自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主,係呢件事上面冇對與錯,
你囡囡仲細,佢唔明白你點解咁做,一D都唔奇,
不過如果係我,我都會同你一樣,叫佢落左佢,
我表妹正正就係咁O既年紀有左,跟住結婚生仔,
但係佢根本冇點盡母親責任,跟本未定性,
照顧個仔O既責任只係落係佢阿媽我姑姐度,
兩公婆感情又越黎越差,因為根本大家都未定性,
點去承擔婚姻同生仔O既責任,
有D野真係唔係講咁容易囉

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 M.F.Y 於 10-4-26 19:59 發表
多謝各位意見,我好明白她很想要,我可常想做剎人凶手
,但他們1.未有經濟能力
2.末有任何準備
3.只為想有個bb
4.正在會考
須知殘忍,我很不想她行條艱苦的路,希望她日後多條路走. ...

樓主,我吾係想左右你既決定,只係想俾你知道一個"過來人"既心聲
當然你而家所選既都係為你女兒著想,一個媽媽係吾會害自己個囡既,但點都好,你一定要同你女兒傾清楚,吾好要佢响無清晰既心態下去做左你想佢做既事.
要記住一句話
"你地係一家人黎ga"

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

又唔可以話你錯,不過站係你個女既立埸,已經係一條生命,你要佢落仔喎,就緊係好憎你!

其實你係咪要同男方一家人商量呢? 比你個女睇清現實,睇下男方會唔會承擔責任,男方父母既睇法,亦要比佢知做媽媽唔係一兩日,有無獨立經濟有能力去照顧一個BB,出世後照顧BB既責任由邊位承擔。

你要比佢知道,學業一定要完成,放學要返屋企湊仔,可唔可同朋友去唱K,去玩,BB病咗要由佢照顧等一切一切,之後再同佢哋傾下啦!

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 2# 黃二少奶 的文章

我同佢父母傾完啦,他們的態度是沒所謂,要唔要由我話,所以我見他們咁 最後決定唔要,因覺察到他們只想要bb,不是我女:;pppp: 我有和她傾過,她其實明白我講的,但很執著,認定自己不一樣,自己一定做到,他們一定很錫bb和她.mouth:

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 M.F.Y 於 10-4-26 19:59 發表
多謝各位意見,我好明白她很想要,我可常想做剎人凶手
,但他們1.未有經濟能力
2.末有任何準備
3.只為想有個bb
4.正在會考
須知殘忍,我很不想她行條艱苦的路,希望她日後多條路走. ...

每個人行既路都唔同,就算做媽媽都好難幫佢決定,只可以旁扶佢一把。

搵機會同佢坐低傾下,如果冇問過佢既意願就一定要佢落,呢個陰影真係可能會跟佢一世,亦可能令佢憎恨你。試下搵第三者,例如社工同佢傾下,或者去母親的抉擇,將bb俾人領養都係另一條出路。

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 14# ac321 的文章

thank

水晶宮

原帖由 ac321 於 10-4-26 19:42 發表
我有錯嗎?
yes, you are wrong. You should not let your daughter stays overnight in her b/f's flat (or her b/f stays overnight in your flat)!!!!!!!

If I was you, I will have the same decision.
100% su ...

lee D野唔係過夜先攪得ka,唔通做阿媽嘅要24hrs跟住個女咩,咪咁話樓主啦,佢已經好傷心啦~
如果有古時既貞操帶賣,一定賣斷市

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 M.F.Y 於 10-4-26 08:20 PM 發表
我同佢父母傾完啦,他們的態度是沒所謂,要唔要由我話,所以我見他們咁 最後決定唔要,因覺察到他們只想要bb,不是我女:;pppp: 我有和她傾過,她其實明白我講的,但很執著,認定自己不一樣,自己一定做到,他們一定 ...

如果對方父母係咁,我係你更加唔會俾個囡生個BB出黎,
因為佢地根本冇重視你個囡囡,
你囡囡想法我地都好明,佢好想負責任,
但係生兒育女真係唔係咁簡單囉

水晶宮

不如問下你女有冇同男朋友傾過?

男朋友都想要? 可能男友仲未玩夠, 唔想生住.

定只係佢自己想要?

如果佢同男朋友都傾左, 係留住BB既話, 你問
佢地心目中個PLAN係點?

