夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

原帖由 claudialuk 於 10-4-3 20:08 發表
可能初時都會俾你睇...因為佢做錯了。
但漸漸,佢會開始唔開心, 覺得自己已改,好努力,但你仍然不相信佢...這樣只會將他越推越遠,因為我之前不斷地查佢, 查了...看到丁點可疑都會質問佢...但這樣做,只會令大家關係越來 ...

睇佢 d 野係比個 signal 佢, 我仲緊張你
偷食都要小心 d, 咪比我知
偷得咁辛苦, 佢都無引. 費事偷啦
除非佢想散左頭家另計

洋房

我同他離婚了,在離婚的路上我很決絕,而他還多次想我比次機會他.....半年內,他跟第三者斷了,但我反反覆覆的情緒,跟他糾纏不清的感情,畢竟15年了.他曾有改變令我想可以比一次機大家重新一起....................

來到今日,我跟他說,你就返來吧,我地再重新開始,面對以前去一齊努力....................

可惜........他拒絕了!他說我當初一意孤行要離婚,連屋企銷匙都拿走,現在他反而要等大家再冷靜d,等我再開心d先,但強調沒有同第三者有野,他仍是好鐘意我..........

我唔知他到底想點?他比我感覺他有d怕返屋企..........我都想他對我好d...........呢件事上面我承應有d野我急進左,但的確難以接受...................

複式洋房

虽然老公已经做出改变来令我安心,但我自己的猜疑心还是成日令我疑神疑鬼,还是放不下去偷查看他的sms。。久不久我会耐不住去问他一些来历不明的号码。。结果会弄得大家都不高兴。。
我有时真的很讨厌自己。。也很苦恼什么时候才能一百巴仙信任他?

水晶宮

以上幾位提及 "不信任" 和 "偷查" 的問題。

這些都是深受傷害之後的很正常的舉動吧。我在想,這樣做,究竟目的是為了什麼呢?應該是為了想證實他是否清白或者是否又再度背叛吧!如果有證據顯示他清白,自己就當場安心了;如果有證據顯示他可能仍未斷外邊,自己就再度陷入痛苦之中。但無論是前者或後者,自己都仍不滿意仍有疑心仍有理由不想去相信,於是又再找其他證據企圖去 support 之前偷查到的,而這個cycle 不斷重複上演,直到自己筋疲力盡 ...... 再回望這些舉動,很明顯,目的似乎並沒有達到,對二人感情亦沒有任何幫助,部份的心思和時間都放在偷查、發掘和鑽研,餘下那有足夠的心思時間去愛自己、去重建關係和享受劫後難得的二人的相處呢?而且,那些舉動令自己變得一點也不可愛,更隨時令感情再度破裂 ...... 那麼,自己仍要繼續嗎?

我在這裏轉載兩篇文章給大家參考一下,希望有點幫助吧!
http://mypaper.pchome.com.tw/chiuhsien/post/1244980048
http://mypaper.pchome.com.tw/chiuhsien/post/1245142022

大宅

本人現在一樣是復合中,更和第三者有聯絡好像朋友,希望可以知道c6有否講大話,雖然痛苦,但第三者可以清楚c6所有,現在叫他們一起,第三者都願意!

複式洋房

[quote]原帖由 claudialuk 於 10-4-3 20:08 發表
但漸漸,佢會開始唔開心, 覺得自己已改,好努力,但你仍然不相信佢...這樣只會將他越推越遠,因為我之前不斷地查佢, 查了...看到丁點可疑都會質問佢
...但這樣做,只會令大家關係越來越差...鬧交收場。

這也是我現在的情況。。我揀著原諒佢﹐但又不能令自己去信佢。。
如果繼續這樣做﹐我很怕遲早會令大家關係越來越差。。
真想可以像電腦般re format ,permanently delete 不開心的那一段。。

複式洋房

原帖由 mimi117 於 10-4-6 13:29 發表
本人現在一樣是復合中,更和第三者有聯絡好像朋友,希望可以知道c6有否講大話,雖然痛苦,但第三者可以清楚c6所有,現在叫他們一起,第三者都願意! ...

wow, amazing...可以肯定第三者放的下﹖

複式洋房

原帖由 全為愛 於 10-4-6 01:24 發表
以上幾位提及 "不信任" 和 "偷查" 的問題。

這些都是深受傷害之後的很正常的舉動吧。我在想,這樣做,究竟目的是為了什麼呢?應該是為了想證實他是否清白或者是否又再度背叛吧!如果有證據顯示他清白,自己就當場安心了;如果有 ...

好多謝你的分享。。

等待驗證會員

就是啦...
試過幾次, 我說要看...
他好嬲, 就很大聲答我「看啦看啦,不看你不舒服嘛」
最後看了...他沒錯, 結果鬧得不歡而散...
明明很開心的關係, 都給我弄糟了。

好像昨天...我看見他神神秘秘地拿著手提入廚房...
心裡一沉...不知是否有人給他SMS ? 或是什麼...? 立即變得神經兮兮...
結果我在他去洗手間時, 我偷看了他手提...
但其實那個SMS , 是我之前發給他的....
所謂的神神秘秘, 亦只是我自己疑心生暗鬼吧...

其實好多時...佢既「唔妥」...可能都係自己疑心大...而製造出來...

原帖由 Wife33 於 10-4-6 13:49 發表
[quote]原帖由 claudialuk 於 10-4-3 20:08 發表
但漸漸,佢會開始唔開心, 覺得自己已改,好努力,但你仍然不相信佢...這 ...

