跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

黑豆茶, 通草奶真係超work...

複式洋房

我第一胎~ 而家29week la~ 我都會埋身餵人奶~ 仲有無邊d 好野要食多d 架? 黑豆茶等我買定先~

同埋依排都見乳頭有d 白色既凝結物~ 咁即係點呀? 佢開始做奶??

禁止訪問

複式洋房

瘦係無關係架~ 等於大胸唔一定多奶~ 細胸都唔一定無奶架~ 我之前聽左d seminar~ 同埋d 經驗媽媽意見~ 都係話最緊要辛苦d 肯勤力埋身餵~ 咁等bb啜多d~ 就會造奶做得好d 架la~ 同埋加埋d 湯水補下咁law~ 同埋記得自己都食多d 有營養既野~ 一定要飲多d 水~(因為人奶初期好多都係水份~ 後期先會脂肪多~) haha (好似懶勁咁~ 我都係聽左個talk 咁大把~ 希望大家到時一切順利啦

別墅

我都會餵人奶, 不過如果真係唔夠奶, 就會比奶粉佢食, 驚佢唔夠飽

複式洋房

果d 媽媽話一旦加奶粉~ 就越快無奶比bb架la~ 因為佢啜得越密就會造得多奶~ 就算bump 都唔可以最初時bump~ 好多媽媽一加左奶粉~ 就一日先比得兩安人奶bb架ja

別墅

請問有經驗既MAMI,係唔係定時餵,定係見到BB口郁郁或者喊就餵呀? 因為成日見到D MAMI話怕BB唔飽,如果堅持唔補奶粉,會唔會餓親BB?謝謝!如果埋身餵,出街點安排?

大宅

原帖由 NHH 於 10-5-28 14:10 發表
請問有經驗既MAMI,係唔係定時餵,定係見到BB口郁郁或者喊就餵呀? 因為成日見到D MAMI話怕BB唔飽,如果堅持唔補奶粉,會唔會餓親BB?謝謝!如果埋身餵,出街點安排? ...

一開始我係定時餵,bb都要有定時開飯ga ma~習慣左就可以好好咁控制佢食野同瞓既時間啦~埋身食佢要用力d而且奶量唔受控,之後我又要返工,開始用pump,train到4-6小時pump一次,次次約9-10安,我都好細ga~不過好夠佢食,奶粉其實都要試定邊隻佢食,有一次我病左唔比得佢食,佢唔肯食其他奶粉12小時~最後好在食雪印~~之後有時出街唔方便pump同暖/趕唔切運奶都有後備,依家女 女都歲幾啦~依然持續。
人奶媽暖奶器好重要,快而且一定暖得夠(唔夠會有細菌)
返工一定要有手pump~電pump唔方便力度唔平均~好易塞ga!!
半奶粉初期最好買sample,因為can一個月要食完ga!bb食唔切。

大宅

好媽媽勳章

如果可以當然定時好d, 有得休息ma...本來我都餵得好地地2hr一次, 不過出左世一星期我傷口發炎入左院一日, 我99幫我揍女,佢話呀女肚餓餵左4.5安奶粉比佢, 我本身都無咁多奶, 但係呀女就食大左個胃, 咁做呀媽ga就為有辛苦d追返d奶量比呀女, 佢想食就比, 其實都有好有唔好...好在我唔洗返工, 得閑d..但係佢大d識分幾時肚餓, 我就變左奶咀~
出街我用餵奶巾去到邊餵到邊...因為埋身食係最好, 最keep奶量, 佢食ga點都多過泵出黎ga...初初唔識用, 用多幾次熟手先出街, 唯一唔好處, 同人講話餵緊奶, d人話我核突, 不過唔講其實無人知, d人會以為bb訓緊覺
我初初都試過帶冰奶出街, 但發覺好煩又拎多左野, 又要預時間..佢想食支奶又未得, 咪向餵奶房埋身食, 咁我果次都ok..之後一條餵奶巾走天崖~
奶粉我買雪印旅行裝果d, 因為我好少補奶粉, 病ga都餵, 因為我病緊時d抗體會比左佢, 對佢仲好, 除非e生話d藥唔可以餵bb...好在我又未試過~

