明白學嘅嘢, 唔使成日咪書. 我又有個朋友, 佢個女讀英小(係出名名校仲有直屬英中), 但個女讀得唔開心, 成績只係一般, 又比老師投訴成績唔夠好(唔係唔好). 後來佢同個女轉左另一間學校(無迫得咁緊), 點知個女讀得好開心, 成績仲比之前好. 所以都係要睇小朋友能力/性格同間學校適唔適合佢. 我個仔間小學, 每年小六升中講座, 都好強調要依仔女能力幫仔女揀間適合嘅中學, 唔係讀得唔開心, 會有反效果.

首頁

尾頁

跳至