論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 ahusband 於 10-3-20 11:07 發表

呢 d 先係健康既工作環境。我係呢度睇得多,覺得好多僱主既心態真係...

我嘅基本要求, 吸塵,抹地,洗碗, 飯都唔使佢煮,如果醒目,快手, 唔使半日做完, D地方係乾淨的,睇得出來,你做晒D野,話之佢電話粥又好, sleep又好, up to her. 唔使係我面前作狀做野,係度打太極咁眼寃. 呢D係上工時我同件dirty丫烏講嘅. 叫埋Indonesian agency translate, 佢好爽咁答我"Ming Bak, 鵝回豪卑滲基遭." 結果真係比我講中,係度見身郁唔見米白. 6日掃把佢.
佢10 pm sleep, up at 8 am.
Besides lunch and dinner, breakfast and消夜都要食個公仔麵,話"豪豪色"喎.
咁叫乜野心態呢?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 ahusband 於 10-3-20 10:49 發表

我對上幾代都係中華漢族,妳好嗎?

哦,原來係為左未來既吞 pop 而打好基楚,我真係誤會左大家既一番心思...

我家工人由初嚟100磅去到而家125磅,五尺爭一吋,一日早、午、下午茶、晚餐,得嗰四餐,就証明我地幾刻薄d工人啦。日日黑口黑面,同佢講嘢唔答你,做嘢好似拆樓咁,重以為以前佢係家鄉做地盤,咁呢d職業病又好難根治嘅。每次番屋企門鐘幾次都冇人開門,佢同我講係廁所出來,所以咁耐先開門。咁又係我地咁刻薄佢地,食得多,自然疴得多啦,咁佢唔舒服肚疴,咁响屎坑sms吓同埋打電話比同鄉講太太比好多嘢我食,所以肚疴呀,咁都啱嘅。自己開明珠台睇電視,話睇新聞,咁又係,香港咁多外傭偷嘢,經血湯,漂白水開奶,打劫自已79歲嘅老細,同埋咁多國家大事,補吓習都要嘅。話到尾我地d香港僱主真係冇星加坡d僱主咁十全十美。又冇假放,二千蚊人工,大肚有病又可以返歸,你話我地d香港僱主幾刻薄吖!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔駛明正言順set時間表俾佢抖, 佢哋自會知道點樣安排工作時間, 但亦唔駛刻意重覆叫佢做一啲已經完成o既工作.

公爵府

我姐姐都係6點半起身做野, 做到夜晚10點左右就訓, 中間冇定明幾時休息時間, 如果我返工(一星期放3-4日左右) 99早上會幫手睇bb, 自己媽媽下午黎, 如果我放假, bb自己湊返, 工人姐姐可以慢做家務, 做完有時座低send下msg, 或者打電話同佢屋企人傾計~ (我屋企 2大一少, 冇乜特別野做, 都係煮 bb 2餐, 大人一餐, 家務)

水晶宮

好媽媽勳章

一句說話,令大家誤左
我叫佢抹多次地,係因為細b食到成地飯,佢比我細b係sofa個邊自己食飯,結果成地成sofa都係,咁我緊係叫佢抹多次啦
唔係專登叫佢抹多次
我都無專登整時間表比佢做野,我連家規都無比佢,
係佢自己好叻咁有規律咩時間做d咩
我無食飯唔比佢食,我成日仲問佢餓唔餓,仲專發買d印尼麵比佢,就係驚佢食唔慣,餓住個肚做野,
我又無要求佢做到咁夜,全部時間都係佢自己set好晒,
我真係要贊贊佢,佢做到咁夜係因為佢有責任心,
個日既野未做完佢就唔去訓,我都叫佢早d訓,你估我唔驚佢第二日唔夠精神咩,佢一味答我:太太,得啦,唔使佢咁盡責我請到佢暫時都好開心

水晶宮

好媽媽勳章

我無刻薄佢呀我對人好好架
我姐姐仲成日話:多謝太太
我食乜都預佢,佢做野真係唔使我粗心,係姐姐比細b食飯食到週圍都係,又踩黎踩去,所以我叫抹多次地下囉
原帖由 FA8866 於 10-3-20 12:09 發表

呢個健康既工作環境都係要慢慢培養,事實上現今工人既質素...自問如我依家請,都未必會包容到.mouth:
我始終都相信僱主都唔想煩,請得人番黎都係想有個人幫輕下,但依家好多工人都係呃得就呃,懶已叫好啦,請 ...

