跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 1# rabbit28rabbit 的文章

我5.1佢都要我飲?!

男爵府

大廚勳章

唔使咁擔心, 佢個驗血report 做既時間唔一準, 唔一定話你有糖尿病. 只係想同你做多個test, 驗清楚. 到時會空肚及飲完糖水後再驗多次, 呢個test會準D.

我都試過驗血時唔pass, 但飲完糖水無事.

原帖由 RABB 於 10-4-28 09:53 發表
Catlittle, 佢話我驗血report 個血糖依家係5.1, 正常過咗5就唔合格..... 死啦, 係咪有糖尿病??

男爵府

大廚勳章

係呀... 我都唔覺得難飲. 只係最煩係要禁飲禁食12個鐘, 仲要2個鐘內抽2筒血, 玩完一輪, 餓到軟晒至有得食野..... 所以佢叫我去做第一次, 我都無去, 依家都要約第二次, 無得走.

原帖由 ferferfer 於 10-4-28 12:03 發表
唔係好難飲咖咋,好似飲碗比正常甜的紅豆沙咁啦......

我反而最唔想抽血

男爵府

大廚勳章

你要拮手指呀? 係咪話驗到你有糖尿? 做阿媽真係辛苦...

原帖由 rabbit28rabbit 於 10-4-28 19:02 發表
今日覆診要第一次拮手指check血糖, 好痛..好痛 ,結果今次有5.5醫生話正常, 醫生仲話check多2次隱定o既話可以隔一次先再拮手指check, check到小b生世為止呀, 嘩...我的天呀!!!! ...

複式洋房

我做左第一次糖水test check到飲糖水後有8.6, 佢就要我每次覆診拮手指check血糖啦, 都無叫我飲多次糖水check多次呀, 真係慘呀!! 超唔想拮呀, 好痛好痛

原帖由 SEricsson 於 10-4-28 20:49 發表
你要拮手指呀? 係咪話驗到你有糖尿? 做阿媽真係辛苦...

複式洋房

我第1次飯左無事...不過上次覆診無啦啦血壓高..之後就安排左飲第2次囉.....

原帖由 RABB 於 10-4-28 09:56 發表
你第一次去飲?

別墅

我飲完糖水係9.3超晒標,e+要個個星期返e院覆診,仲要一星期篤兩日手指,每日4次,要mark低recorde比醫生睇, 陰公~
7wk2d------1.4cm
10wk--------3cm
12wk4d-----5.6cm

大宅

今朝剛剛飲完, 好感恩無嘔到. 希望唔好收到電話啦.

別墅

我哩兩個禮拜都要去飲啊。希望唔駛篤手指啦

大宅

想問飲完第一次之後, 如果唔PASS 的話, 通常幾耐先知會收到電話?
另外, 係咪個個飲完第一次O既, 都要飲第二次呢? Thanks

別墅

BK Milk勳章

原帖由 CupcakeMay 於 10-4-29 19:33 發表
想問飲完第一次之後, 如果唔PASS 的話, 通常幾耐先知會收到電話?
另外, 係咪個個飲完第一次O既, 都要飲第二次呢? Thanks

醫院通常會同你講2日收唔到電話,就冇事架喇~~~

如果係0個D高危一族,即係家族有糖尿呀,高齡呀,孖胎呀,好似都要飲2次呀~~~~

別墅

我每次產檢, 只會check小便.
我本身無親人血糖高, 唔係高齡產婦, 體重醫生無話有問題. 請問是否若小便唔pass, 先會幫你安排再驗血架?? 若touchwood再唔pass, 就再會幫你安排飲糖水再驗呢??

大宅

Thanks! 過左差不多個幾星期都未收到電話, 希望我PASS 喇, 我最怕的唔係飲果碗糖水,而係我血管細,次次去親政府到抽血, 都要"吉"3-4針先可以抽到血, 真係超痛同超驚, 不過我次次去親私家抽血, 就1針攪掂, OH...真係超無奈囉!

原帖由 phoebecky 於 10-4-30 11:36 發表

醫院通常會同你講2日收唔到電話,就冇事架喇~~~

如果係0個D高危一族,即係家族有糖尿呀,高齡呀,孖胎呀,好似都要飲2次呀~~~~

男爵府

三日內無call就可以放心的了!

希望我星期五都pass啦!

原帖由 CupcakeMay 於 10-5-4 20:22 發表
Thanks! 過左差不多個幾星期都未收到電話, 希望我PASS 喇, 我最怕的唔係飲果碗糖水,而係我血管細,次次去親政府到抽血, 都要"吉"3-4針先可以抽到血, 真係超痛同超驚, 不過我次次去親私家抽血, 就1針攪掂, OH...真係超 ...

別墅

係咪第一次TEST FAIL咗先會安排第二次架?我屋企人都係糖尿架!自已平時又勁鍾意食甜嘢既......

別墅

請問飲糖水前是否要留小便去醫院呀?

男爵府

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我5月6日都要飲呀, 好驚呀

子爵府

唔駛呀, 不過前一晚12:00後不可飲食

原帖由 jode 於 10-5-4 21:38 發表
請問飲糖水前是否要留小便去醫院呀?

子爵府

唔係呀, 佢本身係要test 2次

原帖由 amyisme126 於 10-5-4 20:36 發表
係咪第一次TEST FAIL咗先會安排第二次架?我屋企人都係糖尿架!自已平時又勁鍾意食甜嘢既......

別墅

原帖由 pekkle1027 於 10-5-5 17:41 發表
唔係呀, 佢本身係要test 2次

我第一次fail就冇第2次test喇~
健康院叫我去醫院覆診 >.<
7wk2d------1.4cm
10wk--------3cm
12wk4d-----5.6cm

首頁

尾頁

跳至