補奶粉會令bb食少d人奶, 係因為你見到佢食完奶粉訓又訓得好d, 又食得快d, 心情會變到好有壓力, 係咁諗係咪比奶粉bb食好d, 有壓力之後, 人奶就會因為壓力而少左好多, 我初初係咁, 仲要睇住自己泵左幾多安出黎, 點解越泵越少, 最後把幾火...唔泵唔補奶粉, 佢餓我咪辛苦d餵到佢唔餓...就係咁樣餵到2歲, 其實仲可以餵耐d, 不過有左第2胎無奶出無得餵....
其實我好少奶咋, 可能我又唔like飲水, 又少湯水飲, 好似咁耐以黎都未試過多過5安~but 我都可以餵到2歲 ...每一個都可以~加油

別墅

我都想餵人奶呀, 之後我會做full time媽媽, 想問下各位有經驗o既媽媽:
1. 我駛唔駛買定個奶pump? 聽人講話有時谷奶bb食唔易一定要pump出來, 唔係會好痛..電好定手動好呢?
2. 我見有d媽咪而家已經開始有奶/白點結焦, 但我仲未有, 係咪代表我難有奶?

複式洋房

我都係第一胎,我都好希望埋身餵。我個朋友生咗三個,都係一條餵奶巾走天涯,我都好想好似佢咁。

最近睇緊一本書,叫"從零歲開始",入面有講做母親嘅我哋點樣可以餵得好啲,亦可以休息多啲。
http://www.kolakola.com.tw/product/product_view.asp?no=96059703

如果可以,我都會跟本書嘅方法去做...可以參考吓呀﹗

大宅

好媽媽勳章

我第一胎同宜家都無奶/白點..
第1胎生完第3日先有d奶出, 不過bb一出世就向產房餵...
呢胎唔知餵唔餵到喇, 不過第1胎餵到2歲...之不過有左5個月之後無晒奶就停佢, 佢停左2個月到之ma~

別墅

原帖由 mr/ms@yuenBb 於 10-6-10 01:12 發表
我第一胎同宜家都無奶/白點..
第1胎生完第3日先有d奶出, 不過bb一出世就向產房餵...
呢胎唔知餵唔餵到喇, 不過第1胎餵到2歲...之不過有左5個月之後無晒奶就停佢, 佢停左2個月到之ma~ ...

唔係好明, 第3日先有奶, 咁點解一出世O係產房可以餵?

男爵府

醒目開學勳章

1. 如果妳是FT媽咪, 咁就一定唔使買電pump喇, 埋身餵仲好~ 妳可以買定個手pump萬一漲奶時才將奶pump出來, 因為漲奶真的幾辛苦~ 第一胎時, 阿仔食一邊奶, 另一邊乳房滴出來的奶都差不多有1~2安o架, 有時我會用奶樽裝起去唔好浪費~ 另外, 真是要pump的話, 可以試試在餵緊阿b一邊奶時, 順便用手pump pump另一邊乳房, 因為阿b食緊奶時會刺激到乳房, 有噴奶反應, 好快就可以在另一邊乳房pump到成支奶出來~ 當然, 妳要知道阿b食唔晒另一邊乳房的奶才pump出來啦, 否則, 埋身餵埋另外一邊乳房仲好~ (因為pump出來雪過的奶有so味, 埋身食慣奶的bb未必肯食o架! 我個仔就是其中一個例子了, 果時pump出來的奶大部分都是倒咗or留給他沖涼時用)

2. 總之早d開始俾阿b埋身餵就早d開始做奶~ 唔好擔心咁多, 放鬆心情望住bb, 母愛會激發妳意想不到的潛能

原帖由 siukwai327 於 10-6-9 12:37 發表
我都想餵人奶呀, 之後我會做full time媽媽, 想問下各位有經驗o既媽媽:
1. 我駛唔駛買定個奶pump? 聽人講話有時谷奶bb食唔易一定要pump出來, 唔係會好痛..電好定手動好呢?
2. 我見有d媽咪而家已經開始有奶/白點結焦, ...

