母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢講o既野唔係錯o既, 的確係可以餵果d野俾阿仔食, 唔死得人, 不過佢唔會鼓勵你餵人奶囉, 真係冇乜幾多醫生係鼓勵媽媽餵人奶的, 或者佢地仲未好了解人奶有幾好卦

大宅

我的bb都好瘦,我地keep住睇醫生(私家同健康院都有),只要bb既development冇問題,我都接受咗佢瘦。我阿b食固體都好好,我閒時都添唔少snack俾佢補充營養(yoghart, cheese, 蛋黃, 水果),不過佢都係要瘦,冇計。

其實bb瘦係驚影響佢腦發育者,我見阿b無論爬, 行, 講嘢, 認知, 大小手肌發育都average至above average,我先開始冇咁擔心。所以我會建議你只要留心bb既發展同埋定期睇吓醫生問佢地既意見,就唔洗擔心咁多。

原帖由 karenball 於 10-7-4 15:10 發表
我餵阿仔全人奶已經差唔多17個月, 身邊有好多人都叫我同佢轉奶粉, 因為細佬真係越嚟越瘦!! 但係佢食固體又唔係食得差架喎, 不過就唔長肉, 所以d人就話因為我d奶唔夠營養同埋唔夠比阿仔食, 所以佢咁瘦, 我想知道係咪 ...

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 sheepdog 於 10-7-5 10:31 發表
我乳腺腫咗成個月終於的起心肝去睇醫生, 醫生話我cher得佢太勁, 俾個乳房休息下喎, 我話, 吓? 俾佢抖下咪即係收得工?! 我而要好勤力先勉強keep到奶量咋喎. 醫生話你餵到8個月都夠啦, 唔洗餵啦, 可以俾奶粉佢食架啦, ...

作為一個医生
如果佢平衡過你嘅利益而作出呢d建議, 我覺得無問題
問題只係: 有無咁嚴重?! 搞到要放棄餵奶呀?!

我明白呢度係母乳forum, 但係如果只係盲目咁話bb食母乳好~ 當然, it's true
但係, 係咪都應該平衡一吓自己嘅利益呢?
有時見到大家諗嘢只諗小朋友, 唔諗自己~ 可能我比較自私啦.. 我會諗自己, 好似我食supplement唔係為bb, 係為自己 (佢食鬼哂我d營養, 我老來就煩咯!) 餵到幾時~ 咪餵到我覺得有壓力時囉.. 壓力係乜? e+唔知.. 但我唔會同自己過唔去! (唉~ 生完, 都未有心機去見心臟科較過d藥添呀~)

再從申一次: bb腸道响6-12個月會慢慢成熟, 母乳裡面嘅抗體响呢段時間會開始慢慢入唔到bb身體
如果講營養嘅, 真係好睇媽媽食乜
但係如果講抗體.. 我唔會餵超過12個月
咁~ 除咗呢兩樣, 我知道仲有d.. 叫做"感情"嘅嘢
一樣我呢d pump媽唔會有嘅嘢 (所以戒起上嚟, 容易得多!)

大宅

原帖由 小曳人 於 10-7-5 12:34 發表

作為一個医生

我明白呢度係母乳forum, 但係如果只係盲目咁話bb食母乳好~ 當然, it's true
但係, 係咪都應該平衡一 ...

其實我已經係個泵媽, 因為我仔仔自己唔肯埋身食.
其實我同意你講法, 我冇勉強過自己一定要餵到幾耐, 而家自己個心態係捱得幾耐得幾耐. 由於阿仔對我個乳房冇乜太大依戀, 我要戒起上黎都唔會太難, 只係一日自己仲有而阿仔又需要, 我都會俾佢

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 sheepdog 於 10-7-5 10:31 發表
我乳腺腫咗成個月終於的起心肝去睇醫生, 醫生話我cher得佢太勁, 俾個乳房休息下喎, 我話, 吓? 俾佢抖下咪即係收得工?! 我而要好勤力先勉強keep到奶量咋喎. 醫生話你餵到8個月都夠啦, 唔洗餵啦, 可以俾奶粉佢食架啦, ...

