爸爸專區

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 cheapbombom 於 10-3-31 23:07 發表
泊車都係我一大心理關口....一眼關七, 暫時對我黎講=神乎其技...

睇屋企人泊車, 2下攪掂...好似有倒後眼咁...好想快快有咁既一日...

家人常說, 功多藝熟...

...

依家我泊車都算ok呀!果次係個商場位好窄,而且,最大問題,係我個C6係我隔離 平時我都無呢件事發生,佢係我隔離嘈住晒,我就越泊唔到 所以,我最怕d男人坐係我隔離
My Two Princess

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 littlesister 於 10-4-1 09:15 發表

咁啱既, 我通常都要用幾十手軑先入到個車位, 成日阻住後面架

泊多D真係有幫助 依家我送返學,泊S位,多數3-4手軑就掂,算係甘啦

子爵府

我諗我重驚過你,我考左牌十幾年,之前考手波,考完都揸車出街,之後無揸一排,老公又轉左駕自動波,跟住十年都唔敢揸,試過補鐘自動波,又試過去些遍遠地方試下,真係唔知點解好似差小小野未做咁,之前可能習慣要成日轉波,而家唔洗所以成日覺得差些小野,做唔齊咁,所以一上車已經好驚,到呢家都重係死都唔敢,我都唔知點解會咁驚.

琥珀宮

原帖由 hhss0203 於 10-4-1 12:27 發表
我都係P牌仔, 成日俾人CUT 線及食位 .

我泊車都未係好得, 一定唔止十手呔 真係扭來扭去都泊唔到 不過我未放棄. 唔得咪泊夠三十次.

我未學車前都好怕D大車, 在馬路上見到D貨櫃駛近 ...

如果2邊都有大車,我就唔會2頭望,只望前面 一望隔離,實嚇死我mouth:

別墅

原帖由 pigpig 於 10-4-1 16:09 發表

依家我泊車都算ok呀!果次係個商場位好窄,而且,最大問題,係我個C6係我隔離 平時我都無呢件事發生,佢係我隔離嘈住晒,我就越泊唔到 所以,我最怕d男人坐係我隔離 ...

我直頭系唔準我老公上我車.....個種壓迫感, 驚過考車牌個陣.

琥珀宮

原帖由 哥師奶2010 於 10-4-1 16:25 發表

我直頭系唔準我老公上我車.....個種壓迫感, 驚過考車牌個陣.

所以老公係度,多數由佢渣,我費事勞氣呀 佢好煩!我渣,佢坐我隔離,十次有十次都要鬧交收場

男爵府

你形容得好好! 我老公都超煩, 明知我係新牌又要求多多, 又話我讓人cut 線. 快又話快慢又話慢 .
真係自信心少d都死. 不過我仍活在魔掌中..............
教車師傅真係細心好多.

原帖由 哥師奶2010 於 10-4-1 16:25 發表

伯爵府

你地講既情形, 係我家姐同姐夫身上成日發生...

坐佢地車, 久唔久有壓力, 因為姐夫開車, 家姐好多時都插咀...拿, 叫你係頭先路口轉啦, 總係唔聽...家陣dull路啦, 抵唔抵死? 姐夫一直沉默不語...不久, 又話, 你揸咁慢, 總之由我揸...

之後, 車廂氣氛就會變得好差, 好在姐夫好脾氣, 很少反駁...

我, 從沒有說老公開車不好, 一來, 我唔識渣, 2來, 我覺得另一半開車係辛苦嫁, 點解唔好好讚揚一下對方呢? 我只會說, 老公, 頭先個灣你入得好好, 他日我有你一半就好了...

夫妻之間要常互相欣賞同尊重, 渣車係咁, 做人都無咁, 叫有品嘛...

所以, 我係女人, 都看不過家姐的行為...有時會替姐夫出氣, 家姐只會說, 她日你學曉你, 因住比我仲勵害啦....

原帖由 hhss0203 於 10-4-1 17:44 發表
你形容得好好! 我老公都超煩, 明知我係新牌又要求多多, 又話我讓人cut 線. 快又話快慢又話慢 .
真係自信心少d都死. 不過我仍活在魔掌中..............
教車師傅真係細心好多.

...