你要同佢講, 生BB係佢倆個人既決定, 所以佢地既PLAN, 係唔好預有其他人可以幫手(住屋- 可能要同奶奶住&放工後做家務, 經濟能力, 即使係搵親人.........) 咁樣至可以話有能力生BB及對BB真正既負責任.

如果佢地仲未諗掂(認真諗)既話, 你可以比幾日時間佢地諗下. 可能當佢地認真諗將來既時候, 佢地會體會到唔係真係咁容易, 點樣至係對BB好, 而有所改變.
天空之城, 快樂之地

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 ac321 於 10-4-26 19:42 發表
我有錯嗎?
yes, you are wrong. You should not let your daughter stays overnight in her b/f's flat (or her b/f stays overnight in your flat)!!!!!!!

If I was you, I will have the same decision.
100% su ...

隨便一個商場嘅殘廁已經夠佢哋"搞出人命"

子爵府

原帖由 cathy-tse 於 10-4-26 20:59 發表
'心抱叫我姊姊啦

吾好响呢度搞搞震啦,你去開另一個我叫聲你姐姐啦
呢個topic好嚴肅ga

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 M.F.Y 於 10-4-26 20:20 發表
我同佢父母傾完啦,他們的態度是沒所謂,要唔要由我話,所以我見他們咁 最後決定唔要,因覺察到他們只想要bb,不是我女:;pppp: 我有和她傾過,她其實明白我講的,但很執著,認定自己不一樣,自己一定做到,他們一定 ...

如果係咁...你真係要再好好解釋比囡囡知....如果佢生出黎..將來到底會係乜野一回事...
將所有最壞既可能話佢知..如果冇咁壞..只係bonus...因為一開始..佢就行錯左條路...條路一錯左..之後既已經冇話岩定錯..只有錯同更錯...
你囡得16歲...唔似得有d成年人..拍n年拖..同居埋..大左肚先結婚...對方家長唔接受..真係唔出奇...外界普遍會認為..你囡囡太隨便...

你要比你囡囡知道..無錯..每個人都係特別既..但係只限於父母對自己...就算囡囡真係要生個baby出黎...做父母既..幾反對都好..最後都會支持自己既囡囡,同baby孫...但係...唔好夢想對方既父母會對佢好..唔好夢想同依家依個男仔白頭到老...唔好夢想第二日既生活好似依家咁舒適...

要比佢知道...一個成年人...take care一個baby...一個家庭..有幾辛苦...而佢重係未成年..條路將會比其他人要行得辛苦...
而且依個吾係遊戲..過左依次機會..冇take 2架啦...

要佢唔要個baby..都要佢心服口服先得...環境問題未發生唔現實...同佢現實d..計下生baby既開支,之後既開支..佢係一個獨立家庭...將要面對既開支等等...

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

樓主~~~你女女已經對你有敵意,何不叫佢上黍呢度睇下各位MAMA既意見?

我都係年輕媽媽,但我就19歲先生BB,而我16歲就出黍社會做野啦~~叫做見識多D,玩夠先生.

但係可以比我再選擇,我會遲D先生BB,唔會十幾歲就做MAMI,先撇開湊BB先幾辛苦,無晒自由,同男家既關係,同老公既關係轉變,種種令我感到好痛苦,我以為自己READY好,原來跟本唔係,好多事唔知點去處理,好無助,對住BB仲心痛,唔知為咩生佢出黍,就係唔想自己落BB,

但自己有無能力比到幸福比佢?

係咪生佢出黍就係對佢好?

仲有另一半,有無可力生為自己同BB去去遮風擋雨??

唔為自己諗,為BB諗下,生出黍未必一定係最好,呢個世界上亦有好多事唔係自己可以控制,你想同BF一生一世,咁佢呢?

人愈大,人會變,你媽媽咁堅持唔想你要呢個小生命,係唔想你同BB將來痛苦,實在唔係一個合適既時候,16歲,有自己既思想,但唔夠全面,同媽媽平心討論,但要記住,呢個決定,唔單止影響你自己,仲有BB,

SUGGEST你去YAHOO BLOG SEACH一D媽媽BLOG睇下,感受下為人父母既感受,亦要去婆媳0個邊睇睇,知道有D咩事係前面要面對既,再作決定......