如果真係唔夠奶,唔好太辛苦自己,我都少左奶,不過都夠仔仔飲,我都有諗如果真係唔夠,我都唔會再追奶,可能會比少一餐奶,比多少少固體食物,都係個句,有既就比~
你都好叻,我之前塞過一次,都已經覺得好難頂,你仲要腫左成個月,希望大家都盡自己能力比最好既野bb~
加油~
奀b仔9月16日出世啦~

複式洋房

原帖由 小曳人 於 10-7-5 12:34 發表

作為一個医生

但係, 係咪都應該平衡一 ...

雖然我無讀過, 但我認為身體係奇妙的, 不會製造一些無用的東西給bb! 如果抗體真的會被消化, 那為什麼第二年抗體含量會多過第一年呢?!

保護抗體的蛋白(Anti-trypsin)
抗體本身是屬蛋白質,當經過胃部時,會被消化,所有活性都會失去。幸好,母乳內含有保護這些抗體的蛋白,可保持抗體的活性,直到腸臟發揮保護功能。
http://www.breastfeeding.org.hk/story/94?quicktabs_1=1

複式洋房

我近日聽返梁淑芳醫生的講座錄音: 你可以不飲牛奶
當中提到, bb係頭3個月, 脂肪會積聚, 係來緊既幾個月, 就會消耗返依d脂肪, 到bb1歲既時候, 體內既皮下脂肪會去到最底點, 所以會覺得bb好似好瘦, 皮包骨咁, 其實係正常... 依個情況會持續到bb5-6歲先會開始肥返... 但如果你係佢瘦既時候, 驚佢唔夠營養, 走去轉食奶粉, 轉3,4號奶粉, 去比佢食多d肉, 多d奶類製品, 咁佢既脂肪細胞就會慢慢積聚, 但你係果一刻唔會見到佢肥, 到佢5-6歲既時候, 脂肪細胞開始澎漲, 咁就好容易變成肥胖症!
p.s. 梁醫生唔鼓勵轉食大仔奶粉, 因為只有初生奶粉先最近似母乳, 而大仔奶粉中的高熱量會令bb好飽, 好滯, 容易造成偏食

大家有興趣既都可以聽下
http://talks.hknewage.com/GT20060225/

大宅

原帖由 奀b豬媽咪 於 10-7-5 15:33 發表

如果真係唔夠奶,唔好太辛苦自己,我都少左奶,不過都夠仔仔飲,我都有諗如果真係唔夠,我都唔會再追奶,可能會比少一餐奶,比多少少固體食物,都係個句,有既就比~
你都好叻,我之前塞過一次,都已經覺得好難頂,你仲要腫左成 ...

剛剛知道, 自己點解drop奶drop到阿媽都唔認得啦, 原來係有咗細b.....我知人奶好, 好唔想停...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 sheepdog 於 10-7-5 17:53 發表

剛剛知道, 自己點解drop奶drop到阿媽都唔認得啦, 原來係有咗細b.....我知人奶好, 好唔想停...

恭喜呀~
咁你要小心身體~

大宅

多謝!! 我都好開心, 但係我仲係好想繼續餵佢.....我問醫生可唔可以繼續餵, 醫生o既建議係唔好, 因為泵奶果時驚子宮收縮, 但係我又睇過有媽媽咁樣情況都係繼續餵, 所以而家唔知點

大宅

原帖由 kristinecheng 於 10-7-5 11:54 發表
我的bb都好瘦,我地keep住睇醫生(私家同健康院都有),只要bb既development冇問題,我都接受咗佢瘦。我阿b食固體都好好,我閒時都添唔少snack俾佢補充營養(yoghart, cheese, 蛋黃, 水果),不過佢都係要瘦,冇計。

其實bb瘦係驚影響佢 ...

