想生BB

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 yukisomiss 於 10-5-26 11:11 發表
hihi....你地好呀....

我Cycle 33days, 29/4 day1, day 17 check 紅d 有100% 深粗, 我諗我都係這天排卵了, 跟住day 25 夜晚10幾就去check 紅綠d, 紅d 有淺線太約5-10%, 綠d就白雪雪, 跟day 26冇check, day 27 係晚 ...

有機有機喎...d28咁快就check到啦??
祝你越來越深粗~~

大宅

sorry呀來唔到食飯
我聽日去睇中醫喇

大宅

唔緊要! 妳下次到返就得啦! ^^*

妳聽日睇邊個中醫呀? 另外我想問妳上次係張智做果份驗血報告, 妳既FSH係幾多呀? 因為張醫生話我OK, 但我有個做婦科診所姑娘既朋友話以我呢個年紀9.4叫做高咗少少喎! 我下個星期要去照輸卵管啦! 希望一切順利啦!

原帖由 釘釘 於 10-5-26 19:06 發表
sorry呀來唔到食飯
我聽日去睇中醫喇

大宅

我FSH係5.6呀,好似話要計佢同LH個比例喎
我連續流左十日血喇,今日又多返!其實尋日應該已經係M來的日子,我懷疑過我係咪有早期流產!如果唔係唔會係咁流... ...
原帖由 史迪仔 於 10-5-27 00:20 發表
唔緊要! 妳下次到返就得啦! ^^*

妳聽日睇邊個中醫呀? 另外我想問妳上次係張智做果份驗血報告, 妳既FSH係幾多呀? 因為張醫生話我OK, 但我有個做婦科診所姑娘既朋友話以我呢個年紀9.4叫做高咗少少喎! 我下個星期要去 ...

大宅

咁我9.4咪高妳好多?但張醫生又無話我有問題喎!妳介唔介意講妳年紀有幾大呀?有無30?我LH係2.4呀!我好擔心我真係FSH高咗少少呀!FSH高對生bb有乜影響架?

原帖由 釘釘 於 10-5-27 00:46 發表
我FSH係5.6呀,好似話要計佢同LH個比例喎
我連續流左十日血喇,今日又多返!其實尋日應該已經係M來的日子,我懷疑過我係咪有早期流產!如果唔係唔會係咁流... ... ...

別墅

好媽媽勳章

飲"八珍湯"對排卵會有幫助嗎?
係邊度買, 隔幾耐要飲一次?

原帖由 tingbobo 於 10-5-25 17:59 發表

今個cycle有飲"八珍湯"呀,不過對我黎講好似無乜用喎...
都要d39先排卵....

大宅

D人就話有幫助,我自己飲咗都有早咗幾日排卵,妳可以去藥材鋪話要執廿蚊八珍湯,當妳m乾淨後就可以飲,鍾意日日飲又得,隔日飲又得,總之飲到排卵就停,之後就唔好再飲就得啦!

原帖由 charmingkitty 於 10-5-27 12:39 發表
飲"八珍湯"對排卵會有幫助嗎?
係邊度買, 隔幾耐要飲一次?

別墅

好媽媽勳章

thanks, 咁請問八珍湯係咪好似煲涼茶咁煲架

原帖由 史迪仔 於 10-5-27 15:18 發表
D人就話有幫助,我自己飲咗都有早咗幾日排卵,妳可以去藥材鋪話要執廿蚊八珍湯,當妳m乾淨後就可以飲,鍾意日日飲又得,隔日飲又得,總之飲到排卵就停,之後就唔好再飲就得啦!

...

大宅

好媽媽勳章

今朝好早就要起身....
7AM就醒(平時我9點先起身)
但今朝check 得反36.68又跌咗...
唔通我又失敗咗??
今日都係有dd M come feel......
希望聽朝TEMP會升反啦.....

大宅

好媽媽勳章

原帖由 charmingkitty 於 10-5-27 15:21 發表
thanks, 咁請問八珍湯係咪好似煲涼茶咁煲架

藥材店教我4碗水煲成1碗水

大宅

我以前聽過人地講話FSH同LH個比例唔知好高定好低先算有問題喎,所以唔知係咪單睇FSH係唔準?!
我已經34歲喇,所以我下胎係高齡 ,都咪話唔心急
我今日去睇中醫,佢話流咁多日血唔係排卵,一係荷爾蒙問題,一係子宮有血塊或有息肉,開左藥我食如沒改善,就要再照子宮喎... ...唉,一波未平一波又起
原帖由 史迪仔 於 10-5-27 12:04 發表
咁我9.4咪高妳好多?但張醫生又無話我有問題喎!妳介唔介意講妳年紀有幾大呀?有無30?我LH係2.4呀!我好擔心我真係FSH高咗少少呀!FSH高對生bb有乜影響架?

