自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

原帖由 EVA222 於 10-6-10 13:41 發表
或者講下窮家子vs有錢女
我女有個男fd是雙面人,幾傾得埋,好多心事同我女講,公屋仔碩士學歷,人幾有料熱愛文學,有點才子風範,不過機心好重,花心但隱藏得好好,才子可能多情,外地有個床上女友,只談性不談情,在工作地方發 ...

0岩0岩掌上明珠做過...

少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 EVA222 於 2010-6-10 13:41 發表
或者講下窮家子vs有錢女
我女有個男fd是雙面人,幾傾得埋,好多心事同我女講,公屋仔碩士學歷,人幾有料熱愛文學,有點才子風範,不過機心好重,花心但隱藏得好好,才子可能多情,外地有個床上女友,只談性不談情,在工作地方發 ...

個男仔好恐佈!

男爵府

好多時, 屋企有錢既男仔女仔, 未必如大家想像中咁囂張同咁睇唔起人, 佢地有好既教育, 反而會懂得D 社交禮儀, MANNER, 好多都好gentlement架.

不過要問下自己係屬唔屬於人地個圈子lor...當男仔發現原來個女仔同佢夾唔到...意思係平時的生活模式, 思想,價值觀及溝通等.原來有障礙既, 好自然感情就會淡架喇...因為佢發現,同你一齊,好多野都就住就住, 唔順心唔開心...係人都會覺得無癮啦...

有錢人既生活係點? 我唔知點先叫真正有錢, 亦不是人人都會好名牌或奢侈...但總會有些習慣及生活質素唔係一般人可以想像的...

有些人會...
1. 一次過買3-4百萬紅酒自用珍藏
2. 從不坐交通工具, 係從不, 塞車塞到傻都不曾考慮...
3. 一家六口要用13架車. 唔夠停車位, 泊出街位, 有專用司機負責入錶同"tun"位
4. 其中一個女成員, 每月平均shopping 30幾萬...一家其7口, 細路like買車, 阿媽阿囡shopping
5. (有打工既)平時一日最平洗費約二千元, dinner一千per head, 去飲下野, 又幾百...已經係weekdays返埋工無買野既基本消費...
6. 去睇戲, 習慣約埋d friends包院睇...因為唔想同d人逼,同埋怕d人臭...

呢d例子, 已經唔係好有既錢既人的生活了, 可能係d比較"中上"中產人既生活only...

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

咁又係, 有錢0個0的屋企應該夠泊十幾架車,
食飯係坐私人飛機去外地食~
呢0的先叫有錢人~
原帖由 tesstess 於 10-6-10 13:44 發表
好多時, 屋企有錢既男仔女仔, 未必如大家想像中咁囂張同咁睇唔起人, 佢地有好既教育, 反而會懂得D 社交禮儀, MANNER, 好多都好gentlement架.

不過要問下自己係屬唔屬於人地個圈子lor...當男仔發現原來個女仔同佢夾 ...

水晶宮

甘樣使錢法肯定不叫中上中產了
不叫富豪也算中富OR大富之家

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 54heima 於 2010-6-10 13:52 發表
甘樣使錢法肯定不叫中上中產了
不叫富豪也算中富OR大富之家

係囉係囉!

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 16# sasa0208 的文章

agree

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

好睇個男仔係咪要靠父母先, 如果個男仔有本事生意係自己既, 就無咩問題, 相役父母留比佢既就預左佢係牛奶仔.

男爵府

讚成, 所以男仔有時傻傻地好啲!

原帖由 我想生三個 於 10-6-10 14:06 發表

做下朋友好喇,如果做枕邊人,真係承受唔起!!

水晶宮

原帖由 花王潔霸 於 10-6-10 14:30 發表
好睇個男仔係咪要靠父母先, 如果個男仔有本事生意係自己既, 就無咩問題, 相役父母留比佢既就預左佢係牛奶仔.

如果老豆太成功...個仔會好有壓力...做得好人地就話你靠父蔭...做得唔好仲慘比人話虎父生犬子...選擇做個混混沌沌二世祖就乜都唔使理...有錢仔都唔易做...

男爵府

睇到呢個topic同埋大家既回應, 好想分享下我表弟的經歷, 當中大家可以睇到男女雙方(有錢vs普通人既)既想法...

係兩年幾前既事, 我表弟係家中大仔,有一妹, 佢父母 (即我舅父舅母) 係白手興家既人, 到今日擁有豐富的資產, 係小小型發展商啦...亦因為我舅父舅母係白手興家,所以絕不會睇唔起窮人, 對伙計都好好的. 他們也無有錢人的咀臉...我表弟表妹自少係英國受教育, 名校畢業返來, 很有家教,乖巧, 無少爺小姐脾氣,我媽都很鍚他們的.

當我表弟英國返來香港做第一份時,識到佢女朋友. 後來係家庭聚會上,見到個女仔, 大家都好接受個女仔, 因為佢夠可愛, 聽表弟講她的背景, 她應該係普通人家啦,住公屋, 不過我地整個family無呢d階級的...

