自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

宜家政府係老奉要幫架。市唔好要派糖減稅,市好政府有盈餘又要派糖減稅!如果下次財爺唔派糖減稅,你睇下議員拆唔拆天呀拿!

男爵府

寫得好!

子爵府

醒目開學勳章

寫得好..up下等多d人睇下

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

好!
估唔到入黎睇到一遍寫得好又勵志的文章!

子爵府

原帖由 chinatown 於 10-5-11 09:09 發表
最近看過很多有關置業的文章,大多是關於80後置業難。置業難不止80後這一群,其實置業並不是易事,但是亦說不上是天大的難事。

我只是一個很普通的70後香港人,希望在這裡跟有緣人分享自己的經驗。

我和丈夫也是在公共 ...

sorry 問句..
你有時間留俾你D子女嗎?

別墅

點解樣樣都要政府幫呀???

子爵府

醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章

100%agree

子爵府

醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章

原帖由 lumijuli 於 10-5-11 21:23 發表

sorry 問句..
有時間留俾你D子女嗎?

問得好
我同樓主有少少相同, 不過無咁幸運, 我細時係1家8口住板間房~父母為搵食奔波............到最後得我媽媽一個奔波...
我而家有一個囡囡, 我最常同佢講既說話係: 你肯做你一定得, 媽媽相信你......
點為之留時間比子女?陪係佢身邊一斉睇電視?定係我打機佢又打機?
我有2份工, LUCKY時間比較好(因我細個肯讀書既原因), 每日可送女兒上學(風雨不改, 無試過唔知醒OR病), 每晚放工7:30陪小朋友做功課, 鍊琴,畫圖畫, 不間斷每晚講故事陪瞓,C6係幫唔到手, 如果我要去影相, 囡囡有時間都同我一斉,~~如果放假我又唔使做野, 幾累都會同佢去戶外接觸大自然~~我小朋友得3歲半, 我陪佢既時間唔算多,但我相信 佢比起同齡既小朋友識得既野唔會少左, 甚至可能更多~~

子爵府

原帖由 xanax1mg 於 10-5-11 23:54 發表

問得好
我同樓主有少少相同, 不過無咁幸運, 我細時係1家8口住板間房~父母為搵食奔波............到最後得我媽媽一個奔波...
我而家有一個囡囡, 我最常同佢講既說話係: 你肯做你一定得, 媽媽相信你......
點 ...

好左有人認同咋...
我覺得乜都伸手問政府的係唔好,
但係要做到佢噤先有樓...我就真係零願唔做啦, 話晒都有個囡嘛.....
我朋友以前沒OT PAID, 由一做到日, 晚晚早極都9點走, 正常11點走...
佢話那種感覺真係斷6親...

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 chinatown 於 10-5-11 09:09 發表
最近看過很多有關置業的文章,大多是關於80後置業難。置業難不止80後這一群,其實置業並不是易事,但是亦說不上是天大的難事。

我只是一個很普通的70後香港人,希望在這裡跟有緣人分享自己的經驗。

我和丈夫也是在公共 ...

大宅

同意樓主的鼓勵呀!

不過樓主咪又係要靠父母幫手先至夠首期買樓,同依家2000年代既80後都呢個需要,不過又有幾多個父母可以幫到?

而且依家生活指數高,基層人工升幅少/無得升,如果加埋又要進修,儲錢確實比以前無咁易。

其實係咪一定要買樓呢?如果買左樓又要成世人成副身家+精神擺晒落層樓到,人生又有咩意義?

子爵府

原帖由 fcatherinehk 於 10-5-12 00:27 發表
同意樓主的鼓勵呀!

不過樓主咪又係要靠父母幫手先至夠首期買樓,同依家2000年代既80後都呢個需要,不過又有幾多個父母可以幫到?

而且依家生活指數高,基層人工升幅少/無得升,如果加埋又要進修,儲錢確實比以前無咁易。

其 ...

其實沒話一定要買樓, 但係衣食"住"行係必須.
唔買樓, 有3個選擇, 申請住公屋, 租樓住, 同阿爸阿媽住.
申請公屋唔係人人申請到, 如果到結婚都同阿爸阿媽住...嗯, 不一定是個人選擇不一起住, 那便是租樓.
租樓的話, 是要TAKE 很多RISK 的, 以前都正常D, 現在係樓市升得比經濟快, 租金+30~50%(自由講場都有好多人講開), 人工只升10% 不到, 其實好難AFFORD到...
AFFORD 不到便是搬, 但搬屋, 也要錢, 要佣, 要時間...