水晶宮

好媽媽勳章

FAFA
佢做完野我無check佢架,因為佢真係好比心機抹唔係行埋去求其抹2野比我睇,我同佢好似朋友咁,無鬧佢架,仲成日笑笑口,又同佢講下笑,
佢好好架,佢真係唔明個d,佢會話我知,唔明,唔會扮明或知道
原帖由 FA8866 於 10-3-20 10:47 發表

有d新黎既工人會驚青d,真係問佢餓唔餓都唔敢講真話.
如您見佢做野時都專心聽話既,可以見佢完成一part,差唔多時間就先叫佢lunch,佢早做完野您可同佢一齊行去check下佢做既野,有邊方面可以改善下.[唔係鬧喎,係睇下佢 ...

水晶宮

好媽媽勳章

原帖由 ahusband 於 10-3-20 09:30 發表
其實將心彼己,你地真係覺得一大早起身做唔停,做到訓,中間只有 45mins break 係應該嗎?

做晒 d 野抹地抹多次?

比著你地返工個老闆咁對你地我諗你地都唔會覺得應該既應該既...

呢樣其實亦反映到中國人公司/老闆同 ...
你誤會左啦!係姐姐比細b(14個月)自己食飯食到週圍都係,又踩黎踩去,地下痴立立嘛,所以我叫抹多次地下囉,唔係踩到成屋都係
我當然有比時間佢食飯,抖下,連下午茶都有預佢,
反而係姐姐拒絕我,成日話唔肚餓

水晶宮

好媽媽勳章

原帖由 cheungbaby 於 10-3-20 10:08 發表
你工人真勤力, 值得一讚! 我唸新黎工人如果冇野做坐係度比你望住佢會周身唔自在. 可能仲驚所以佢唔敢停~ 會唔會比d輕巧d野佢做例如坐係度抹下調味料樽/玩具, 同小朋友玩下等, 比佢坐陣唔使用力? ...
我無分付佢要做d咩架,佢自動波做,我成日都陪下細b同上下網,做下自己d生意野,無理佢架,係同佢去買,教下佢咩檔買野囉

水晶宮

好媽媽勳章

argee,我個心態都係你做好晒d野,我唔會理你,唔使煩我就ok
原帖由 nc2000 於 10-3-20 11:25 發表
僱主既心態有問題, 係咪都係比班心態有問題工人訓練出黎架呢?:;pppp: 我相信hk 僱主絕大部份都係知道你好我好, 你唔煩我, 我唔煩你呢個咁簡單既道理既! 邊個僱主唔想同樣有個健康既居住環境!

...

水晶宮

好媽媽勳章

係呀,我請工人時都好驚呢d野事實依家好多工人都好.....嘔血,所以d僱主個個都係咁,工人幫得手,做僱主都會識做d
原帖由 Sharon886 於 10-3-20 11:40 發表

咪係,有邊個想日日同住朝見口晚見面既工人互相猜度?

就係見得太多唔好既工人囉!

要train一個合乎自己要求既工人要幾多心血功夫口水同時間呀!如果工人唔好偷賴愉野偷錢駁咀玩野唔聽教是如何呀!

有邊個唔想舒舒服服?唔 ...

水晶宮

好媽媽勳章

原帖由 吱仔與lo仔 於 10-3-20 12:24 發表
呢樣我都贊同, 如果佢做好晒嘢, 叫佢早d去休息~~養足精神做第2日嘅工作, 如果晚上成11點幾12點先訓~~第2朝6:30咁早起身, 可能會影響工作表現

不過我估你工人可能新嚟, 驚青d, 又怕無咗份工, 所以係咁做唔敢停手~~~ ...
係呀,我都係咁諗,佢第一次黎,唔敢咁早訓,不過佢洗野真係拖長黎做,我見佢慢慢洗

公爵府

原帖由 kitty0502 於 10-3-20 13:58 發表
FAFA
佢做完野我無check佢架,因為佢真係好比心機抹唔係行埋去求其抹2野比我睇,我同佢好似朋友咁,無鬧佢架,仲成日笑笑口,又同佢講下笑,
佢好好架,佢真係唔明個d,佢會話我知,唔明,唔會扮明或知道 ...