之後都係msn見到表弟分享佢的sweet事...直到一次...我表弟打俾我,話佢有唔開心...
問題發生在他們去旅行...因為我表弟有暈車浪問題, 所以一直都係坐慣私家車, 舅父舅母又負擔得起, 去旅行會坐business或者first class...怕會焗親個仔...呢樣野,又無可厚非..到要同佢女友去旅行,係佢concept入面,佢無諗過要坐經濟位, 但個女仔堅持不浪費...表弟有講過佢既苦衷...因為佢真係坐唔到econ架...女仔唔肯, 又唔肯俾表弟請佢upgrade,因為話唔想洗表弟太多錢...於是...表弟就坐econ同佢去左sydney...最後, 成程唔舒服, 佢同我講,那個感覺很差, 係身體physcially好唔舒服..之後成個旅程又病又嘔...無心機,果女仔可能又唔開心啦,因為掃興,返來吵了一場交...

最後又無事,不過另一個問題又起了. 表弟同我地幾個表哥表姐share, 覺得個女仔好, (我地都無異議,真係好女仔來的), 只係個女仔好似想改變佢既生活方式,想佢試下唔好咁"嘆"...想叫佢體驗下一般普通人既生活都可以很舒適...呢樣野,其實無問題, 係女仔既角度係優點...
但表弟話,如果要佢再坐econ係over 4個鐘頭以上既,佢真係頂唔到, 同埋, 有另一樣野,係個女仔suggest為結婚一齊儲錢...因為不想靠屋企..表弟問我地, 係咪女仔都like同男仔開聯名戶口,同埋一齊儲錢....仲有佢無諗過咁早結婚,不過都會尊重個女仔意願,一齊去儲...

講到呢度,我媽經過聽到, 無出聲,佢地走晒之後,問我個女仔係點,信得過嗎?咁快想control住表弟d錢? 我叫我媽唔好多事啦...不過,我估舅母都已經知有呢件事了...

他們擔心的是...我表弟做i bank, 月入我估接有十萬卦...(估only,但不會少)...個女人做HR既, 我唔知大家齊齊儲既付上比例係點呀,唔到我過問...如是者過左兩年, 有一天,舅母打俾我,話好唔開心, 佢同表弟一個星期前吵了一場交,之後兩母子好返,又攪住一齊喊左成晚...

原來是我表弟失戀了, 舅母可能有叫表弟唔好咁早諗結婚,可能事業剛起步, 又可能"提"左少少表弟個女仔D事啦, 表弟就發火鬧舅父干涉佢拍拖事...跟住,表弟又好有壓力,因為個女仔不斷想改變佢...但佢開始唔習慣果種生活模式...最後, 分手了, 表弟說, 一齊儲的百多萬 (因為我表弟BONUS多),佢無問個女仔擰返, 個女仔都無表示要還...

舅母都知呢件事, 她苦口婆心的在我們面前說"做人阿媽, 緊想保護自己仔女, 唔想受傷害, 我已經好OPEN個仔有戀愛自由, 只想佢開心, 提點佢又好似變惡母, 下次阿仔再拍拖, 我都唔知點做好了..."

我地都好無奈, 女仔有優點,男家又無白鴿眼...表弟傷心左一年...佢後來同我講...真係相同背景會好點,會少左好多意想不同的問題會發生...

伯爵府

個女仔咪好著數,無啦啦有百幾萬....如果我係佢阿媽,我會問番佢羅囉。

同一個人一齊,唔係要改變佢,而係要接納佢囉。

水晶宮

原帖由 meinatmn 於 10-6-10 14:49 發表
個女仔咪好著數,無啦啦有百幾萬....如果我係佢阿媽,我會問番佢羅囉。

同一個人一齊,唔係要改變佢,而係要接納佢囉。

0拿...你哩D就系冇錢既諗法啦...如果人地亞媽有個幾億身家點會追你一百萬...就好比我銀包有一千蚊...拎幾蚊出黎送比人有乜所謂姐...

禁止訪問

男爵府

其實,其中一個問題就係呢度...

我知好多COUPLE都係一齊儲錢去結婚,但如果雙方家庭背景係好的, 好少會咁做, 同埋真係唔會講咩聯名戶口一齊儲錢呢回事...

另外, 我舅父又覺得男人要有風度既...唔通問女人擰返錢咩, 舅母都覺得如果叫個仔去追返D錢, 會怕又同個仔嘈, D錢又係個仔自己搵既, 叫做等個仔試下失戀既滋味, 同埋上一課LOR..

其實, 一切都係沿自表弟同個女仔既背景不同...你問我,個女仔既行為,如不肯浪費坐頭等,又想靠自己儲錢結婚, 其實我覺得係優點既...不過, 當我表弟發現長始下去會有問題時, 就真係會感情變淡了.

仲有, 呢件事, 都令到我地所有老表有少少啟發架...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

睇唔睇得起,好難講。
覺得人地睇唔起, 可能人地根本無咁嘅意思,而只係生活習慣上有差距,傾唔埋。

我外家係白手興家,叫得有錢,講係'無睇唔起'; 但我同老公收入一般社會上睇都叫生活唔錯,都同佢地相對無言。

唔好講拍拖同家人食飯要瞌眼訓,我結咗婚十二年啦,同家人食飯我地都遊魂..... 答唔到嘴嘛。

係咪睇唔起你先係你面前講買遊艇呢? 你講買左車好開心佢木口木面又係咪睇唔起呢? 你請佢食餐7,8千佢根本當你係7仔買野飲咁。

叫唔叫做睇唔起?自己要知唔係黐人地就得啦。
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

首頁

尾頁

跳至