母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

正!
我地要繼續堅持落去啊!
+別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿+

別墅

樓主可否張貼在"產前產後"﹖令更多媽媽選擇餵母乳,造福下一代?

媽媽的家用不應落在奶粉商的袋,奶粉廣告洗人腦,可否叫政府禁!!!

好多人都誤會,以為奶粉係"好野",其實係 "dead food"

人奶與奶粉比較,必看﹗睇左你就知奶粉d廣告幾"流"

http://www.askdrsears.com/html/2/T021600.asp

大宅

支持母乳!!!!

洋房

好媽媽勳章

我記得我仔個兒科醫生對我講過, 牛有4個胃消化食物, 但人得1個胃咋. 所以牛奶係唔適合俾人飲 ga, 大人都唔好, 更何況係 bb 仔.

佢又話而家 d 人中晒廣告 virus, 以為唔飲奶會骨質疏松. 以前我哋阿爺阿嫲, 太爺太嫲果代, 邊有骨質疏松ah? 佢哋邊有飲奶? 其實好多食物本身都有鈣質, 唔係牛奶度先有.

仲有飲牛奶唔係個個受得, 有d bb 飲咗肚痾, 敏感果 d............因為我大仔細個時就係咁, 試過有一次要即刻去醫院.

而家我哋成家人都係 anti-milk, 得閒係屋企用豆漿機整係豆漿飲, 仲健康

我而家啱啱全人奶咗半年, 我試過俾人問: 你而家仲喂緊人奶咩? 仲未戒咩? 其實而家 D 奶粉咁好, 做咩你仲未轉喂奶粉啊?? 搞到自己咁辛苦.mouth: 我好想坐低同佢解释下, 但其實有用咩?

希望我哋個政府可以監管下奶粉廣告, 唔好再 misleading 人, 同埋唔該政府可以支持下母乳喂哺, 該多些人對母乳喂哺有認識 la.

大宅

睇到呢集, 我覺得很感動
為左下一代
我地為佢地選擇不同的衣服, 床仔, 車仔...
偏偏很多媽咪沒為孩子選擇最好的食物

是現代人怕辛苦, 不肯堅持?
還是奶粉太唾手可得呢?

看到菲律賓的情況, 更加令人心傷
水污染令嬰兒死亡... 媽媽有奶不餵
相信了奶粉商的話, 令孩子離世...
於心何忍?
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

大宅

我喂左人奶3個幾月,的確有好多好處,方便,阿囡吃得開心,健康,好處數之不盡,有時我都會問老公,點解咁好既野,冇幾多人願意為bb做呢?真希望香港衛生署可以多d推廣母乳既好處.

大宅

我比囡囡吃了3個月啦, 但我呢幾日有的塞 ....有粒粒同痛. 我聽大家講可以吃月見草油及卵磷脂. 我就打電話問萬0有無得買, 個葯(纃)師話你比佐3個月都夠啦, 你想比幾耐, 我話想一歲, 佢就話無用家, 只係頭3個月的奶先有營養, 之後無家啦, 最好都要補奶粉. 同你而家係自已收緊奶.

唉 .... 其實我都唔開心, 已經開始塞. 你又今講 ( 我唔信佢家 )

跟住就打比亞妹, 亞妹之前都比bb吃了7個月. 亞妹話...係今家啦, 你而家收緊奶, 你唔好比囡囡再飲你的奶,你吃緊傷風藥, 你的奶倒佐佢啦 !! 有無錯呀 ..... 邊鬼個今講, 都無常識. 我好唔開心. 無人明白我. 好再有你地係到, 大家支持.

大宅

大家努力!

子爵府

點解我睇唔到條片?可否俾條link我. ....>_<.....好想睇呀!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