...

大宅

好媽媽勳章

唉...今日CHECK咗啦...紅D得淺粗,綠D白雪雪.....7AM醒咗CHECK咗1次得36.43
到10AM起身再CHECK TEMP有36.76....

我真係又失敗咗LU....
今日高溫第14日.....起身底底仲一小滴啡...而家M FEEL重咗...
始終打破唔到宿命......

大宅

好媽媽勳章

唉...好失望呀....
M小姐黎咗啦....
仲以為有機...今個CYCLE成51日呀!!!!!!

大宅

請問八珍湯係咪好似涼茶咁飲架??

大宅

不如妳搵張醫生幫妳睇下啦! 始終係佢上次幫妳做手術架嘛! 搵返佢睇會好d, 唔好拖啦! 快d去睇啦!

原帖由 釘釘 於 10-5-27 20:24 發表
我以前聽過人地講話FSH同LH個比例唔知好高定好低先算有問題喎,所以唔知係咪單睇FSH係唔準?!
我已經34歲喇,所以我下胎係高齡 ,都咪話唔心急
我今日去睇中醫,佢話流咁多日血唔係排卵,一係荷爾蒙問題,一係子宮 ...

大宅

宿命呢樣嘢我都係, 我次次紅d深粗後都一定係13日就黎m, 所以我d綠d永遠都用唔著, 我下星期一要去照輸卵管啦! 我而家好驚, 一來驚做完會發炎(醫生已經比定抗生素我食), 二來怕真係塞咗, 總之就好驚啦!

原帖由 tingbobo 於 10-5-28 11:04 發表
唉...今日CHECK咗啦...紅D得淺粗,綠D白雪雪.....7AM醒咗CHECK咗1次得36.43
到10AM起身再CHECK TEMP有36.76....

我真係又失敗咗LU....
今日高溫第14日.....起身底底仲一小滴啡...而家M FEEL重咗...
始終打破 ...

大宅

其實係唔係涼茶我就唔知啦! 不過聽人講話可以調經, 同埋早d排卵, 仲有可以黎m時無咁痛喎!

原帖由 kkaa 於 10-5-28 13:24 發表
請問八珍湯係咪好似涼茶咁飲架??

伯爵府

畀面勳章

原帖由 tingbobo 於 10-5-28 12:59 發表
唉...好失望呀....
M小姐黎咗啦....
仲以為有機...今個CYCLE成51日呀!!!!!!

下個cycle一齊再努力啦~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 史迪仔 於 10-5-28 17:20 發表
宿命呢樣嘢我都係, 我次次紅d深粗後都一定係13日就黎m, 所以我d綠d永遠都用唔著, 我下星期一要去照輸卵管啦! 我而家好驚, 一來驚做完會發炎(醫生已經比定抗生素我食), 二來怕真係塞咗, 總之就好驚啦!

...

我唸我真係要去照下個子宮...
我剛剛BOOK咗張智,嘩...要成6月25先有得睇呀!!

史迪仔,你上次去睇,睇咗幾$呀?

大宅

哇~~~ 妳要咁耐先有得睇呀? 可能我驗血一定要day3-5去check啦! 所以好快有得睇, 妳自己想check d乜嘢呀? 想驗血? 想照輸卵管? 如果驗血就先驗3樣嘢, 就要$950, 仲會幫妳照埋u/s, u/s再加$380, 之後張醫生會叫妳day21返去抽血驗埋孕酮, 呢個就$400, 如果驗血呢part無問題, 佢就會叫妳下個cycle照輸卵管, 佢會寫紙妳去化驗所做, 錢就係診所比埋, 照+醫生費就$1500, 另外會比埋抗生素既藥妳食, 再加多$150(無記錯既話), 妳今日day1, 妳同姑娘講妳想驗果d, 佢會安排妳day3-5是但一日去check架!

原帖由 tingbobo 於 10-5-28 17:26 發表

我唸我真係要去照下個子宮...
我剛剛BOOK咗張智,嘩...要成6月25先有得睇呀!!

史迪仔,你上次去睇,睇咗幾$呀?

首頁
12345...14

尾頁

跳至