自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

I support you. You are really kind and considerate.

子爵府

畀面勳章

原帖由 sandy1425 於 10-5-12 10:20 發表
避免d綜援人士不停生生生---真係好討厭!!!
自己生人地養,最好的佢地去絕育!!!:;pppp:

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 claudia 於 10-5-12 11:33 發表

配給奶粉係好, 但奶粉都好多牌子. 限制佢食一兩種實比人嘈, 唔限制, 政府買哂咁多品牌? 或出換購卷等佢地去藥房拎? 咁都要用好多人力物力同行政費呢!

轉頭呢班人拎去賣仲死! ...

我未有小朋友, 係咪一定要揀奶粉?

講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原帖由 claudia 於 10-5-12 11:49 發表

個人覺得好難規定一定要食邊隻牌子.

仲有個問題, 政府的採購向來成本都唔平, 買返黎的貨分分鐘貴過係出面買 = 又係我地納稅人蝕底!

我原意係唔會寫明咩牌子奶粉, 除非bb敏感或者食左唔得先再寫醫生紙要求轉!

其實頭先有人提議全日托兒服務, 我覺得都唔錯, 除左日托, 可以開埋夜托, 健全成年人無綜援, 小朋友就托兒所帶, 可以增加空缺, 改善就業添! 如果行得好, 有埋夜托仲可以幫到好多其他家長!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 claudia 於 10-5-12 11:49 發表

個人覺得好難規定一定要食邊隻牌子.

仲有個問題, 政府的採購向來成本都唔平, 買返黎的貨分分鐘貴過係出面買 = 又係我地納稅人蝕底!

呢句真呀! 再講,果班父母咁無良,無本生利,收到D奶粉攞去買,咪又餓死BB!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 Bman 於 10-5-12 11:55 發表

我原意係唔會寫明咩牌子奶粉, 除非bb敏感或者食左唔得先再寫醫生紙要求轉!

其實頭先有人提議全日托兒服務, 我覺得都唔錯, 除左日托, 可以開埋夜托, 健全成年人無綜援, 小朋友就托兒所帶, 可以增加空缺, 改善就業 ...

係咪應該由領取綜援既人士做義工呢? 好過佢哋成日去hingtea打牌呀,錢都比咗佢都要佢做返D野架!又可減低營運成本,一舉三得!

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

可參考

【本報訊】世界衞生組織一向鼓勵餵哺母乳,食物及衞生局局長周一嶽昨日公佈,公立醫院不會再接受奶粉供應商的贊助,改為自行招標購買奶粉;日後前線醫護人員認為母親難以餵哺母乳,才會處方奶粉,希望進一步鼓勵餵母乳。
現時共有 7間奶粉供應商向公立醫院免費贊助奶粉,供應商每三個月更換一次。周一嶽昨表示, 5月起公立醫院不再接受奶粉贊助,改為自行招標購買奶粉,每年開支數千萬元。世衞一向建議餵哺母乳,公立醫院亦希望進一步推廣。

推廣餵哺母乳
現時院方會向母親提供奶粉品牌名稱,間接推廣奶粉品牌,日後不須再跟從此做法。
香港母乳育嬰協會署理主席黎黃佩嫦歡迎有關計劃。她表示,大部份產婦餵哺母乳初期也會遇到困難,若沒有表明母乳餵哺,醫院定時提供奶粉,部份婦女或受奶粉生產商的廣告影響而同時餵奶粉,由於吸啜奶嘴及乳頭的方式不同,嬰兒或會不懂吸啜母乳。奶粉商的宣傳鋪天蓋地,黎黃佩嫦認為有關計劃未必可提升母乳餵哺的比率,建議當局加強宣傳教育工作,增撥資源推廣母乳的好處。"

原帖由 Bman 於 10-5-12 11:55 發表

其實頭先有人提議全日托兒服務, 我覺得都唔錯, 除左日托, 可以開埋夜托, 健全成年人無綜援, 小朋友就托兒所帶, 可以增加空缺, 改善就業 ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原帖由 alicemic 於 10-5-12 12:05 發表

係咪應該由領取綜援既人士做義工呢? 好過佢哋成日去hingtea打牌呀,錢都比咗佢都要佢做返D野架!又可減低營運成本,一舉三得!

