樓市動向

跳至

首頁

尾頁

洋房

其實本人覺得不是"幾多"後既問題, 我同我老婆都係80後, 咪一樣靠自己(無使父母一分一毫), 結婚, 買樓, 依家仔仔都就快出世添 ~~ "幾多"後都好, 做人最重要係堅強同忍耐, 遇到難題唔好逃避, 首期唔夠咪慢慢儲, 每月剩低的錢儲埋然後學多的理財投資既方法,將錢用財技滾大, 繼而達成目標者(識諗既人都會咁做 )~~
伸大手問人拎錢更係易啦, 但永遠都唔會進步同珍惜, 大家共勉之啦:) ~~

珍珠宮

原帖由 hsken727 於 10-4-7 20:16 發表
其實本人覺得不是"幾多"後既問題, 我同我老婆都係80後, 咪一樣靠自己(無使父母一分一毫), 結婚, 買樓, 依家仔仔都就快出世添 ~~ "幾多"後都好, 做人最重要係堅強同忍耐, 遇到難題唔好逃避, 首期唔夠咪慢慢儲, 每 ...

不過現在有很的你的一代,不是好像你們咁識諗。
近日有很多傳媒訪問(上親電視做訪問的),實在令我這一代的人很憤怒。一個中六生都話要輪公屋,一個八十後話樓價太貴而結唔到婚。

男爵府

真係好似全世界都欠咗佢哋咁 !

王國會長

王國會長

最大問題係政府, 為什麼可以讓一個大學生申請公屋? 佢冇地方住嗎?

原帖由 hv245 於 10-4-6 19:39 發表
琴日睇左亞視新聞, 好慨嘆現今年輕人, 真係好無志氣.

一個大學生, 中六開始輪公屋, 因為預計自己畢業後搵萬二, 扣除家用及自用, 淨二三千, 有排都未夠首期.

一個廿幾歲, 好似做揸車, 唔係無工開, 仲有老版叫佢OT, ...

大宅

最大問題又係政府??? 有無攪錯, 政府只係根據個人入息而去審核申請公屋其中既一項條件, 並非個人學歷。

片段中既受訪者, 唔該唔好賴啦, 自己揾唔夠既咪勤力D做多份兼職, 慳D洗, 儲多D囉, 成日係到賴, 等政府幫, 等政府救, 仲話大學生, 有咁既想法簡直不知所為!

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-4-7 23:47 發表
最大問題係政府, 為什麼可以讓一個大學生申請公屋? 佢冇地方住嗎?

男爵府

選舉是一人一票,住公屋的票比住豪宅的多十倍以上,我做政客都會站出來為低收入,低學歷社群爭取福利,福利的錢從哪裡來?當然從中產,上產,企業上徵來,所以越是民主就越是劫富濟貧,就越是養懶人。

民房

这就是高地价政策的苦果.如果你是既得利益者, 有楼又是公务员,当然不喜欢八万五和减人工.人家80后,面对这种社会不公平, 唯有用这种方法对抗, 难道人家一日要傻做十八个钟, 交税养那些......唉公务员

大宅

如果覺得公務員係既得利益者,又唔想交稅養公務員既,大可自己去考公務員啦,話晒大學生應夠資格啦。 唔使咁谷氣吧!

原帖由 老懵董 於 10-4-8 11:04 AM 發表
这就是高地价政策的苦果.如果你是既得利益者, 有楼又是公务员,当然不喜欢八万五和减人工.人家80后,面对这种社会不公平, 唯有用这种方法对抗, 难道人家一日要傻做十八个钟, 交税养那些......唉公务员 ...

珍珠宮

在現今的香港,難道80後才面對不公平嗎?

男爵府

其實"80後"是褒還是貶?