除非結完婚大家分居啦 (我的朋友跟他男友為着樓這個問題吵了很久, 不停就是樓噤貴, 不如我地結婚後分居啦...吵足9個月)

大宅

好媽媽勳章

民房

回覆 1# sc221913 的文章

無錯,我都是要靠父母幫忙才可以置業,但是以我們夫婦倆人的性格,就算沒有父母幫忙,我們都會有置業這一天,只是父母幫我們把時間提早。
其實我只是想帶出,如果你有你的理想就應放開一切盡力去做。要達成理想必定有所犠牲,例如玩樂、假期、shopping等等。我經常叫公司的同事去進修,只要他們有90%出席率及拿得合格証書我就會資助他們一半學費,但是多年來可成功得到這福利的只有翏翏數人,他們會說工作了一整天還去讀書,太辛苦了,還有些是半途而癈。而那些取得津貼的人早已經成為公司的高層或自行創業了。
身邊有些朋友會覺得我們很辛苦,每天只是返工、湊仔,但是我覺得自己好幸福好開心,小朋友帶給我們無限力量。多年來真是沒有私人時間,但是所謂的私人時間是什麼 ? 打機、上網、去街 ?
xanax1mg :
很欣賞你對bb的體貼。我的小孩在很多親朋好友的心目中是很可憐、好慘的。這些可憐、慘是指什麼 ? 我的小朋友出生的第一個月跟我在家中舒服地坐月,一個月之後就跟我返工,因為我要餵人奶。上小學後,放學也要回公司,補習姐姐會到公司給他們補習。遇上有展覽時會帶著較大的兩個孩子在身邊,讓他們參與一些簡單的運作。身邊的人都會說你不應該要孩子過這樣的童年,公司空氣不好,會影響bb……。他們所說的,身為人母的我不知道嗎? 全都一清二楚,但是我要跟子女時刻在一起,這是唯一方法。
快樂的童年是什麼樣的 ? 每天打機 、睇電視、佢鍾意點就點 ? 這個快樂的童年過後,他會有一個怎樣的將來 ? 我唔敢講我的小朋友的童年是否快樂,但是我敢講他們的童年是好豐富,我兒子10歲時我就要他在展覽會中,站在高椅上像小販一樣大叫,吸引顧客。公司同事個個都說我殘忍,只有我這個媽媽最清楚兒子需要什麼,他要一個膽及一些成功感。他由最初唔敢出聲去到成巧賣出東西巳經跨出了一大步。
凡事有兩面,先想想好的一方再作壞打算。凡事不用太悲觀但是一定要有準備。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我現時係供緊樓, 我同老公性格都係節儉, 由細到大都有儲蓄習慣, 無旅行, 無買名牌, 少消費, 少娛樂....啲朋友成日話我無人生樂趣, 雖然我解釋咗好多次, 但係朋友都聽唔入耳,
啲朋友個個收入都多過我, 我同老公都搵錢唔多, 我就唔明白點解佢哋都話儲唔到錢.

為咗將來的生活, "希"牲少少無所謂.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

你好叻叻呀!

珍珠宮

support

大宅

其實我細個大約10歲開始都有幫父母看粉面鋪...
因星期六有午夜場, 要做到晚上12點才收鋪, 都辛苦GA!!
但亦訓練出我同妹妹自立,堅強, 成熟的性格..而且比同年齡的人更容易在社會生存. 我覺得亦是一生的得著!!

我先生出生環境不太好, 十幾歲都有做不同暑假工見慣世面...我覺得佢亦好堅強獨立,不怕辛苦.不怕困難...

我地都係70中, 雖未有首期買樓, 但亦相信只是時間問題. (因先生以前有宿社, 我地去年又開始同人合作做生意).
仔仔會係秋天出世, 但大D時都會要他參與公司運作!!

原帖由 chinatown 於 10-5-12 10:02 發表
無錯,我都是要靠父母幫忙才可以置業,但是以我們夫婦倆人的性格,就算沒有父母幫忙,我們都會有置業這一天,只是父母幫我們把時間提早。
其實我只是想帶出,如果你有你的理想就應放開一切盡力去做。要達成理想必定有所犠牲,例如 ...

大宅

我都係70後, 很認同大家講既野. 一切都要自己努力.

如果樣樣都要政府幫, 咁不如攪共產啦, 大家做又36, 吾做又36...冇咁多投訴(又話社會冇得向上流動...). 但係如果真係咁, 大家又要接受一黨專政, 冇言論自由...

依家d人樣樣都想要, 但又吾想付出. 死未?

複式洋房

好媽媽勳章

好認同樓主...

我係80後,啱啱結婚生仔,買左樓,仲有排供...但我我敢講我而家得到嘅全部係靠自己。

我辛苦儲錢結婚生仔時,我的朋友個個買名牌去旅行....好奇怪到頭來無錢買樓結婚就怨政府....

我承認現在樓價係太貴,但點解D人可以唔付出就要求政府俾咩俾咩佢...

係咪太老馮?

首頁

尾頁

跳至