自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 conniechan125 於 10-4-25 02:51 發表

e...今晚又一個...(註冊 70-1-1) 咁得意

果d 係bk 上一代既 member 黎架

大宅

我覺得介意人地叫自己auntie係因為介意自己年紀,
我18歲就已經比人叫auntie啦,
我又唔覺有咩喎, 而家個仔讀小學,
我成日去學校幫手, 由1年班到6年班好多學生都識我,
咁1-4年就叫我auntie, 5,6年就叫我姐姐,
只係一個稱呼啫, 佢叫我係尊重我,
所以我覺得佢有叫我就開心架啦,
好多時係街有人叫我auntie,
我會好開心咁同佢打招呼,
佢地媽咪仲會問係邊個, 點解咁後生叫人auntie?

男爵府

好媽媽勳章

我都唔介意哦~~

不過我會教我仔仔見到後生至中既都係姐姐, 唔肯定既又係姐姐, 稍有姿色既就靚姐姐.

上年x'mas去台灣, 過台灣關時佢一行埋去就叫姐姐早上好, 果個睇落30+, 幾鬼開心係咁同阿仔傾計; 返黎果轉果個應係40+, 佢又叫姐姐, 人地話我已是姨姨很久了.

大宅

我自己就覺得睇輩份同結左婚未囉,好似未婚前,老公(當時既男朋友)有個好朋友既女都係叫我地做哥哥姐姐,叫慣左,到佢地而家十幾歲,而我同老公又結左婚,佢地一樣都係叫我地做x哥哥,x姐姐,另外其他好朋友既仔女都係叫我地做叔叔姨姨,但最離譜既係,老公d同事/老細既仔女就叫佢做x哥哥,反而個同事/老細教佢地叫我做姨姨 ,有一次,個老細個老婆就話佢老公做咩叫我老公就哥哥,叫我就姨姨,要佢地叫番我做姐姐 ,不過我都已經係人老婆,仲係中女一名,其實叫我做姐姐我仲唔自然,都係叫姨姨自在d ,最攪笑係佢地班大人平時係叫我做亞嫂架嘛,有咩理由亞嫂身份係小朋友眼中就變姐姐喎

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我隔離屋兩個女仔,細我幾年(我估大約唔超過7年),叫我做姨姨......
我真係想問佢地幾多歲!!

禁止訪問

子爵府

Auntie我覺得ok丫,反而有次去買面包比個呀姐嗌呀姐先嬲

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有小朋友果 D, 叫 auntie, 無問題

你 fd 單身又未結婚, 梗係叫姐姐啦!!

褓姆 d 仔女同我差幾年, 佢地都叫我做 auntie

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

大方接受,人也会變得靚d!信我!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

一句者,我無所謂,只要唔係惡意就得啦!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

好奇怪,媽咪個朋友同媽咪差唔多年紀,唔叫auntie唔通叫姐姐? 咁同學仔個家姐又叫乜? 個輩份有咁高先可以咁叫啫,有咩問題?

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有位做 customer service 的靚姐姐教我 d 仔女, 叫人真係要叫 "xx ee 早晨", "xx 叔叔早晨", 而唔係就咁 hi/早晨. 我諗真 d 又係喎, 禮貎真係要 "到", 教小朋友真係要教多唔教少, 所以我自己都唔再就咁早晨就算.

叫你 ee 係尊重, 你個樣係 ee 級人地係咁叫, 你都要認命啦. 反而有些 4x ee 成日話, 我做左人婆婆, 叫婆婆啦, 仲邊係 ee 呀~~ 但呢 d 婆婆, 望埋去仲後生過阿姐多多聲架.

其實真係好鬼老土, 小朋友就話要習慣叫人, 成年人打個招呼咪算囉, hi, hello, 喂, 早晨, 乜都好啦

公爵府

好媽媽勳章

哈, 叫我姨姨/AUNT, 我一D都唔會介意, 仲會覺得佢哋好尊重我添
相反, 叫我做姐姐的話, 我一D都唔中意
(雖則我仲係3X)
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我媽仲好笑TIM LA
試過好多次佢叫我仔叫人伯伯同婆婆TIM
但人地得3X歲JA,搞到幾唔好意思
我話呀媽你教呀仔叫人地叔叔姨姨LA,伯伯婆婆比人感覺話佢好老LA
我自己就成日比人叫姐姐,AUNTIE,姨姨.

伯爵府

原帖由 lilybaby8282 於 10-4-25 08:24 發表
街市買菜叫我"阿姐"
買6合彩就問我拿"身份証"
有少少娃娃臉.

我同你一樣呀,連好多BK 媽媽都話我個樣細個... 但一落到街市就

珍珠宮

咁你姨甥女叫你乜? 唔係叫你亞e咩? 咁佢男友叫你auntie有咩問題? 唔通佢叫你做姐姐?

原帖由 二少奶 於 10-4-25 13:43 發表
上次過年我大家姐個女同佢當時既男友嚟拜年, 條友無d禮貌, 仲叫我auntie 我姨甥女細我十二年咋! 嬲到我死! 好彩佢地已分手, 而家個男友乖d

...

珍珠宮

咪係囉!! 結左婚自然升呢做ee啦!! 仲想做姐姐就唔好嫁住啦!!
原帖由 mimi88 於 10-4-25 15:57 發表
哈, 叫我姨姨/AUNT, 我一D都唔會介意, 仲會覺得佢哋好尊重我添
相反, 叫我做姐姐的話, 我一D都唔中意
(雖則我仲係3X)

子爵府

我朋友D仔女喺街見到我都叫我"姐姐",之後我自己會講...叫我AUNT啦,吾知點解覺得自己個仔都6歲幾, 叫我姐姐好似吾知點咁....雖然我個樣"受之無愧"

首頁

尾頁

跳至