自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

我女又係成日比蚊針到隻眼腫晒, 我通常搽一隻蚊膏 anthisan, 藥房有售, 2-3日就消腫, 好過搽類固醇, 夜晚滴幾滴 lemon grass 落棉花度, 擺係床頭驅蚊, 好有用

大宅

lemon grass是否香熏油? 那裏有得買?

原帖由 NatalieMaMa 於 10-4-2 17:48 發表
我女又係成日比蚊針到隻眼腫晒, 我通常搽一隻蚊膏 anthisan, 藥房有售, 2-3日就消腫, 好過搽類固醇, 夜晚滴幾滴 lemon grass 落棉花度, 擺係床頭驅蚊, 好有用 ...

子爵府

畀面勳章

係呀, 賣香薰油嘅地方都有得賣, 我係永安買, 佢成份天然, 我覺得佢好過驅蚊器, 入面d化學野小朋友吸咗唔係咁好.
lemon grass 滴幾滴可以一個星期都仲有味, 都幾come用.

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 Sueita 於 10-4-1 13:06 發表
我細女又係咁...咬手腕, 手背+手指紅腫三日, 先慢慢退, 老公見到以為佢比蜜蜂針...

Uni-Rax-HC Cream
生產商係環球製藥UNIVERSAL PHARMACEUTICAL
http://www.upll.com.hk/en/productsearch.php

真係要買係HOME守 ...

我亞女都咬到手腳腫左
請問邊款產品?? 我唔知邊款??
thanks

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 kellyly 於 10-4-1 14:28 發表
我仔又係咁KA
我就叫醫生有無咩藥膏好
佢就開左"Betacin Cream"呢隻藥膏比呀仔搽
ok wo第2日消左7-8成腫
再搽3-4次就無晒消晒la
但唔知出面有無得就咁賣。 ...

請問藥房有冇??
thanks

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

OVEROVER~~~上個星期亞仔又中招,右耳變小飛像,左眼變左亞rain,左右2隻手變左紅燒豬手,不過今次渣藥都唔多掂,我走去買左隻藘薈凝膠,幾得喎,渣左3日退哂d紅

男爵府

我試過兩條秘方, 響我女同佢同學仔身上都好 work, 最緊要係夠天然無藥性, 唔使擔心 side effect:

1) 韮菜汁 (適用於身體任何部份,眼周圍除外)- 街市買2蚊, 每次用幾條, 切碎後放入碗內"中" 或用匙更"顏", 然後用菜汁搽落針口紅腫的地方, 自然風乾, 再搽, 再乾, 如是者幾次, 一晚已不再痕/痛, 第2 天再搽幾次即消腫.

初初搽, 會有少少拮拮地, 不過係好輕微, 小朋友都頂得住.

2) 蔗片糖(適用於小肢體例如手指手掌等) - 用熱水開溶, 唔好溝水喉水, 再攤返涷少少, 唔好全涷, 熱熱地但可以放隻手入去浸果種. 初放入, 因為熱的關係, 針口位好似一下下收緊咁, 水漸涼就無乜感覺, 浸到水涷左就倒去, 此時已止痕/痛, 但未消腫, 腫要過多1-2天會自己消去。

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

複式洋房

過幾日就無事咖啦

大宅

我屋企前排日日飛一隻蚊入黎,黑色,打死完一隻又剩係一隻飛入黎,買左兩包獨子蒜($14),lemon grass油($100) ,蕃茄抽取液防蚊貼及噴霧,雄性蚊拍翼機($218),防蚊表都照4點幾咬我咀和面,要搽紫花油響塊面先瞓到,那到bill眼水
上網search到台灣有個捕蚊達人出左個仿人体呼吸氣息的捕蚊器,找到捕蚊達人指定於元朗大棠路一間專賣室外傢俬的shop有分銷(其他地方會有大6假貨),成$490個,呢幾日太濕屋企開冷氣冇開窗,遲d開窗時試下怎樣捉蚊
發明人是–個巨蟹爸爸,他的baby又要因為被蚊叮而經常哭激發起發明這個device的决心,我覺得佢部機貴在通過多國的測試標準和支燈

別墅

我朋友教我用保心安膏, 厚厚的塗, 初頭有少少"興", 之後就無嘢, 止痕同埋消腫好快架! 好WORK架!

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我細囝又係,d蚊好鬼c鍾意佢,次次咬耳,面,腫到c,剛蚊完,成個亞凡達甘呀,面咬眉心上下2粒,nose一粒,耳一粒,你話腫唔腫到成個亞凡達甘呀,好啦,消腫完第2日,眼下又咬,又腫過,我今日先講話佢成個亞凡達甘,佢答我走左啦,笑c我
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都覺得ok架,但一咬面,就橙,唔揸得.

原帖由 happytse 於 10-4-13 23:04 發表
我朋友教我用保心安膏, 厚厚的塗, 初頭有少少"興", 之後就無嘢, 止痕同埋消腫好快架! 好WORK架!
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

別墅

我試過面都照查, 不過開始紅就即刻洗面, 好快消腫!

原帖由 冰極 於 10-4-13 23:38 發表
我都覺得ok架,但一咬面,就橙,唔揸得.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

首頁

尾頁

跳至