你兩公婆本身係咪都瘦架? bb可能本身係瘦底, 只要佢健康精靈就冇問題啦, 唔洗一定要谷肥佢架. 我阿b都唔肥, 雖然佢食好多野, 但係都唔肥, 我同老公都唔係肥人, 我諗呢樣野同遺傳好有關係, 最緊要健康.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 karymama 於 10-7-5 17:49 發表
我近日聽返梁淑芳醫生的講座錄音: 你可以不飲牛奶
當中提到, bb係頭3個月, 脂肪會積聚, 係來緊既幾個月, 就會消耗返依d脂肪, 到bb1歲既時候, 體內既皮下脂肪會去到最底點, 所以會覺得bb好似好瘦, 皮包骨咁, 其實係正 ...

唔好話大仔奶粉好飽,好滯,細仔個d都係,係我仔仔頭個月,我唔係好夠奶,都有補奶粉比佢,但係次次補佢都會嘔,仲要口,鼻一齊黎,有次仲嘔到面仔都青埋,嚇死我,個次之後我好努力咁追奶,做到全人奶比仔仔,全人奶之後仔仔都冇乜點嘔奶,後來先知,原來奶粉對bb黎講係難消化,所以都係我咁堅持餵人奶既一個理由~

複式洋房

原帖由 sheepdog 於 10-7-5 17:53 發表

恭喜你呀!!^^ 希望你搵到一個對你地3個人都好既辦法!支持你!!

侯爵府

MommyPanel勳章

嘩嘩嘩, 你咁快又有左嗱, 真係想生三個呀? 咁快有湊得唔辛苦咩?

侯爵府

差d唔記得恭喜你添, 恭喜晒!!! 我都想生細b, 但老公未想,話一個都洗好多錢, 等囡囡兩歲先決定喎...

大宅

今次唔係計劃的, 我都未黎過M, 所以我都未知預產期. 我同老公商量過, 為咗細B著想, 都係決定收工啦....但係自己仲未接受到, 原來真係好唔捨得, 就算阿B而家冇埋身食都好(都係呢排O既事), 心裏都好難過....不過就算我唔肯收工, 我身體都遲早同我收, 因為睇個跌勢真係好快跌到冇,

侯爵府

唔緊要啦, 你已餵左7個幾月先有細b, 好好架喇, 仲要再做第2任媽咪, 真係羡慕你呀, 上次見你個樣你應該唔算大, 估唔到你咁快要第二個, 所以d人話唔黎m唔一定冇排x係真架, 仲未知預產期!? 乜你仲未去睇醫生咩!? 快d去喇...

原帖由 sheepdog 於 10-7-5 22:17 發表
今次唔係計劃的, 我都未黎過M, 所以我都未知預產期. 我同老公商量過, 為咗細B著想, 都係決定收工啦....但係自己仲未接受到, 原來真係好唔捨得, 就算阿B而家冇埋身食都好(都係呢排O既事), 心裏都好難過....不過就算我 ...

大宅

原帖由 vevenuc 於 10-7-5 20:43 發表
差d唔記得恭喜你添, 恭喜晒!!! 我都想生細b, 但老公未想,話一個都洗好多錢, 等囡囡兩歲先決定喎...

恭喜恭喜啊,Venus, 我都想生多個, 又係老公話壓力大, 所以會遲D先考慮是否生細B.

大宅

原帖由 vevenuc 於 10-7-5 22:48 發表
唔緊要啦, 你已餵左7個幾月先有細b, 好好架喇, 仲要再做第2任媽咪, 真係羡慕你呀, 上次見你個樣你應該唔算大, 估唔到你咁快要第二個, 所以d人話唔黎m唔一定冇排x係真架, 仲未知預產期!? 乜你仲未去睇醫生咩!? 快d去 ...

我就黎三張啦~ 係啦, 冇M唔代表冇排卵, 所以唔想要就要避. 今日趕唔切做咁多野, 淨係CONFIRM咗咋, 要照過超聲波先知預產期.

侯爵府

Irene, 你囡囡點呀? 係咪出左院喇..

我自己年紀唔細, 想襯仲有精神精力快d生多個呀, 但我明呢樣係兩個人既事, 生多個真係要諗好多野, 間屋唔夠住, 老公工作忙及壓力大, 經濟及教育等等..

原帖由 旖旎 於 10-7-5 22:50 發表

恭喜恭喜啊,Venus, 我都想生多個, 又係老公話壓力大, 所以會遲D先考慮是否生細B.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