自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 黃二少奶 於 10-7-2 15:47 發表
好老實講,你話暴力清場喎,如果你地肯和平散去,
d警察都唔想辛苦自己啦,仲有個個國家都係咁清場啦,
明明唔肯做,仲求你咩,成日都賴警察賴政府 ...

只因去示威,警察就可以不理示威者的人身安全...
即係,六四用坦克用槍殺人都是應該的...
香港要起錨了,向極權路途起錨了。

男爵府

多餘

唯恐天下不

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 チー 於 10-7-3 05:06 發表

社民何嘗唔係向極權起錨? 對異見者排斥衝擊, 香港當前充滿暴力, 社民應記一功!

別墅

佢上次著黑色絲襪褲比人懷疑有Gay傾向,佢話佢有老婆所以唔喺Gay,但係好似 '斷背山' 嗰個都喺有老婆嗰喎。

伯爵府

d警察都唔想辛苦自己啦,

大宅

好媽媽勳章

呢位醫生...

以前我係佢既patient黎ga, 但近呢幾個月都無再睇佢, 因為我覺得佢好無心機睇症, 是是旦旦亂斷症, 可能佢忙於搞網寫blog搞其他"正經事"啦.

複式洋房

原帖由 チー 於 10-7-3 05:06 發表

所以見到唔妥要發聲。 香港人再沉默落去, 他日香港變到好似大陸咁就無得怨。

各位, 大家意見不同可以心平氣和以事論事, 醫生明明有救到人, 做好事, 就算政見不同都唔好人身攻擊佢啦。 咁正氣的人好少有的了。

今日明報有星屑醫生的報導, 希望警方多加注意, 其實就算不是呀婆或普通婦人, 警方對所有和平示威者都不可用非必要暴力。 這裡是文明的香港啊。 http://hk.news.yahoo.com/article.html?path=%2F100702%2F4%2Fiyw5.html

今日未輪到你, 難講他日你有事要發聲爭取, 你都希望自己會被文明地對待吧。
不要做沉默的香港人

水晶宮

上網查左查...原來系巨...我工人睇開巨...最近一次巨開比我工人D藥嚇死我...感冒ZAR...D藥開到...唉...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 54heima 於 10-7-3 22:31 發表
上網查左查...原來系巨...我工人睇開巨...最近一次巨開比我工人D藥嚇死我...感冒ZAR...D藥開到...唉...

我已經轉左睇健康村附近既黃x雯, 起碼黃醫生斷症快又準, 不過要等好耐因為好多人睇. 另外琴行街近丹拿花園個位醫生都幾好, 但可能因為唔收醫療咭所以無乜人去睇 (呢個都係好處黎既, 咁就唔駛等好耐囉).

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sorry sorry....篇文我睇到"瑪麗醫院"先知係香港....乜d文筆咁mouth: .....

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

大宅

原帖由 牛精仔 於 10-7-4 01:07 發表
sorry sorry....篇文我睇到"瑪麗醫院"先知係香港....乜d文筆咁mouth:mouth:" /> .....

我又係呀,我仲天真到以為講緊非洲的內戰, D前殖民地國家, 所以有瑪麗醫院, 我睇多次先知講緊香港...

大宅

原帖由 20091 於 10-7-3 15:48 發表

d警察都唔想辛苦自己啦,

係啦.....而家人人有部手機=有部攝錄機,你估警察做錯嘢會俾人煲到幾大吖拿.....

總次做又要俾人插,唔做又俾人插......

我唔明乜嘢叫做快樂抗爭囉......係咪你哋一小撮人嘅快樂抗爭就可以無視公民應該要守嘅秩序囉.....

仲有,我個女係90後,我同佢一齊睇電視問佢第二時會唔會學佢哋,好彩佢話咁多時間點解唔去讀好d書,要走去攪攪震?

琥珀宮

醫權為何要制衡警權呢?

大家其實都做緊同一樣野,救急扶危。警察保障市民生命安全,對破壞社會秩序者,執行法紀;而醫生保障市民健康,搶救生命,去除一切對生命威脅既情況。

係相輔相成,而唔係制衝喎,想制衝警察咪除低哂身上所有與醫療有關既物品,跳入去示威者行列。但香港警權好大咩?成日俾人扲、俾人鬧。激進者又有對警察權力服從咩?如果係有,就唔洗用到清場行動啦!

睇到文章尾,我先知道佢想講咩,佢其實係想讚自己,唔係有佢,個女人救唔番,救人係佢既責任及義務喎。

佢封號「社運醫療,專業制衡」,簡直九唔搭八,披住醫生個殼,去攪社運,影響其他醫生既專業架,唉!讀咁多書,做醫生都係咁既料?又一個有知識,冇常識。

....實在我給醫療小組起了句口號:社運醫療,專業制衡。其中一個目的,就是為了制衡警權。

沒有醫生做的話,由我們來做好了!當市民vs 政府,政府那邊可以派出警察來行使暴力,市民那邊呢?連扯一下警察的衫袖已經叫做襲警。許是我真的太過天真,以為醫權可以制衡警權,盡量確保示威市民得到生命的保障。誰知原來我們是活在一個比戰爭時還可怕的社會裡,在這裡,特權得以保留,身份地位大於一切,人權呢,則被渺視、被踐踏。

首頁

尾頁

跳至