呢樣係最好.有唔明識得問,我最憎個d唔明但又係咁話明白,簡直混吉.
原來係食飯整污糟,咁當然要即時處理啦.
您可以睇下佢平日做野工序有無問題,可以令佢控制時間好d,就唔駛晚晚搞到夜訓lu.
我有d規定,如換床單,大抹窗等...我有比時間表佢,幾耐做一次,其他野佢日日做,dirty極有個譜,佢搞得掂我就唔會理佢架啦.:lol:

水晶宮

好媽媽勳章

原帖由 FA8866 於 10-3-20 14:32 發表

呢樣係最好.有唔明識得問,我最憎個d唔明但又係咁話明白,簡直混吉.
原來係食飯整污糟,咁當然要即時處理啦.
您可以睇下佢平日做野工序有無問題,可以令佢控制時間好d,就唔駛晚晚搞到夜訓lu.
我有d規 ...
係呀,我都會好長氣問佢知唔知呢樣咩黎,點整...佢又好叻答到我,唔知個d就答唔知,我教佢一次就記得
我係見細b踩黎踩去頂唔順先開口
佢今日抹完窗,係我仲訓緊覺既時候

公爵府

原帖由 lily-of-valley 於 10-3-20 12:37 發表

我嘅基本要求, 吸塵,抹地,洗碗, 飯都唔使佢煮,如果醒目,快手, 唔使半日做完, D地方係乾淨的,睇得出來,你做晒D野,話之佢電話粥又好, sleep又好, up to her. 唔使係我面前作狀做野,係度打太極咁眼寃. 呢D係上工時我 ...

查實您份工好打過我囉.
我一家4口[大人],每人食lunch時間都唔同,食既野又唔同,阿姐一個lunch有時要煮4次,佢自己就是但跟一個食.
我間屋有3層連花園,一次過出去買2日"送",所有清潔,有時tea,有時我99突然臨食野時轉軚要食第2d,佢又要仆出去買,有時幫我買雜誌,幫老公買煙仔,哈.6合彩都試過.死未?
但我bun每日7:00a.m起身,晚上最多9:30p.m.已可以入房休息,除左好緊急,否則我地唔會晚上叫佢出房啦,宵夜我地自己整,但唔駛洗,佢早上會洗.
如我個阿姐去您屋企,可能佢得閒到可以搣手指度日.

水晶宮

好媽媽勳章

你阿姐仲掂,其他阿姐肯定黑面
原帖由 FA8866 於 10-3-20 14:40 發表

查實您份工好打過我囉.
我一家4口[大人],每人食lunch時間都唔同,食既野又唔同,阿姐一個lunch有時要煮4次,佢自己就是但跟一個食.
我間屋有3層連花園,一次過出去買2日"送",所有清潔,有時tea,有時我99突然臨食 ...

公爵府

原帖由 kitty0502 於 10-3-20 14:47 發表
你阿姐仲掂,其他阿姐肯定黑面

係呀,其他阿姐可能唔止黑面,落瀉藥都似.
您記唔記得有套戲"家有喜事.."周星星早餐要打邊爐??
唔係講笑,我信我阿姐係做得到架.

水晶宮

好媽媽勳章

咁你地要小心d
原帖由 FA8866 於 10-3-20 14:56 發表

係呀,其他阿姐可能唔止黑面,落瀉藥都似.
您記唔記得有套戲"家有喜事.."周星星早餐要打邊爐??
唔係講笑,我信我阿姐係做得到架.

公爵府

原帖由 kitty0502 於 10-3-20 14:58 發表
咁你地要小心d

我阿姐有名堂架,[絕世好賓]係咪好架勢堂呢?
咁多年,佢最值得我錫既係心地好,呢d係日子耐察覺到既,所以我唔會擔心佢比瀉藥我食.最衰佢年紀開始大,老花眼都出埋,過2年佢細女出身佢都退休lu,到時我都未必會再請工人,怕請到唔好既會嘔電.

水晶宮

好媽媽勳章

到時你可能唔慣無姐姐用因為依家佢真係好幫得手無比錯名佢
原帖由 FA8866 於 10-3-20 15:03 發表

我阿姐有名堂架,[絕世好賓]係咪好架勢堂呢?
咁多年,佢最值得我錫既係心地好,呢d係日子耐察覺到既,所以我唔會擔心佢比瀉藥我食.最衰佢年紀開始大,老花眼都出埋,過2年佢細女出身佢都退休lu, ...

首頁

尾頁

跳至