別墅

新聞仲話有好多大學生都輪侯緊單人公屋, 真係唔講唔知....
我個人覺得唔關幾多十後, 係個人價值觀和取向. 只不過80/90後好多係獨生子女, 父母自少都供應充足, 雖不算富裕, 但總算生活無憂. 好自然就會養成他們"挨少少但要收多多"的性格. 不過, 相信都仲有好多上進肯自強的年青一代0既...
http://hk.myblog.yahoo.com/elsa-manfred

伯爵府

畀面勳章

我同老公死慳死抵7年, 先儲到1成首期, 都係買100萬的樓咋
我唔明而家d後生, 政府唔係欠你
仲有, 而家有樓既人都唔係欠你
你地無大志, 又要用prxda, mxxmxx, 又要著armaxx老西, 又要去旅行, 儲唔到錢又關我地事 ?我地有樓既人生活質素都無你地咁高, 但我地識得慳喎, 大家追求目標唔同啫

侯爵府

好媽媽勳章

80後.
這詞語緣於中國
原本只是一個中性的詞語代表中國一孩政策下所生的獨生子女
香港媒體在2009末借用這詞語去代表1980後出生的小孩
狹義成為一群不負責任, 沒前途, 激進, 任何事都擾亂社會秩序的年青人.
80後在高鐵事件中被大肆使用
經過媒體的裝飾後
一提起這詞語已經有負面感覺

原帖由 MRNT 於 10-4-8 12:45 發表

洋房

原帖由 skmibb 於 10-4-7 21:31 發表

不過現在有很的你的一代,不是好像你們咁識諗。
近日有很多傳媒訪問(上親電視做訪問的),實在令我這一代的人很憤怒。一個中六生都話要輪公屋,一個八十後話樓價太貴而結唔到婚。 ...

其實我覺得有一批80後既父母係教導上出左問題呢~~
因為被批評80後既原因通常係太依賴, 太軟弱, 唔識係困難中搵解決方案, 只係識埋怨, 但80後既父母會唔會就係造成呢的性格既幫兇呢??
80後既一群, 一有事就搵阿媽阿爸, 而80後既兩老卻又肯煩事都滿足佢地, 久而久之, 佢地覺得獲取一樣係好易既事, 但當面對真實既社會, 遇到不公平對待, 就會變得無能為力.....因為可能連父母都幫不上忙呢:;pppp: (萬幾蚊一呎點買呢?)

別墅

而家(部份)D年青人,好食懶飛,只顧享受,不願付出,
只識爭取自己權利,要求保育永利街建築物,唔識得保持歲月神偷內的香港精神。有乜意思。

大宅

我記得以前睇過一個節目,都係講一班大學生,點解要申請公屋,係因為要有左間公屋之後,就用佢自己綠表的身份去買一間居屋。講真佢地咁做只會令到真正有需要的人,要用上更多的時間。

唔明佢地在讀書的時候可以住宿舍或者同家人一齊住,根本無呢個需要去申請公屋,除非佢地真係學得自己將本出來之後都係無前途。

別墅

原帖由 MRNT 於 10-4-8 12:45 發表

外國叫Generation Y

http://en.wikipedia.org/wiki/Generation_Y
http://zh.wikipedia.org/wiki/Y%E4%B8%96%E4%BB%A3

禁止發言

珍珠宮

原帖由 hsken727 於 10-4-8 13:47 發表

其實我覺得有一批80後既父母係教導上出左問題呢~~
因為被批評80後既原因通常係太依賴, 太軟弱, 唔識係困難中搵解決方案, 只係識埋怨, 但80後既父母會唔會就係造成呢的性格既幫兇呢??
80後既一群, 一有事就搵阿媽阿 ...

我都識得有啲後生仔,今年中五,立即去搵工做。新年搵了些兼職,係車公廟負責執香,五佰蚊日。依個後生仔好識諗架,返工兩日就俾啲香薰到雙眼腫晒,但佢冇話唔做,反而係佢雙親見到個仔咁,好心痛,賺到嘅錢都唔夠佢睇醫生,叫佢唔好做。
這可能係一個典型嘅例子,導致而家新一代(部份)變成所謂的「80後」。

珍珠宮

原帖由 kenwow 於 10-4-8 18:44 發表
住公屋可致富係事實~住公屋十個有七個都有好米

可能住公屋,將來有多餘錢去買ParXX, ChaXX, LX, GuXXX..........又可以去旅行,換手機, 換...........

首頁

尾頁

跳至