大宅

醒目開學勳章

原帖由 agneskong 於 10-3-31 15:12 發表
我都係P仔,幾十歲人先學渣車,但我成日同自己講,我一定得,連d阿伯、阿嬸、菲菲同印印都得,我一定得…又好彩考牌當日仲暢順過平時練車,比我一TAKE合格 ,樓主加油呀… ...

agnes

我同你一摸一樣呀, P仔做左一個月, 仲補緊鐘...
過親線都一額汗呀.

伯爵府

今日上左第一堂, 感覺尚OK, 無想像咁恐佈...
CF真係好有耐性, 我對住佢好放心, 緊張既心情放下大半...佢好有心機同我講, 要我比心機學, 唔好怕問, 唔好怕錯, 盡唔到咁多野好正常, 無人係超人...

學左1.5小時, 頭半小時講野, 之後足足一小時就在馬路不停行同轉彎....我轉彎控製太盤不算太掌握得到...頭2手太OK, 之後回太就亂晒大龍...

師父說我心急, 邊有人第一堂就做得好好...佢唔單止有耐性, 仲懂心理戰述, 他讚我直路揸得不錯...

回家後弟弟馬上問我驚到死得未, 我說CF有讚我直路OK, 佢話, 傻既都識揸直路嫁啦...

比少少信心支持下得唔得? 算啦, 老公說肯踏出第一步已不錯...

原帖由 cellcellu 於 10-4-3 16:25 發表

agnes

我同你一摸一樣呀, P仔做左一個月, 仲補緊鐘...
過親線都一額汗呀.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我都做咗P仔一個月咋! 我呢個老婆婆都得, 妳一定得架.

大宅

原帖由 pollybell 於 10-4-1 16:15 發表
我諗我重驚過你,我考左牌十幾年,之前考手波,考完都揸車出街,之後無揸一排,老公又轉左駕自動波,跟住十年都唔敢揸,試過補鐘自動波,又試過去些遍遠地方試下,真係唔知點解好似差小小野未做咁,之前可能習慣要成日轉波,而 ...

我都係考了成十年牌, 一TAKE PASS, 師傅都讚我有男人揸車個SENSE, 考牌後,每次出車, 老公就好緊張, 又話我慢, 又唔識CUT線, 令我好有陰影, 但佢唔同車, 我又唔識路, 終於冇MUD 點揸過架車, 前年補過鍾都冇揸, 真係唔知點先可以克服呢個心理障礙

伯爵府

今日最後5分鐘, 由CF揸番架車回去時經大路, CF話, 學多幾堂你熟左就都要出大路嫁啦....聽到都驚...

我光是想都怕...唯有幾堂後至再諗...

原帖由 candace 於 10-4-3 23:18 發表

我都係考了成十年牌, 一TAKE PASS, 師傅都讚我有男人揸車個SENSE, 考牌後,每次出車, 老公就好緊張, 又話我慢, 又唔識CUT線, 令我好有陰影, 但佢唔同車, 我又唔識路, 終於冇MUD 點揸過架車, 前年補過鍾都冇揸, 真係 ...

大宅

好媽媽勳章

咁恐怖?? 我排左4月筆試...ok既話生完就開始跟cf....希望ok啦, 如果唔係c6實串到我"fly"起...

民房

我都係要的起心去學車, 但係上網睇了一大堆駕駛學校的介紹, 都不知邊間好d. 可否介紹你個cf給我? 我都好需要一個有耐性的. 請PM我. Many thanks.

原帖由 cheapbombom 於 10-4-3 21:42 發表
今日上左第一堂, 感覺尚OK, 無想像咁恐佈...
CF真係好有耐性, 我對住佢好放心, 緊張既心情放下大半...佢好有心機同我講, 要我比心機學, 唔好怕問, 唔好怕錯, 盡唔到咁多野好正常, 無人係超人...

學左1.5小時, 頭半 ...

複式洋房

何止呀!考到後還要面對真正自駕時既問題。不過個個都係咁架,慢慢適應咗就無野啦~

大宅

揸得多就會得, 之前好少揸, 一泊車就手騰腳震, 經過大半年接送亞囡, 而家接放學可以一兩手攝入街邊位, 係練番嚟. 都試過入唔到S位, 俾人勁啤加XYZ 口形.....
只要多練同唔好怕瘀就得.

禁止訪問

民房

我都係超蛇"qure",手眼又唔協調嘅人! 老公一直叫我去學車我都唔敢......我好驚我會撞倒人/車!!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我有牌十幾年,屋企有車,但都唔敢楂。

首頁
12345...6

尾頁

跳至