我家有個跆拳小子,仲有影后妹妹

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我好明白楼主既心情,因我都系一個年軽mama,我生大女時差吾多18歳…陀b初期我離開左屋企,再見返我mami時已33週,去見過社工,refer左去mother's choice宿舍等生,mami話如果吾系甘大,距会同我返大陸,但距驚我出事要抬我返黎…mami要我生出黎後比人領養,我知mami並吾系甘冷漠既人,距只系吾想我十幾歳就決定左一生,我知距好傷心好難過,邊有mami吾為仔女著想?!到生左亜女出黎,mami叫我決澤…我哭住話吾舍得,我吾会比人領養,mami哭住話如果我要個女就無屋企,叫我吾好累左個女,應該比個更理想既家庭距(因mother's choice既bb好多会去到中上家庭及外國家庭),mami話送我去外國重新開始…最後我同c6帯埋個女出院,無再見過家人…一年後我再生大仔我屋企都無人知,個女2歳幾先第一次見公公婆婆,好幸運我父母好中意d孫,亦原諒左我同c6~
楼主李無錯…李女兒終有一日会明白,因為距生左出黎可能会後梅,因為我都有後梅

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 coby@ 於 10-4-26 21:10 發表
樓主~~~你女女已經對你有敵意,何不叫佢上黍呢度睇下各位MAMA既意見?

我都係年輕媽媽,但我就19歲先生BB,而我16歲就出黍社會做野啦~~叫做見識多D,玩夠先生.

但係可以比我再選擇,我會遲D先生BB,唔會十幾歲就做MAMI,先 ...

希望樓主既女兒係上黎呢個forum睇就好喇, 如果去discuss, 咁就好大鑊! 我發覺discuss個邊唔知係咪細路多, 個個都舉手舉腳唔讚成人地落bb! 次次睇親d post, 都話生命黎架, 唔好做殺人兇手! 但佢地唔會諗下, 個女仔係咪思想上, 經濟上, 係咪負擔得到, 整係叫人生落黎自然有辦法養, 呢個講法真係好不負責~
16歲, 我點都覺得唔應該生, 跟本未讀完書, 最小最小, 都要f.5畢業啦, 但你女女連會考都未考, 可以揾到咩工呢?你女兒係咪指意你同佢養?

大宅

樓主, 你真係要叫個女諗清楚,
愛情唔係佢睇得咁簡單架.

想當年我18歲都係有左BB結婚,
當時個老公(18)就真係收心養性,
久唔久都有出去玩既, 不過唔會成日都係咁,
仲好錫我同2個仔, 識我既人都話佢呢D男人已經絕種.
開心既日子過左7年, 佢識左一班新朋友,
嫖賭毒樣樣都好, 玩到唔返屋企,
仲識埋個大陸女人...
就係咁我結束左呢段維持左7年既婚姻.

而當我決定離婚果時,
佢屋企人就只係講:
肯定係你唔好, 所以佢先出去搵女人啦,
2個仔我地邊有人揍阿,
你自己揍, 去攞綜緩就唔洗煩冇錢啦,
第日佢地大左, 你搵過頭好人家嫁,
2個仔就比返我地囉.

呢個就係當年我以為好愛我既老公,
同愛屋及烏既屋企人...
我最後悔既, 並唔係生左2個仔,
而係比唔到一個健全既家庭佢,
直到而家, 諗起我都覺得好對唔住佢地.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

樓主, 如果囡囡明白"生BB"嘅責任, 何不俾個機會佢承擔後果? (唔係次次都有人同佢善後 )

衰啲講, 如果男家唔認數, 你囡囡最多帶BB去嬰兒園, IF佢仲係學生+單親, 一定可以申請到全費學費減免~

咁樣嘅安排, 至少可以將影响減到最低~ 囡囡可以繼續返學, BB都有人照顧

伯爵府

除非佢地愛得唔深,唔想結婚啫,點可以淨係要個B呀~~如果佢地係咁,你真係去搵下母親的抉擇啦~~

我都係關心你女身體多D,你最緊要係循合法途徑搵香港醫生呀~~唔係會影響日後生育能力架~~

原帖由 M.F.Y 於 10-4-26 20:20 發表
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

首頁
12345...13

尾頁

跳至