呢d PK, 畀你都唔敢交個b畀佢湊啦, 自己果個都餓得死!! 佢地只係識生, 唔識湊架!!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我覺得每個屋村OR 每區開個綜援飯堂, 每日開飯走去食, BB 大人都可以開餐

老人家, 傷殘有送飯服務.

咁D 綜援金可以強制扣起D.

反正佢地都冇野做, 日日定時去食.

而E個政察仲可以大鑊飯, 食物又可以平D, 最重要係省到D 錢, 仲增加就業機會.

如果個D 綜援人士日日唔去食都唔死得,証明綜援金夠洗啦.

再深層D, 仲可以度絶攞綜援又出去做野個D 賤人.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 alicemic 於 10-5-12 12:05 發表

好似話佢地係要做義工... 不過聽聞佢地會用好多藉口推塘.. 又話遠, 又話唔舒服, etc ...

翡翠宮

原帖由 Bman 於 10-5-12 12:22 發表

呢d PK, 畀你都唔敢交個b畀佢湊啦, 自己果個都餓得死!! 佢地只係識生, 唔識湊架!!

洗屎坑拖地都要人做架! 搵個"尊人"提點佢,唔好比佢做大食懶! 

翡翠宮

原帖由 miffymiffy 於 10-5-12 12:42 發表

好似話佢地係要做義工... 不過聽聞佢地會用好多藉口推塘.. 又話遠, 又話唔舒服, etc ...

推塘?咪cut綜援金額囉!政府又驚死,怕D尊貴既議員出嚟嘈之麻!

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 Bman 於 10-5-12 10:16 發表
好想政府做d野, 避免d綜援人士不停生生生, d pk自己有錢去賭去買煙, 但係個b就要餓死!! 佢唔係無錢, 佢食枝無營養既煙, 都唔肯買奶粉畀個bb, 可憐個女死時連名都未改!!!

大家會唔會可以一齊行動,

1. 搵昔日有關綜 ...

我都很希望有政策幫吓佢地,係有些PK父母為了更多的綜援,係咁生,但又唔理佢地,小朋友係無辜的,只係唔好彩生於這種家庭。我有親戚係社工,政府都有好多支援的,只你應為無能力照顧子女,政府係會接收個小朋友照顧的,但就會叩綜援的錢,所以一些PK父母為了有多些錢唔會交給政府,曾經有小朋友在家無飯吃,她在家訪時發現,佢去買飯比小朋友吃,然後約見父母提議可安排送飯比佢地,當然要扣錢,只係飯錢,都唔敢。因為政策唔容許佢地未經父母同意帶走小朋友,除非證明到真的無人照顧到他們,而且班PK又唔係完全唔理個小朋友,久唔久又出現吓,所以只有愛莫能助,我親戚初初做時,每日返家都哭的,佢話講比我地聽的個案已經係小事,有些仲可憐,聽到都好心痛。個D死人議員淨係要求政府加綜援,但就唔理小朋友的死活,政府又唔願做嘢,係咪因為小朋友無選票?

大宅

原帖由 Ivy07 於 10-5-12 13:57 發表

我都很希望有政策幫吓佢地,係有些PK父母為了更多的綜援,係咁生,但又唔理佢地,小朋友係無辜的,只係唔好彩生於這種家庭。我有親戚係社工,政府都有好多支援的,只你應為無能力照顧子女,政府係會接收個小朋友照顧的,但就會叩綜援 ...

班議員, 一日到黑講政治, 完全不顧民生, 我對佢地真係完全失望!!!! 每一日睇新聞, 車死人判2個半月, 綜援家庭唔洗做都唔照顧子女, 佢地係咪乜都做唔到?! 呢d議題係咪連民建聯都會反對?!

大宅

其實講左咁耐, 都無實質意見, 我諗都唔係政府唔做野, 佢地係真係有困難!! 因為呢個弱勢政府, 無論做乜都會畀人鬧!!

首頁

尾頁

跳至