跳至

首頁

尾頁

民房

我係第一胎媽媽所以想請教下,我去嗰間健康院冇叫過我飲糖水係咪就唔需要定係每個產婦都要做呢個測試o架?

大宅

我下星期都要去飲糖水,希望ok啦!

別墅

畀面勳章

回覆 21# RingWallWall 的文章

如你有向醫生表示家人有家族性糖尿, 那麼就會早一點做測試. 如你家人沒有此問題, 而你又是懷第一胎, 應該要到約25週才會做.

複式洋房

我去醫院例檢驗尿果時衰咗, 有兩個+, 所以要飲糖水同抽血, 尋日做咗喇, 佢話兩星期內通知, 但如果有事係咪好快會通知?

我而家29w重咗26磅, 呢個星期可能太辛苦同壓力大都冇重過, 冇食多野, 所以如果真係唔ok要戒口, 我就真係會死, 餐餐吸風飲露就差唔多。

大咗肚反而唔可以食野, 我之前真係想像唔到, 慘!

民房

原帖由 karents13kaka 於 10-5-28 00:21 發表
如你有向醫生表示家人有家族性糖尿, 那麼就會早一點做測試. 如你家人沒有此問題, 而你又是懷第一胎, 應該要到約25週才會做.

唔該哂,但我宜加已經29wks,健康院都冇叫過我飲糖水,咁我洗唔洗主動提出?我是第一胎.

大宅

幣家火, 我上星期五先飲完糖水, 啱啱收度健康院姑娘電話, 要我明天9am返去見醫生, 但我問佢係唔係要再飲或抽血, 佢又話唔係喎, 好擔心

其實由有咗至依家, 我都係肥得果幾磅, 因為食得唔多 如果真係超標, 我都唔知點算好

別墅

我今朝飲完喇,醫院話會四點後收電話,我到而家都收吾到,係咪代表無事喇?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

慘慘慘, 昨日飲完糖水, 今日收到電話, 話我9.1...要我見營養師 & 入院比佢篤手指

大宅

我今天都收到通知, 血糖超標(6.8),約左下週做全日血糖測試,問過到時要在醫院朝8晚8,仲要抽5支釘,真是慘,想起都唔開心.
如果到時測試都是超標的話,聽講要入院打針控制血糖,到時仲慘.

大宅

請問大家會唔會開始介口?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我10號先見營養師..15號先入院.. 我諗我會係10號前食盡佢..

原帖由 joyceinhk 於 10-6-4 22:58 發表
請問大家會唔會開始介口?

別墅

畀面勳章

大家努力D, 忍下口, 最多忍多兩個月就解放.
我照營養師方法飲食, 由7.8減至5.6, 體重亦沒有急升.

大宅

我都係禁話, 宜家真是要盡量忍下口,如果血糖控制唔到, 會影響到bb發育的,

karents13kaka
請問你的營養師餐單是什麼,可唔可以同大家分享下?

原帖由 karents13kaka 於 10-6-5 00:26 發表
大家努力D, 忍下口, 最多忍多兩個月就解放.
我照營養師方法飲食, 由7.8減至5.6, 體重亦沒有急升.

別墅

畀面勳章

營養師是按照我生活餐單及口味更改的

早餐: 鹹面包一個 (即雞尾, 菠蘿包就唔可以食)or通粉一碗 + 脫脂奶一杯 or 乳酪一份 (不可吃現成有味的, 因為一杯生果味的, 糖份高達15gm, 所以他建議我買生果加入原味乳酪來食, 順便食了一份生果)

午餐: 飯面粉類只可食一飯碗(一碗飯有5單位澱粉質), 菜肉可任食, 生果要留在兩小時後才食, 減少一次食太多糖份.

下午茶: 少量梳打餅 + 生果一份
(橙蘋果1個為一份, 奇異果2個為一份, 如加拿蘋果咁細, 2個為一份, 西瓜兩塊三角形為一份, 香蕉半條為一份, 提子好似只可吃10粒)

晚餐: 飯面粉類只可食一飯碗, 菜肉可任食.

睡前: 奶一杯

日常飲品: 朱古力, 阿華田, 好立克, 不可飲
檸水ok但要走糖.

中式飲茶: 吃兩個叉燒包, 已等同吃了4單位澱粉. 而腸粉, 馬拉糕, 蝦餃皮都含澱粉質, 不能多吃, 最好唔食. 所以如果你要飲茶, 就可狂食牛肉球, 鳳爪, 鯪魚球...等

別墅

原帖由 joyceinhk 於 10-6-4 22:52 發表
我今天都收到通知, 血糖超標(6.8),約左下週做全日血糖測試,問過到時要在醫院朝8晚8,仲要抽5支釘,真是慘,想起都唔開心.
如果到時測試都是超標的話,聽講要入院打針控制血糖,到時仲慘. ...

究竟個指數係幾多至幾多先叫正常架?
唔係低過7.8都叫無事咩?
我上個week都做左,
我係8.2,健康院即刻打俾我叫我返去,
仲叫轉介我入醫院專科,嚇到我死死下,
我於是走去問我主診醫生,
佢話都係高左0.4,叫我唔駛咁緊張,
仲話有10%既孕婦都會有,
去醫院見下營養師控制下飲食就無問題喎!~

大宅

我亞B重過頭呀,而家28W3D,已經有1.8kg,10日後要返廣華抽血&飲糖水呀!~

別墅

有冇媽媽係東區驗?我超標到13.1,東區叫我星期三見醫生,知唔知之後會點安排?

珍珠宮

我上幾個星期飲糖水,9.1, qe即刻打電話比我要我一星期內返去做全日血糖test,抽一次血,拮4次手指,果日食醫院普通餐,d血糖正常,keep住在4.3-5.8內,醫生話可以唔使戒口,但不能過量,呢期開始食糖水清胎毒,所以我都減了澱粉質及行多d,保持血糖穩定

大宅

我尋日都見咗營養師, 餐單大致同karents13kaka 差唔多, 最緊要少食多餐, 同埋減少澱粉質&糖.

提提大家, 生果既果糖好厲害, 小心唔好食得過量呀.

大宅

karents13kaka 的資料很詳細。
Thanks!

首頁

尾頁

跳至