男爵府

醒目開學勳章

冇奶都要有第一次開始o架~ bb一出世姑娘知道妳是餵人奶的話, 就一定會俾bb放在妳身邊, 幫bb吸啜媽咪乳頭的, 咁樣就可以刺激媽咪更快開始做奶給bb~ 另一方面, bb一出世便學習到點吸啜乳頭, 他可以更快適應, 日後餵哺母乳更順利~

原帖由 siukwai327 於 10-6-10 10:28 發表

唔係好明, 第3日先有奶, 咁點解一出世O係產房可以餵?

大宅

原帖由 mr/ms@yuenBb 於 10-6-9 11:45 發表
如果可以當然定時好d, 有得休息ma...本來我都餵得好地地2hr一次, 不過出左世一星期我傷口發炎入左院一日, 我99幫我揍女,佢話呀女肚餓餵左4.5安奶粉比佢, 我本身都無咁多奶, 但係呀女就食大左個胃, 咁做呀媽ga就為有 ...

其實姑娘都講埋身餵最好,不過當然都要考慮埋自己精神狀況,pump出黎會輕鬆d而且pump多d奶會多dga!一日補1-2餐奶粉bb唔會因為咁唔飲人奶,除非連續多餐就有機會。
我出院時99成日去魚檔訂一種叫"石崇魚"加木瓜比我飲,成舊水得手心咁大既2條,不過又真係一pump都最少6安ga!可以試下!

大宅

原帖由 siukwai327 於 10-6-9 12:37 發表
2. 我見有d媽咪而家已經開始有奶/白點結焦, ...

唔飲既奶一定要pump出黎,如果唔係好易塞,不過又唔好小小谷就pump,最好預計阿b一日要幾餐就一日pump幾多,慢慢拉長要pump既時間,唔係都幾煩,手動比較好。
"而家已經開始有奶/白點結焦"即係幾時?
不過要留心白點結焦有可能係乳線塞左ga!要見返姑娘呢~

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 donaldfiona 於 10-5-27 15:06 發表
我第一胎~ 而家29week la~ 我都會埋身餵人奶~ 仲有無邊d 好野要食多d 架? 黑豆茶等我買定先~

同埋依排都見乳頭有d 白色既凝結物~ 咁即係點呀? 佢開始做奶?? ...

請問你d凝結物係點o架? 我乳頭都成日有d白色好薄一片片咁嘅嘢, 但又似係甩皮多d...

別墅

原帖由 ChaCha424 於 10-6-10 10:40 發表
1. 如果妳是FT媽咪, 咁就一定唔使買電pump喇, 埋身餵仲好~ 妳可以買定個手pump萬一漲奶時才將奶pump出來, 因為漲奶真的幾辛苦~ 第一胎時, 阿仔食一邊奶, 另一邊乳房滴出來的奶都差不多有1~2安o架, 有時我會用奶樽 ...

明白晒, 多謝你咁詳細O既解釋

別墅

原帖由 ChaCha424 於 10-6-10 10:54 發表
冇奶都要有第一次開始o架~ bb一出世姑娘知道妳是餵人奶的話, 就一定會俾bb放在妳身邊, 幫bb吸啜媽咪乳頭的, 咁樣就可以刺激媽咪更快開始做奶給bb~ 另一方面, bb一出世便學習到點吸啜乳頭, 他可以更快適應, 日後餵哺 ...

咁for 你個CASE, 係咪即係頭兩日BB得個吸字, 用來練習, 係冇奶的, 咁BB頭兩日有冇補到奶粉?

首頁

尾頁

跳至