複式洋房

原帖由 claudialuk 於 10-4-6 14:38 發表
就是啦...
試過幾次, 我說要看...
他好嬲, 就很大聲答我「看啦看啦,不看你不舒服嘛」
最後看了...他沒錯, 結果鬧得不歡而散...
明明很開心的關係, 都給我弄糟了。

好像昨天...我看見他神神秘秘地拿著手提入廚房...
...

不知道是自己神經兮兮﹐ over sensitive 還是什麼。。如果沒看到什麼﹐ 就會懷疑也許他刪除了通話/sms記錄...唉。。總而言只﹐我現在是非常沒有安全感﹐這對他和我﹐都很辛苦。。
我和他說﹐不要再對我隱瞞﹐我希望他會和我share 每一件事。。畢竟我現在最需要的是。。重新找回他給我的信心。。

等待驗證會員

我都有咁諗....

原帖由 Wife33 於 10-4-6 14:56 發表

不知道是自己神經兮兮﹐ over sensitive 還是什麼。。如果沒看到什麼﹐ 就會懷疑也許他刪除了通話/sms記錄...唉。。總而言只﹐我現在是非常沒有安全感﹐這對他和我﹐都很辛苦。。
我和他說﹐不要再對我隱瞞﹐我希望他會和我share ...

子爵府

我 c6 無抗拒我睇佢 d 野
凈係話, 如果你睇左令你安心, go ahead
我好多時係響佢面前睇

別墅

個腦隔一段時間就會走d唔開心嘅嘢出黎,諗到佢咁對自己,就好唔開心!要真正原諒佢,講就容易,要做就好難!

其實真係好想同佢過返以前嘅生活,但係個心就做唔到,有時諗係咪真係要分開呢?但係十幾年嘅感情好難話分就分!

錯嘅係佢,點解要我去承受呢d痛苦?唔係佢去承受?男人真係好自私,只求自己開心,不理別人感受!

洋房

我開始放棄查C6手機或MSM,我想要用所有時間去查不如不查,他要同她(第三者)一齊不需回家,只要講一句話(離婚)便可以了,但現在對佢信任由零開始,如果大家想一齊的話真的需要時間,要當他由第一次相識開再次了解c6,對大家都有好處。各位姊妹不要再為c6煩腦,如果再為此事他怎様對你不好,不如想想令大家之後一齊生活活得多好。(我相信人生裏真的有幾多個十年)這句說話。

男爵府

過去的已經過去~選擇咗自己嘅決定就要有勇氣行落去~
我嘅故事相信同大家差不多~
選擇咗復合都已經8個月,我個人好簡單,好容易開心~
幫自己&<BB>裝扮下,同朋友食下飯,好快就會過度咗唔開心嘅時間~
我好快過度咗啦~
唔好再CHECK啦~唔信就唔開心咁點行落去呢?
我地一家三口依家好開心呀~大家一齊努力啦^.^

複式洋房

回覆 33# fionho99 的文章

你所說的正如我所感受的。。
雖然C6已經做好多野去令我開心d。。但個心就係隔一段時間就會走d唔開心嘅嘢出黎。。

大家一齊努力啦

大宅

很明白各位媽媽的傷痛和內心爭札,因為我也跟妳們一樣走過,亦跟妳們一樣選擇原諒,開版的目的就是想設一個地方,給大家吐心事,互相支持,走過呢個復合之路,最後是希望我與你也能夠有個溫馨快樂的家庭啦!
其實我相信無可能忘記,反而我們可以諗下如何可以互相鼓勵大家做一點積極和快樂的事,把舊中的事慢慢給時間沖淡,有時候我會想,我老公原意回來,比起那些鐵石心腸,老婆仔女也不要的男人已經好好,幸福婚姻都不是人人可以擁有,我應該珍惜這個復合機會;試想想,很多夫婦即使相愛,可能因為患病、意外、生活環境而未能一起,我地真係算幸運了。望向別人幸福的婚姻,就會看到自己所缺;當現實望向自己真係擁有的,其實並不是這麼不快樂。
來啦,一齊來努力啦,一齊發揮正能量,歡迎分享一些能夠和老公重拾甜蜜的事情…..

大宅

原帖由 包容的老婆 於 10-4-7 02:54 發表
我開始放棄查C6手機或MSM,我想要用所有時間去查不如不查,他要同她(第三者)一齊不需回家,只要講一句話(離婚)便可以了,但現在對佢信任由零開始,如果大家想一齊的話真的需要時間,要當他由第一次相識開再次了解c6,對大家都有好處。各位姊妹 ...

你做得好好...
我自己會同自己講, 呢個男人係新相識, 佢以前曾經為左女人而拋棄妻兒(我無當自己係佢老婆呀)~~ 現在他因為以前的事, 願意改過自新~~ 而我, 是他新識的女友, 我用這樣的心態, 對他會寬容好多, 亦無咁多要求~~

複式洋房

To : buyer
你開這版的確好好 ! 十卜, 十卜 ! 以上bk mama 都說出自己的心聲, 自己不太懂得表達心情.不過, 我覺得人總喜歡新鮮感 ... c6 對了我 10幾20年了, 確係好悶, 有時會轉下個 look, 轉下 style, 轉下新菜色...什麼都轉下, 保持自己新鮮咁 .

複式洋房

加油丫~~
復合係一件好難既事...

首頁
12345...8

尾頁

跳至