嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 蛋白敏感

0下~食米飯都會敏感架 其實蛋白敏感會維持幾歲架,會唔會大過左都會敏感架?? :-(

別墅

我睇過d網

常見過敏症狀有講敏感分幾種情況

皮膚
濕疹,奶癬.皮膚紅疹.皮膚痕癢

腸道
便秘.嘔奶.嘔吐.腹瀉.肚痛

呼吸系統
痰多.喘鳴.打噴嚏.流鼻水.
嚴重既可能導至哮喘.皮膚發炎

同眼周圍有好多眼膠

有本書講過食物0-3歲

18個月前最好唔好食魚.全蛋

12個月前最好唔好食 鮮奶,羊奶.乳酪.芝士

3歲前最好唔好食奇異果.海產貝殼類

大宅

我諗我要買本書返黎研究0下先至得喇 :cry: 好多野都唔食得 :-(

洋房

想問怎樣試蛋白, 是否蒸水蛋給BB食? Thanks.

大宅

homom,

我個仔有食物敏感(對蛋,牛奶,牛肉,蕃薯, nuts .....)1yr 針係健康院轉介去瑪嘉烈醫院打!!! 9:30am 入院 見完Dr 跟住打針觀察到 3:30pm 沒有太大不良反應可回家再繼續觀察, 之後我個仔有少少低燒 & 身體出咗少少濕疹
係醫院打安全D 有問題 PM me!!!
homom 寫道:
boboma,
我bb的私家醫生話我知香港已經無呢隻針藥, 因為order太少藥廠唔送貨到香港, 如果唔係我一定會去私家打1歲針.
其實都係我bb個私家醫生叫我要求健康院比我bb入醫院打針, 因為有機會打完針休克, 我都唔知點好, 入院打針bb又好慘. :-( :-(
另外, 請問你發現bb蛋白敏感後, 幾時先比bb再試食有蛋白的食物 (e.g.蛋糕)?

大宅

meinhardt181,
想試蛋白最好先把蛋白塗在手背上, 等幾小時之後看看有否紅腫或出疹, 如沒有可逐少逐少試, 切忌一開始試太多
meinhardt1818 寫道:
想問怎樣試蛋白, 是否蒸水蛋給BB食? Thanks.

洋房

joeyng,
Thank you. 我仲以為要食落肚先知, 原來手背都可以試倒!

大宅

大宅

大宅

joeyng,

if my bb 出疹 after "把蛋白塗在手背上" does it mean that i should take him to the hospital to take the 1-year old vaccine? coz i've asked my son's doctor & he said if just 出疹, my son can still take the vaccine at his clinic... i'm confused...

首頁

尾頁

跳至