自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個喺一早講咗,如果唔後係又点算變相公投。

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-5-19 11:51 發表

我想問下哩個論調係咪5子一請辭已經咁樣講? 定還是之後變下變下就變咗投議題唔係投人? 就好似由初初設定投票率50%, 之後降到30%, 再之後到20%一樣.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你好似調轉黎講喎!癲狗製作佛跳牆宴,都俾人放上網囉!唔係呃阿公阿婆咩?

原帖由 ying1979 於 10-5-19 11:47 發表

支持民主比人話無恥、抹黑都無所謂,點都好都有50萬人支持公投
唔知政府土共又搵唔搵到50萬人支持?
恐怕.............
出動埋亞公亞婆都可能有
不過政府土共要送出每人:茘枝團一位,專車接送,專人服侍提醒投邊 ...

水晶宮

肥媽本黎話選又唔選既...
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

好媽媽勳章

公投=5條小丑做show :;pppp:

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 friendlyguy 於 10-5-19 12:27 發表
呢個喺一早講咗,如果唔後係又点算變相公投。

補選就係補選, 選舉就係選舉, 公投就係公投, 變咩相唧? 做事光明磊落, 說一不話二. 仲話係議員, 拖泥帶水, 成何體統? 一啲氣度都冇! 夠膽就打正旗號話公投, 叫選民出嚟"罷免"功能組別議員, "創制"心目中的律法, "複決"政府o既制度, 一於搞革命, 鬼鬼祟祟做啲唔做啲, 似咩樣?

男爵府

好媽媽勳章

公、社兩黨在上次選舉拿了三十五萬票,全部再投,是總數的百分之十,希望再往上衝多少,就看泛民其他陣營,這包括民主黨,以及其他泛民獨立人士那五十多萬的支持者有多少肯投票支持。結果顯示,泛民其他陣營肯自動過戶的選民也有二十多萬,加起來才把投票率推到一成七。

面對一成七的投票率,足以將「公社聯盟」的補選公投行動一棍打死,也就是說不必再跟他們有甚麼口舌之爭。他們硬着頭皮要說成功,那就讓他們去說,因為講的人自己也不相信這張成績單叫作合格、叫作成功,香港人也自然不會相信,公論已經存在,不證自明。

摘錄「思入風雲:一棍打死」
作者 張志剛

子爵府

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-5-19 12:18 發表
黃議員曾經喺電台話過, 如果投票率只得/低過20/30%, 佢就算入返立法局都會辭職, 因為"做人要有廉恥"
http://www.youtube.com/watch?v=GfQRmHrhL9k

I really hope he can out of the council.

公爵府

無錯,今次佢地係成功的(佢地自己以為!),同樣地,既然五十八萬人認為成功,點解其餘無投票的二百幾萬人唔可以認為失敗?!

唔該唔好再講咩政府阻撓唔俾二百幾萬人投票喇,我投票站在屋企對面,我發現根本無乜人走入去投,d人行過都無入,無人拎住支搶指住佢地唔俾入去架!
如果d人咁憎曾特首,佢話唔去投票,我更加要去投票支持啦,支持民主應該支持到底,唔係政府阻我我就放棄,right?!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 54heima 於 10-5-19 12:31 發表

咪係, 聽佢唱下歌夠好啦, 總好過睇人頂胸搥.

大宅

醒目開學勳章

呢D人最叫人失望, 口口聲聲爭取民主, 佢哋自己喺度踐踏民主; 話人民X聯禮義廉, 佢哋都唔見得有"恥"呢個字. 最奇怪還有一些所謂學者, 教授幫佢哋大吹大擂, 反共產黨啫, 唔駛失了理智, 指鹿為馬. 佢哋不是侮辱大多市民的智慧嗎?

男爵府

好媽媽勳章

變相公投失敗==變相露底, 比人知道佢地流失左三十萬支持者

男爵府

好媽媽勳章

肥媽唔想同d顛狗顛 所以我地都要學下,唔好再同顛狗講道理啦 比心機工作 比心機做好媽咪 下次大選,一齊踢走垃圾
原帖由 54heima 於 10-5-19 12:31 發表

複式洋房

唔知呢一班發夢都想香港歷史性'變相'公投失敗,投票率低就洋洋得意既人心態係點?

香港人衰比台灣,甚樣衰至全世界,你地覺得好風光?

禁止訪問

複式洋房

原帖由 ankle 於 10-5-19 11:06 發表
佢地極厚面皮, 堅持5十幾萬人技持佢地,
包括投俾白姐姐0個0的都係支持佢地~

白婆婆政綱大大隻字:
取消功能組別
盡快實行雙普選

佢都係用呢個議題拉票,支持佢既要咪等於支持普選lor,有嘜問題?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ying1979 於 10-5-19 11:47 發表

支持民主比人話無恥、抹黑都無所謂,點都好都有50萬人支持公投
唔知政府土共又搵唔搵到50萬人支持?
恐怕.............
出動埋亞公亞婆都可能有
不過政府土共要送出每人:茘枝團一位,專車接送,專人服侍提醒投邊 ...

所以好贊成增設"不信任"票, 到時比較一下信任/不信任嘅數目就一清二楚。
又話唔夠20%為廉恥而辭職, 而家就改口死話50萬好高好高, 另外嗰250萬票算係乜就提都唔敢提... 一於響度自我催眠, 死雞撐飯蓋。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

回覆 23# ying1979 的文章

這個想法只係你的小部人想法, 57萬人投票,但有幾百萬人唔支持,咁好明顯,如果你一定要將幾百萬人擺開,唔計...咁都無辦法,(乜都係你地啱晒),例如:黃議員曾經喺電台話過, 如果投票率只得/低過20/30%, 佢就算入返立法局都會辭職, 因為"做人要有廉恥",而家唔辭職都得架,(可以話無講過,係人屈我啫,都得!!)只會比人清楚知道(做人如些,信唔過)

象牙宮

原帖由 siusum 於 10-5-19 12:21 發表

做人就話要有廉恥啫...咁 x 呢???

哈哈哈, 咁我又唔知X有冇廉恥喎!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 gllam 於 10-5-19 13:06 發表
唔知呢一班發夢都想香港歷史性'變相'公投失敗,投票率低就洋洋得意既人心態係點?

香港人衰比台灣,甚樣衰至全世界,你地覺得好風光?

請攪清楚,唔係我地想佢地失敗,而係根本缺泛足夠民意支持,仍然要強推所謂變相公投,根本就注定失敗。(投票日之前我已經係咁講)
而家係有d人孤注一擲,用1.6億大賭一舖,換來咪係社會分化加上樣衰(你講的)。
投票率低得可憐,係好多市民已經表左態,點解有d人仲唔面對現實,唔去好好檢討,仲厚住面皮話好成功,扮作眾人皆醉我獨醒,呢d只係自我催眠。
....

大宅

好媽媽勳章

人地話最衰建制派喎!話佢地唔參加呢次選舉喎!人地都唔贊成呢次所謂"公投",點參予呀?有人叫我去投票,可以投白票喎!但我說,我都唔認同佢地所謂"公投",點解要去投白票呀?又險些比人老點,無端端認同左佢地呢次行動?
老實答,我唔喜歡民建聯,亦唔鐘意泛民D人,就算死,都唔希望死係佢地手上,自然死亡吧!都係自己揀.政治就係如此黑暗,從來歷史都是這樣,無一個時代例外.
希望BK區唔好再生事端,還我地一個C9區,討論C9問題!

首頁

尾頁

跳至