自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 6# sophialing 的文章

咁狼死(加40%)mouth: ,我個業主話加30%我都覺得佢

子爵府

原帖由 蝸牛之之 於 10-5-9 00:32 發表
其實你搬元朗都ok吖 3-4千蚊都租到7xx呎3房,不過係村屋

慳左既錢你又唔駛做pt,同埋元朗出去唔係遠,你搵d近西鐵既,去邊都方便呀~

3~4千可租倒7XX呎3房?村屋都唔得啦~
我岩岩都搵緊...起碼都要5~6千喇~~~

複式洋房

荃灣的村屋都係7-8k到, 有的重係5k, 使乜入到元朗呀?

洋房

好媽媽勳章

說服下你呀媽租村屋啦...
一黎平d,,二黎村屋約滿之後通常都唔會加租架
我以前同屋企人租過4間村屋,,從未試過加租
減租就試過
反而父母依家租左居屋...500呎到,,開頭租$5500
一約滿即刻加租到$6500
依家又話想"調整"...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

老實講, 樓主家庭收入只有二萬幾, 仲要有個bb, 就算租5千都幾辛苦!

不過想問樓主要住幾大間屋? 我同朋友舊年去旺角租房, 400幾呎實用, 2房只係7千, 講價可以再平幾百! 如果太子, d房舊少少, 警署再過少少d舊樓, 5000蚊都有! 你睇咩單位要成萬蚊??
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

大宅

好媽媽勳章

其實我又未正式睇。因為包租婆都未話一定加租,我估佢加ji....6月尾先到期。而家租7k...想睇d都係差唔多$gar。
500呎倒,有電梯(無會死人),元朗就一定唔可能...亞媽唔會肯。
但係我上中原睇,普通30年樓gar...500呎都成萬蚊wor....真係貴左好多。
所以而家好煩。
尋日再同亞媽講....佢都唔肯住村屋,佢話好驚治安唔好,同蛇虫鼠蟻,老人家好難說服佢。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

太子/ 九龍城雖然係舊樓, 但租好貴

我建議你搵一兩個你喜歡地區, 如果有小朋友寧願揀多地方比佢走下, 屋企細起碼落到街行下!
元朗--村屋近西鐵, 空氣幾好
荃灣--唔一定租到近地鐵, 但可以去荃灣中心睇睇
新浦崗--樓都幾舊, 但出香港幾快
慈雲山--附近有大型屋村, 配套都ok, 去鑽石山都係幾分鐘

有無其他媽媽提供資料, 比樓主參考一下

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

男爵府

請問樓主...
假如真係等到公屋的話...
你媽媽會住邊呀???
自己一個住返旺角???

大宅

好媽媽勳章

不想在此爭論。
我都係想呻下而家d租好貴同亞媽要求好高ji
同埋都想睇下有咩地方可以揀。
好簡單

禁止訪問

男爵府

原帖由 chungtwsam 於 10-5-9 15:02 發表
不想在此爭論。
我都係想呻下而家d租好貴同亞媽要求好高ji
同埋都想睇下有咩地方可以揀。
好簡單

咁不如同你媽媽一齊去睇樓, 包括一D平小小既地區但地方大D, 等佢比較一下, 由地產經紀講, 好過你同佢講!

個人認為如果拎咁多錢交貴租, 不如搵個環境舒適小小既地方, 況且第日派到公屋, 地點都唔一定理想

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原帖由 Bman 於 10-5-9 13:31 發表
老實講, 樓主家庭收入只有二萬幾, 仲要有個bb, 就算租5千都幾辛苦!

不過想問樓主要住幾大間屋? 我同朋友舊年去旺角租房, 400幾呎實用, 2房只係7千, 講價可以再平幾百! 如果太子, d房舊少少, 警署再過少少d舊樓, 50 ...

旺角警署個邊5千唔得啦....
我岩岩先租完...超貴....
大約400呎最小都要6500以上....

男爵府

大角咀都好近旺角, 而且行去奧運站都可以過海, 仲無咁迫! 最緊要平好多

慳慳埋埋都夠第日拎到公屋裝修

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主唔好太擔心住, 我要月尾搬, 之前上網睇又係 d 租盤貴到 c, 今日 "落區" 睇, 其實好多實盤, 尤其你要搵該區中小規模代理, 仲多 "街坊" 盤過果三間大行.

當然一分錢一分貨啦. 同埋各位都要注意, 話新界盤平又好, 仲要計埋車錢, 尤其西隧過海好金下架.

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原帖由 suilangmui 於 10-5-9 17:41 發表
我住村屋, 治安好到不得了. 可以成日唔記得鎖門都冇賊入屋. 至於蛇蟲鼠蟻. 新型村屋唔會有老鼠同蛇入到屋o羅. 其實宜家d村屋都唔知起得幾靚幾方便. 地方又大空氣又好. 大圍o個d三樓連天台都係租8K, 一行落樓下有茶餐 ...

咁正,你係邊區村屋呀,我都好想搵呀!

大宅

好媽媽勳章

再提村屋again...比我亞媽一句duck黎"我都唔住村屋...唔好煩la"....
肥媽話ga...哂氣'''''''哂氣'''''''哂氣'''''''
而家可能我要頂多d part time搵多2k....睇下租tko 康城6月搵唔搵到。
老媽子中意....唉.....
如人飲水,冷暖自知

大宅

原帖由 prettycutemama 於 10-5-9 01:36 發表
你簽2年, 1年生, 1年死

死約完左唔等如包租婆可以即加租, 係都要等第二年既合約完左先可以, 你問下人先啦,

另外, 你申請左公屋有多耐, 一般都要4-6年啦...
要平屋, 租唐樓啦...行多d身體又要
東區近Quarry Bay都有 ...

我住天水圍栢慧,一年死約後包租公想加租,我問我阿姨,佢話如果有簽標準租約(綠色個份),約未完唔可以亂加租
現在6百幾尺租大約6000-6500一大一細房兩廳靚廁所有浴缸厨房ok+露台,附近都是嘉湖山莊和居屋,保安良好,大都是有baby的小家庭,背後重有新起栢慧豪廷有大把租盤,租金唔敢升得太高,我想租荃灣樓,但較貴租,而我係響屯门返工,所以都ok

如果搬入黎要計交通費和時間,同埋你個女千祈唔好揀呢度和屯門區的中學,安頓好再揾份part time幫輕下

首頁

尾頁

跳至